Grupy kanałów

Post Reply
maroko
Posts: 55
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Mon Nov 12, 2018 10:49 am

Cześć,
Bawię sie grupami kanałów. Światło - bajka, wszystko gra.
Chcę utworzyć grupę kanałów dla bram wjazdowej i garażowej. Niestety po dodaniu bramy garażowej nie mam już do wyboru bramy wjazdowej (nie mogę jej dodać).
Gdy jako pierwszą dodam bramę wjazdową, nie mam możliwości dodania bramy garażowej.

Brama wjazdowa - Yunshan
Brama garażowa - Sonoff Basic.

Czy możliwe, że to się gryzie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4370
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 12, 2018 10:52 am

Grupować można tylko kanały tego samego typu... ale co do bram to grupowanie średnio ma sens.
Jak jedna będzie otwarta, a druga zamknięta to uruchomienie akcji na grupie spowoduje, że jedna zacznie się zamykać, a druga otwierać.
Lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystać do tego sceny, których jeszcze nie ma.
maroko
Posts: 55
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Mon Nov 12, 2018 11:59 am

Ok, dzięki za odpowiedź.
W takim razie czekam na sceny :)

Pozdrawiam
User avatar
elhenio
Posts: 8
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Wed Dec 05, 2018 7:40 pm

Witam,
też się nad tym zastanawiałem gdy nie mogłem dodać bramy wjazdowej i bramy garażowej do grupy.
Przez chwilę sobie to wytłumaczyłem jako logiczne, podobnie tak jak kolega @pzygmunt wyjaśnił.
Jednak wydaje mi się, że ma to sens.
Tak sama sytuacją przecież już jest a ją można dodać do jednej grupy...
Popularne w sumie są też dwie bramy garażowe... jedna będzie otwarta a druga zamknięta to grupa zdobi odwrotność.

Na dzisiaj obchodzi się to ustawiając obie bramy jako np. garażowe... kwesta ikony czyli można!
Nie wiem na ile mogą to rozwiązać sceny, które będą, wydaje mi się jednak, że tylko logika oparta o stany wejść będzie rozwiązanem.
Po samym wysterowaniu zdalnie nie wiemy gdzie jest brama.

W sumie logicznie to prosta sprawa sterownie bramami ale jak się głębiej zastanowić to dochodzi jeszcze co zrobić i czujnik w bramie.
W sytuacji gdy będzie opcja np. scen lub logika i da się to ogarnąć to co ma zrobić polecenie? Na początek obie doprowadzić do stanu wspólnego np. zamknięte i pózniej otwieramy? Czy otworzyć obie. Stan bezpieczny to zamknięcie!

Jena brama zamknięta, druga otwarta i np. ustalamy, że się mają zamknąć a miedzy czujnikami będzie przeszkoda typu pies to napęd nie ruszy. Zdalnie trzeba by to wiedzieć co jest, np. w formie trzeciej ikony w grupie.. "stan różny".

Na tyle jest różnych przypadków, że wracając do początku tematu dodanie obu różnych bram do grupy i tak powinno być możliwe.
Zdalnie raczej nikt tego nie robi, widać stan bram na ikonach. Obie bramy chciałbym otworzyć będą pod domem a tu widzę bramy.
Zaawansowana logika może to rozwiązać i usprawnić w następnych wersjach.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Post Reply