GUID generator

procekms89
Posts: 55
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Mon Apr 22, 2019 8:28 am

Czy jest jakaś biblioteka dla Arduino która przy pierwszym uruchomieniu nowego modułu generowałaby GUID?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5717
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Apr 22, 2019 9:02 am

Nie ma. Arduino ma dość słaby generator liczb pseudolosowych.
Możesz spróbować połączyć funkcję random z adresem mac, lokalnym IP, czasem otrzymania adresu ip z dhcp. Guid musisz później zapisać w epromie.

https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... rs/random/
procekms89
Posts: 55
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Mon Apr 22, 2019 9:11 am

to pytanie czy jeżeli np. zaprogramuję układ z 16-przekaźnikami i dodam do Clouda, a później z programu usunę lub dodam 8-przekaźnik zostawiając ten sam GUID to czy to będzie miało jakieś konsekwencje w pracy serwera? czy mogą powstać jakieś problemy w działaniu?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5717
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Apr 22, 2019 10:03 am

Dostaniesz odpowiedź serwera, że jest konflikt kanałów
User avatar
o_rany
Posts: 148
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Tue Apr 23, 2019 12:35 pm

Czy GUID urządzeń jest cały losowy czy tylko jego część? Czy mógłby być generowany tak aby zawierał część mac'a?
Kiedy przydzielam w routerze statyczne ip to ciężko mi się połapać które urządzenie jest które.
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 23, 2019 12:43 pm

Ja korzystam z takiego klucza

Code: Select all

  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x20,0x19,0x04,0x18,
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 6],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 5],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 4],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 3],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 2],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 1],
                                0x01,0x01,0x23,0x45,0x67,0x89};
Pozdrawiam
Wojtek
elmaya
Posts: 178
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Tue Apr 23, 2019 12:58 pm

dodaj to do kodu setup

Code: Select all

wifi_station_set_hostname("module_name");
zobaczysz to, jeśli skanuje sieć
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
User avatar
o_rany
Posts: 148
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Tue Apr 23, 2019 1:02 pm

Dzieki za rozjaśnienie sprawy. Nie mam pojecia o programowaniu ale rozumiem ze GUID jest generowany przez urządzenie i wysyłany do Clouda a nie odwrotnie...
procekms89
Posts: 55
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Tue Apr 23, 2019 1:21 pm

pzygmunt wrote:
Mon Apr 22, 2019 10:03 am
Dostaniesz odpowiedź serwera, że jest konflikt kanałów
I pytania hipotetyczne.
co się stanie gdy będę miał dwa urządzeniami z dwoma kanałami (Device1 z ID1 i ID2) oraz (Device1 z ID3 i ID4). I przy testach dodam do urządzenia Device1 jeden kanał więcej, co się stanie? zostanie Device1 z (ID1, ID2, ID3) czy (ID1, ID2, ID5)?

I co się stanie gdy mamy już np. jakieś grupy kanałów z kanałami ID1 i ID4?
Post Reply