Obsługa "wirtualnego" stanu

Post Reply
krycha88
Posts: 335
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Dec 28, 2018 7:01 am

Witam,
Dodałem sobie przekaźnik na pinie 100 ustawiłem go jako "Wyłącznik zasilania" teraz za pomocą niego chciałbym sterować stanem w aplikacji. Niestety dla tak dodanego przekaźnika nie jestem wstanie zmienić stanu z poziomu clodua.

Czy istnieje taka możliwość, a może moje podejście nie ma w ogóle sensu?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6668
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Dec 28, 2018 10:51 am

Nie specjalni rozumiem co tak na prawdę chcesz zrobić.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri Dec 28, 2018 11:10 am

Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
krycha88
Posts: 335
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Dec 28, 2018 11:28 am

pzygmunt wrote:
Fri Dec 28, 2018 10:51 am
Nie specjalni rozumiem co tak na prawdę chcesz zrobić.
Chciałbym za pomocą stanów ustawionych w cloud'zie uruchomić kod odpowiedzialny za termostat w oprogramowaniu.
Duch__ wrote:
Fri Dec 28, 2018 11:10 am
Zerknij tutaj viewtopic.php?f=9&t=3651&p=25970&hilit=wirtualne#p24091
Czytałem ten temat ale w żaden sposób mnie nie przybliżył do rozwiązania :cry: Gdyby tylko się dało po stronie clouda zmieniać stan takiego przekaźnika to by rozwiązało problem.
tgaweda
Posts: 38
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Fri Dec 28, 2018 12:03 pm

Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
krycha88
Posts: 335
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Dec 28, 2018 12:27 pm

tgaweda wrote:
Fri Dec 28, 2018 12:03 pm
Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
tak próbuję swoich sił w Arduino IDE. Wzoruję się tym projektem: viewtopic.php?f=11&t=3620
Obecnie wyłączanie termostatu mam zrobione w taki sposób, że muszę zalogować się na urządzenie i zmienić stan termostatu, chciałbym to robić za pomocą clouda. Sterowanie ogrzewaniem włączanie/wyłącznie mam już ogarnięte.
LWww
Posts: 10
Joined: Sun Mar 17, 2019 4:49 pm

Fri Sep 27, 2019 9:39 am

tgaweda wrote:
Fri Dec 28, 2018 12:03 pm
Termostat piszesz w Arduino IDE? Ja mam termostat postawiony na RPi i taki "wirtualny" przełącznik na Lightswitch-x2-DHT22. RPi co 5 minut sprawdza stan tego włącznika zasilania i podejmuje decyzję co zrobić.
Hej.
Podzielil bys sie kodem?
Jaki pin ustawiles w konfigu i jak sprawdzasz stan?
Post Reply