ESP8266 v1.8 BETA

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 25, 2016 9:04 am

To ja mam jeszcze takie pytanie. Czy trzeba coś zmieniać w środowisku Espressif IoT SDK, ponieważ build 1.6 działał u mnie bez problemu, a 1.8 nie kompiluje mi tych płytek z ustawieniami

Kod: Zaznacz cały

CFG_SECTOR=0xBC
SDK154=1
UPGRADE_1024=1
Problem mam także z lokalizacją

Kod: Zaznacz cały

export SDK_PATH=/hdd2/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154
export BIN_PATH=/hdd2/Espressif/ESP8266_BIN154
Nie mam takiego katalogu w tym środowisku. Oczywiście lokalizację hdd2 zmieniam na /home/supla/Devel/.
Poniższe katalogi odnajduje bez problemu

Kod: Zaznacz cały

export SDK_PATH=/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_IOT_SDK
export BIN_PATH=/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_BIN
Może przyda się podmiana środowiska Espressif IoT SDK na githubie lub mały tutek z opisem czynności jakie trzeba wykonać po pobraniu nowego świeżego środowiska na virtualbox oraz nowego builda. Dlaczego w build.h jest ścieżka do hdd2, a nie do /home/supla/Devel

Kompilacja podstawowych płytek np wifisocket, sprawia problemy a już nie mówię o swoich. Pozdrawiam
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz wrz 25, 2016 11:19 am

Oczywiście, że trzeba mieć odpowiednie środowisko, sam zapis SDK154=1 nie wystarczy.
SDK można pobrać ze strony Espressif:

http://bbs.espressif.com/viewforum.php? ... 471d3e753e

Są już nowsze wersje, ale ich nie testowałem. Dzięki SDK v.1.5.4 (NONOS) jeszcze w starej wersji źródeł Supli wszystko kompilowałem z SSL-em, z nową wersją źródeł jest tak samo. Z tego co pamiętam, to trzeba jeszcze w plikach Makefile środowiska podać w odpowiednich miejscach ścieżki dostępu $(SDK_PATH) i $(BIN_PATH) zamiast ".." - opisywałem to już na forum:

viewtopic.php?f=8&t=4&p=2569&hilit=python#p2569

tylko tych miejsc jest więcej - trzeba przeanalizować plik.

Ścieżki w build.sh oczywiście powinieneś dostosować do swoich "lokalnych" warunków.
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz wrz 25, 2016 11:39 am

pzygmunt pisze:- Usunięcie obsługi "pamięci" elektrozaczepu dla modułu bramowego - obsługa tej funkcji będzie realizowana na poziomie serwera.
Fakt - w kodzie już nie ma, ale w Cloud-ie też nie ma - kiedy można spodziewać się aktualizacji?
Ostatnio zmieniony wt wrz 27, 2016 1:50 pm przez Zybi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 25, 2016 1:55 pm

Zybi pisze:Oczywiście, że trzeba mieć odpowiednie środowisko, sam zapis SDK154=1 nie wystarczy.
Dzięki na to nie wpadłem. To może przy kolejnych (tej również) wersjach trzeba będzie zamieścić w opisie, że ten build wymaga SDK v.1.5.4 lub nowszy.
Zybi pisze:Ścieżki w build.sh oczywiście powinieneś dostosować do swoich "lokalnych" warunków.
Tak, to też wiem ale jeśli nie korzystasz z dysków dodatkowych (tak jak ja) to zamiast:

Kod: Zaznacz cały

export SDK_PATH=/hdd2/Espressif/ESP8266_IOT_SDK
export BIN_PATH=/hdd2/Espressif/ESP8266_BIN
Wstawić odrazu:

Kod: Zaznacz cały

export SDK_PATH=/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_IOT_SDK
export BIN_PATH=/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_BIN
Środowisko "Espressif IoT SDK" będzie gotowe do kompilacji bezpośrednio po ściągnięciu z githuba i zainstalowaniu w virtualboxie. Ścieżki dostępu każdy będzie sobie mógł potem zmieniać wg uznania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn wrz 26, 2016 5:54 pm

Zybi pisze:Sławek kompiluj z Upgrade ale z SDK154, wtedy będzie również SSL.
Zgadza się - po wrzuceniu SDK154 wszystko śmiga
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 27, 2016 9:29 am

Czy problem opisany viewtopic.php?f=6&t=256 występuje nadal w wersji 1.8 ? Jakieś spostrzeżenia ?
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt wrz 27, 2016 9:34 am

Tak, występuje nadal. Krótkie impulsy "potrafią" załączyć na stałe kanał.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 27, 2016 9:38 am

To można zwiększyć czas pomiaru w
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... esp_gpio.c

z
#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT 5
na
#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT 10

wtedy 5 próbek będzie musiało mieć stan wysoki.
Tak czy inaczej "krótki impuls" nawet przy 5 cyklach to min 100 ms lub kilka impulsów trafiających w pomiary.
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt wrz 27, 2016 9:51 am

W "starej" wersji oprogramowania korzystającej z key.c najtrudniej mi było przypadkowo przełączyć kanał gdy zmieniłem w timerze czas z 50 ms właśnie na 100 ms.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 27, 2016 9:56 am

Można dać gęstsze pomiary np co 10ms i zwiększyć ich liczbę. W nowej wersji ważne są pullup-y/pulldown-y. Bez tego średnio będzie działać.
Trzeba tylko ustawić odpowiednią flagę aby program "wiedział" czy tam jest pullup czy pulldown.

Przykład dla pulup-a
supla_input_cfg[0].flags = INPUT_FLAG_PULLUP

domyślnie jest pulldown.

Podsumowując poeksperymentuj z tymi definicjami:

#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT 5
#define INPUT_CYCLE_TIME 20

czas liczony w ms
ODPOWIEDZ