Page 1 of 2

GUID generator

Posted: Mon Apr 22, 2019 8:28 am
by procekms89
Czy jest jakaś biblioteka dla Arduino która przy pierwszym uruchomieniu nowego modułu generowałaby GUID?

Re: GUID generator

Posted: Mon Apr 22, 2019 9:02 am
by pzygmunt
Nie ma. Arduino ma dość słaby generator liczb pseudolosowych.
Możesz spróbować połączyć funkcję random z adresem mac, lokalnym IP, czasem otrzymania adresu ip z dhcp. Guid musisz później zapisać w epromie.

https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... rs/random/

Re: GUID generator

Posted: Mon Apr 22, 2019 9:11 am
by procekms89
to pytanie czy jeżeli np. zaprogramuję układ z 16-przekaźnikami i dodam do Clouda, a później z programu usunę lub dodam 8-przekaźnik zostawiając ten sam GUID to czy to będzie miało jakieś konsekwencje w pracy serwera? czy mogą powstać jakieś problemy w działaniu?

Re: GUID generator

Posted: Mon Apr 22, 2019 10:03 am
by pzygmunt
Dostaniesz odpowiedź serwera, że jest konflikt kanałów

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 12:35 pm
by o_rany
Czy GUID urządzeń jest cały losowy czy tylko jego część? Czy mógłby być generowany tak aby zawierał część mac'a?
Kiedy przydzielam w routerze statyczne ip to ciężko mi się połapać które urządzenie jest które.

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 12:43 pm
by wojtas567
Ja korzystam z takiego klucza

Code: Select all

  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x20,0x19,0x04,0x18,
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 6],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 5],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 4],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 3],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 2],
                                mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 1],
                                0x01,0x01,0x23,0x45,0x67,0x89};

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 12:58 pm
by elmaya
dodaj to do kodu setup

Code: Select all

wifi_station_set_hostname("module_name");
zobaczysz to, jeśli skanuje sieć

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 1:02 pm
by o_rany
Dzieki za rozjaśnienie sprawy. Nie mam pojecia o programowaniu ale rozumiem ze GUID jest generowany przez urządzenie i wysyłany do Clouda a nie odwrotnie...

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 1:06 pm
by pzygmunt

Re: GUID generator

Posted: Tue Apr 23, 2019 1:21 pm
by procekms89
pzygmunt wrote:
Mon Apr 22, 2019 10:03 am
Dostaniesz odpowiedź serwera, że jest konflikt kanałów
I pytania hipotetyczne.
co się stanie gdy będę miał dwa urządzeniami z dwoma kanałami (Device1 z ID1 i ID2) oraz (Device1 z ID3 i ID4). I przy testach dodam do urządzenia Device1 jeden kanał więcej, co się stanie? zostanie Device1 z (ID1, ID2, ID3) czy (ID1, ID2, ID5)?

I co się stanie gdy mamy już np. jakieś grupy kanałów z kanałami ID1 i ID4?