Obsługa "wirtualnego" stanu

krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt gru 28, 2018 7:01 am

Witam,
Dodałem sobie przekaźnik na pinie 100 ustawiłem go jako "Wyłącznik zasilania" teraz za pomocą niego chciałbym sterować stanem w aplikacji. Niestety dla tak dodanego przekaźnika nie jestem wstanie zmienić stanu z poziomu clodua.

Czy istnieje taka możliwość, a może moje podejście nie ma w ogóle sensu?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7683
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 28, 2018 10:51 am

Nie specjalni rozumiem co tak na prawdę chcesz zrobić.
Duch__
Posty: 683
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt gru 28, 2018 11:10 am

Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt gru 28, 2018 11:28 am

pzygmunt pisze:
pt gru 28, 2018 10:51 am
Nie specjalni rozumiem co tak na prawdę chcesz zrobić.
Chciałbym za pomocą stanów ustawionych w cloud'zie uruchomić kod odpowiedzialny za termostat w oprogramowaniu.
Duch__ pisze:
pt gru 28, 2018 11:10 am
Zerknij tutaj viewtopic.php?f=9&t=3651&p=25970&hilit=wirtualne#p24091
Czytałem ten temat ale w żaden sposób mnie nie przybliżył do rozwiązania :cry: Gdyby tylko się dało po stronie clouda zmieniać stan takiego przekaźnika to by rozwiązało problem.
tgaweda
Posty: 44
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

pt gru 28, 2018 12:03 pm

Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt gru 28, 2018 12:27 pm

tgaweda pisze:
pt gru 28, 2018 12:03 pm
Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
tak próbuję swoich sił w Arduino IDE. Wzoruję się tym projektem: viewtopic.php?f=11&t=3620
Obecnie wyłączanie termostatu mam zrobione w taki sposób, że muszę zalogować się na urządzenie i zmienić stan termostatu, chciałbym to robić za pomocą clouda. Sterowanie ogrzewaniem włączanie/wyłącznie mam już ogarnięte.
LWww
Posty: 10
Rejestracja: ndz mar 17, 2019 4:49 pm

pt wrz 27, 2019 9:39 am

tgaweda pisze:
pt gru 28, 2018 12:03 pm
Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
Hej.
Podzielil bys sie kodem?
Jaki pin ustawiles w konfigu i jak sprawdzasz stan?
ODPOWIEDZ