ESP8266 SDK3.0.4

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10046
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 11, 2021 10:36 pm

Usuń wszystkie katalogi .output

Tam
Są jakieś śmieci
Patryk
Posty: 1117
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn sty 11, 2021 10:55 pm

Udało mi się zaktualizować IOT SDK do v-3.0.0 w następujący sposób:

1. Pobrałem źródła master 2.7.16
2. Następnie:

Kod: Zaznacz cały

 git pull
3. Potem:

Kod: Zaznacz cały

git checkout develop
4. Następnie:

Kod: Zaznacz cały

 git pull
5. Potem:

Kod: Zaznacz cały

git checkout develop-sdk3x
Ale mam te same problemy co @lesny8
Załączniki
sdk1.png
sdk1.png (367.25 KiB) Przejrzano 112 razy
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2021 11:28 pm przez Patryk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1426
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn sty 11, 2021 11:04 pm

Usunąłem wszystkie .output

Kod: Zaznacz cały

sudo find ~/CProjects/supla-espressif-esp/src/ -type d -name ".output" -exec rm -rf {} +
i teraz taki kwiatek

Kod: Zaznacz cały

xtensa-lx106-elf-gcc  -L/hdd2/Espressif/sdk_3x/ESP8266_NONOS_SDK-3.0.4/lib -Wl,--gc-sections -nostdlib -T/hdd2/Espressif/sdk_3x/ESP8266_NONOS_SDK-3.0.4/ld/eagle.app.v6.new.2048.ld -Wl,--no-check-sections -u call_user_start -Wl,-static -Wl,--start-group -lc -lgcc -lpp -lphy -lnet80211 -lwpa -lmain -llwip -lcrypto -lssl user/.output/eagle/debug/lib/libuser.a driver/.output/eagle/debug/lib/libdriver.a supla-dev/.output/eagle/debug/lib/libsupladev.a nettle/.output/eagle/debug/lib/libnettle.a -Wl,--end-group -o .output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out 
/hdd2/Espressif/sdk_3x/xtensa-lx106-elf/bin/../lib/gcc/xtensa-lx106-elf/4.8.2/../../../../xtensa-lx106-elf/bin/ld: .output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out section `.text' will not fit in region `iram1_0_seg'
collect2: error: ld returned 1 exit status
/hdd2/Espressif/sdk_3x/ESP8266_NONOS_SDK-3.0.4/Makefile:399: recipe for target '.output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out' failed
make: *** [.output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out] Error 1
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10046
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 12, 2021 12:07 am

git pull
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1426
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 12, 2021 7:38 am

:smile: :+1:

Kod: Zaznacz cały

!!!
612700682
612700683
Support boot_v1.4 and +
Generate user1.2048.new.5.bin successully in folder bin/upgrade.
boot.bin------------>0x00000
user1.2048.new.5.bin--->0x01000
!!!
Patryk
Posty: 1117
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt sty 12, 2021 12:27 pm

A u mnie na IOT SDK, chociaż zrobiłem
git pull
dalej problem.
Załączniki
sdk3.png
sdk3.png (254.29 KiB) Przejrzano 65 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1426
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 12, 2021 12:32 pm

Na pewno masz ostatnie zmiany?
Jesteś na właściwej gałęzi?

Kod: Zaznacz cały

git log
git status
kris.sg
Posty: 180
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

wt sty 12, 2021 12:33 pm

Jest szansa na tutek jak zrobić update sdk na maszynie virtualnej ?
Utknąłem jak kolega wyżej :)
źródła zaktualizowałem ale widzę że wersja sdk się nie zgadza.
Patryk
Posty: 1117
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt sty 12, 2021 12:46 pm

lesny8 pisze:
wt sty 12, 2021 12:32 pm
Na pewno masz ostatnie zmiany?
Jesteś na właściwej gałęzi?

Kod: Zaznacz cały

git log
git status
Chyba tak.
Ale nic nie usuwałem z
.output
bo nigdzie takiego katalogu nie widzę
Załączniki
sdk4.png
sdk4.png (262.02 KiB) Przejrzano 55 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1426
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 12, 2021 12:48 pm

Nie wiem jak to tam na tym VM wygląda struktura, ale kontener w którym kompilujesz ma zmapowany volumen na ~/CProjects/supla-espressif-esp/src dzięki czemu wszystkie pliki możesz edytować bezpośrednio na VM. Skompilowane biny trafiają do katalogu firmware zlokalizowanego chyba piętro wyżej.

Dlatego ważne jest żebyś w tej ścieżce miał swoje źródła.

Wszystkie operacje związane z kontrolą wersji możesz robić bezpośrednio na VM, nie musisz robić tego w kontenerze.
W kontenerze tylko kompilujesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”