Wsparcie dla śpiących czujników

Awatar użytkownika
klew
Posty: 2514
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 03, 2021 12:19 pm

Wieczorem to sprawdzę.
Odnośnie ikony (i) to ona jest ustawiana przy pierwszej rejestracji urządzenia na serwerze. Jeśli zmieniałeś to później to musisz usunąć urządzenie z serwera aby ikona zniknęła
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob kwie 03, 2021 12:49 pm

klew pisze:
sob kwie 03, 2021 12:19 pm
Wieczorem to sprawdzę.
Odnośnie ikony (i) to ona jest ustawiana przy pierwszej rejestracji urządzenia na serwerze. Jeśli zmieniałeś to później to musisz usunąć urządzenie z serwera aby ikona zniknęła

Ok. To czekam do wieczora .
Iko nie znika po ponownym wysłaniu do Cloud.
.
Do testów tak to wygląda :
[/code]
IMG_20210403_145113.gif
IMG_20210403_145113.gif (520.25 KiB) Przejrzano 375 razy
Potem podłączę pod aku , docelowo będzie to kanał wilgotności gleby ustawiony na sprawdzenie wartości np co 4 - 6 godzin chodzi o sprawdzenie rozładowania aku 18650. Do bme innych też się przyda
Na razie do testów na usb.

Docelowo może być w deepSleep(0) po resecie fizycznym - np zwarciu kontaktronu esp pobiera wtedy podobno ~20uA
Teraz mam to zrobione w deepSlep(300e60) czyli 5 min -> GPIO16 zwarte z RST i w tej wersji i bme i esp mają też podobno mało pobierać.


ładnie wszystko idzie na serwer, urządzenie się rejestruje ale nie odlicza mi tych 5 min i po "zwykłym" czasie jest rozłączone:
Clip.jpg
Clip.jpg (10.01 KiB) Przejrzano 376 razy
w kodzie ustawiłem 5*60 :

Kod: Zaznacz cały

 // new Supla::Sensor::BME280(0x76, 100);
 auto BT = new Supla::Sensor::BME280(0x76, 100);
  BT->getChannel()->setValidityTimeSec(5*60);

monitor :

Kod: Zaznacz cały

Using Supla protocol version 12
Current status: [5] SuplaDevice initialized
local IP: 192.168.1.33
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
Signal strength (RSSI): -57 dBm
Channel(1) value changed to 1027.47
Channel(0) value changed to temp(29.059999), humi(38.294922)
Establishing Secured connection without certificate matching with: svr5.supla.org (port: 2016)
Connected to Supla Server
Current status: [10] Register in progress
Sending: [53 55 50 4C 41 C 1 0 0 0 45 0 0 0 7A 2 0 0 64 6F 6D 6A 70 31 36 31 39 40 67 6D 61 69 6C 2E 63 6F 6D 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 F0 B5 BC C7 96 A4 0 14 93 5E DD 53 8 4A F6 3 90 7B D8 9B 7F 9A 71 2E F5 95 36 C6 AE 4D 1A 8D 54 65 73 74 20 52 40 46 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 55 73 65 72 20 53 57 2C 20 6C 69 62 20 32 2E 33 2E 34 0 0 0 73 76 72 35 2E 73 75 70 6C 61 2E 6F 72 67 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 DE B 0 0 0 0 0 0 2D 0 0 0 0 0 0 0 83 71 0 0 96 95 0 0 1 E4 B 0 0 0 0 0 0 4 1 0 0 0 0 1 0 0 0 0 E0 E4 D 90 40 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
BME280 to Sleep mode...
 ESP8266 to Sleep mode...
WiFi station disconnected
Current status: [8] No connection to network
BME280 to Sleep mode...
 ESP8266 to Sleep mode...
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2514
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 03, 2021 1:01 pm

Już widzę o co może chodzić.
W logach widać jedynie rejestrację urządzenia. Ten czas "spania" nie jest wtedy wysyłany. Trzeba poczekać na kolejny pomiar i dopiero wtedy leci ten parametr.
Zastanowię się jak to usprawnić
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob kwie 03, 2021 1:51 pm

klew pisze:
sob kwie 03, 2021 1:01 pm
Już widzę o co może chodzić.
W logach widać jedynie rejestrację urządzenia. Ten czas "spania" nie jest wtedy wysyłany. Trzeba poczekać na kolejny pomiar i dopiero wtedy leci ten parametr.
Zastanowię się jak to usprawnić
po kolejnych wysłanych danych w logu też nic nie widzę...
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2514
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 03, 2021 2:08 pm

QLQ pisze:
sob kwie 03, 2021 1:51 pm
po kolejnych wysłanych danych w logu też nic nie widzę...
Sprawdzasz na aplikacji w telefonie?
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob kwie 03, 2021 2:10 pm

klew pisze:
sob kwie 03, 2021 2:08 pm
QLQ pisze:
sob kwie 03, 2021 1:51 pm
po kolejnych wysłanych danych w logu też nic nie widzę...
Sprawdzasz na aplikacji w telefonie?
tak rozłącza na apce też .
Najdziwniejsze jeszcze jest to, że przy T i H nie ma "i" a przy ciśnieniu jest !?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2514
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 03, 2021 2:14 pm

Ciśnienie ma inny kanał.
Ogólnie te elementy wielokanałowe są trochę problematyczne.
Trzeba pobrać drugi kanał getSecondaryChannel i ustawić osobno
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob kwie 03, 2021 2:44 pm

klew pisze:
sob kwie 03, 2021 2:14 pm
Ciśnienie ma inny kanał.
Ogólnie te elementy wielokanałowe są trochę problematyczne.
Trzeba pobrać drugi kanał getSecondaryChannel i ustawić osobno
zrobiłem tak:

Kod: Zaznacz cały

  auto bt = new Supla::Sensor::BME280(0x76, 100);
  bt->getChannel()->setValidityTimeSec(5*60);
  bt->getSecondaryChannel()->setValidityTimeSec(5*60);
ok " i " poznikało :)

zaraz się okaże ---- lipa , rozłączyło w apce brak wartości po "normalnym" czasie
mam ustawione na 5 min a zanika wcześniej w apce i Cloud

ale te "i" usuwa więc info jakieś idzie...
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob kwie 03, 2021 3:07 pm

Nie wiem o co caman ale jak zrobiłem "czysty" kod kanału bme to jest ok tak jak powinno -> na serwerze rozłączony ale w apce "trzyma" wartości przez ten (5*60)

COŚ U MNIE W KODZIE JEST NIE TAK.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2514
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 03, 2021 3:21 pm

QLQ pisze:
sob kwie 03, 2021 3:07 pm
Nie wiem o co caman ale jak zrobiłem "czysty" kod kanału bme to jest ok tak jak powinno -> na serwerze rozłączony ale w apce "trzyma" wartości przez ten (5*60)

COŚ U MNIE W KODZIE JEST NIE TAK.
Daj na priv logi z obu przypadków
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-server”