Timer

lukfud
Posty: 647
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz wrz 06, 2020 7:53 pm

Racja, już się stąd zabieram ;)
flowerek
Posty: 165
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 06, 2020 9:18 pm

Czy aby używać tej funkcji timera trzeba będzie zaktualizować soft na posiadanych urządzeniach czy po prostu pojawi się dodatkowy przycisk w aplikacji mobilnej i będzie to działało z już posiadanymi modułami?

Bardzo tego brakuje w Supli. Harmonogramem można ustawiać...ale czasem na szybko jednorazowo by się przydało...wlaśnie z poziomu aplikacji.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9574
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 06, 2020 9:36 pm

Będzie to wymagało aktualizacji firmware-u dlatego, że timer-a pilnuje urządzenie, a nie serwer.
bicker
Posty: 416
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn wrz 07, 2020 4:39 am

Patryk pisze:
ndz wrz 06, 2020 7:04 pm
1. Masz zaktualizowane źródła do 2.7.25 ???
2. Jeżeli tak to tu masz odpowiedź:
 viewtopic.php?p=72009#p72009
Ps.
Timer i tak jeszcze nie dziala.
Teeoretycznie mam

Kod: Zaznacz cały

supla@supla-virtual-machine:~/CProjects/supla-espressif-esp$ git pull
remote: Enumerating objects: 26, done.
remote: Counting objects: 100% (26/26), done.
remote: Compressing objects: 100% (11/11), done.
remote: Total 26 (delta 16), reused 25 (delta 15), pack-reused 0
Unpacking objects: 100% (26/26), 36.60 KiB | 936.00 KiB/s, done.
From https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp
   30506be..281fe50  develop    -> origin/develop
Already up to date.

jak jeszcze mogę sprawdzić oprócz wgrywania na urządzenie
, jeśli ręcznie zmieniałem pliki bez informacji gita o tym (dpiero zaczynam prygodę)
czy git pull i tak mi nadpisze ??

w pliku supla_esp.h mam

Kod: Zaznacz cały

#define SUPLA_ESP_SOFTVER "2.7.16"
proszę o podpowiedzi dla całkiem zielonego... :)
dzięki za każdą pomoc.
kris.sg
Posty: 162
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pn wrz 07, 2020 7:17 am

Musisz sobie dzwignac protokół na 12 w płytce h:

Kod: Zaznacz cały

#define ESP8266_SUPLA_PROTO_VERSION 12
i w płytce c zmienić:

Kod: Zaznacz cały

void supla_esp_board_set_channels(TDS_SuplaDeviceChannel_B *channels, unsigned char *channel_count)
na

Kod: Zaznacz cały

void supla_esp_board_set_channels(TDS_SuplaDeviceChannel_C *channels, unsigned char *channel_count)
bicker
Posty: 416
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn wrz 07, 2020 8:54 am

zmiany prowadzone ale nadal ...

Kod: Zaznacz cały

In file included from ../include/board/supla_esp_board.c:41:0,
                 from user_main.c:40:
../include/board/sonoff.c: In function 'supla_esp_board_set_channels':
../include/board/sonoff.c:134:30: error: 'SUPLA_CHANNEL_FLAG_COUNTDOWN_TIMER_SUPPORTED' undeclared (first use in this function)
         channels[0].Flags |= SUPLA_CHANNEL_FLAG_COUNTDOWN_TIMER_SUPPORTED;
                              ^
../include/board/sonoff.c:134:30: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
/hdd2/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/Makefile:322: recipe for target '.output/eagle/debug/obj/user_main.o' failed
make[1]: *** [.output/eagle/debug/obj/user_main.o] Error 1
make[1]: Leaving directory '/CProjects/supla-espressif-esp/src/user'
/hdd2/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/Makefile:308: recipe for target '.subdirs' failed
make: *** [.subdirs] Error 2
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn wrz 07, 2020 9:05 am

Nie czytasz tego co ci napisałem kilka postów wyżej.
Wersja 2.7.16 tego nie obsługuje.
Zaktualizuj źródła do najnowszej wersji  (2.7.25).
Jeszcze raz:
 viewtopic.php?p=67973#p67973
bicker
Posty: 416
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn wrz 07, 2020 9:16 am

dzięki wielki
za szybko i za mało wiedzy
cały czas chciałem zaktualizować z oryginalnego repozytorium...

już sie przełączam na develop i aktualizuje

a podpowiesz mi jak zaktualizowane repo wysłać na swojego Githuba ?
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn wrz 07, 2020 9:28 am

bicker pisze:
pn wrz 07, 2020 9:16 am
a podpowiesz mi jak zaktualizowane repo wysłać na swojego Githuba ?
W tej kwestii Ci nie potrafię pomóc.
Sam się dopiero uczę.
bicker
Posty: 416
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn wrz 07, 2020 10:01 am

Tworzymy sobie nowy branch an swoim githubie
dodajemy go do swojeg gita

Kod: Zaznacz cały

git add nowybranch https://github.com/mojgit/nowybranch
podglądamy czy jestesmy ze wszystkimi połaczeni

Kod: Zaznacz cały

git remote -v
i wysyłamy na swojego gita korzystając ze skroconej nazwy

Kod: Zaznacz cały

git push nowybranch
chyba tak to będzie

korzystając z
https://git-scm.com/book/pl/v2/Podstawy ... pozytorium
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”