Własny serwer 2.0.2

Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Jul 29, 2017 7:19 pm

Instalacja serwera była na nowej karcie i od razu v2.0.2.
Wynik php -v jest troszkę wyżej w załączniku zonk1.

Czas chyba sformatować kartę.
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Jul 29, 2017 7:28 pm

A widzisz, nie zobaczyłem zonka.

Spróbuj w katalogu web/ (tam gdzie jest app.php) stworzyć plik phpinfo.php i daj tam

Code: Select all

<?php phpinfo();
Zobacz, czy jak się udasz do twojserver/phpinfo.php to czy coś wypluje?

Instalowałeś 2.0.2 z archiwum dołączonego do releasu czy ze źródeł bezpośrednio?
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Jul 29, 2017 7:43 pm

fracz wrote:
Sat Jul 29, 2017 7:28 pm
A widzisz, nie zobaczyłem zonka.

Spróbuj w katalogu web/ (tam gdzie jest app.php) stworzyć plik phpinfo.php i daj tam

Code: Select all

<?php phpinfo();
Zobacz, czy jak się udasz do twojserver/phpinfo.php to czy coś wypluje?

Instalowałeś 2.0.2 z archiwum dołączonego do releasu czy ze źródeł bezpośrednio?
Po https://192.168.1.120/phpinfo.php nic nie dostaję - white page.
Serwer instalowałem z archiwum.
Dodam, że strukturę katalogów mam zgodną z metodą opracowaną przez @alv, czyli inną niż "typową" jak dla serwera z gotowca, ale z v1.1 i v2.0 nie było problemów.

A jeszcze - przy pierwszym podejściu - composer install miałem błędy jak poniżej, lecz już po wtórnej bez błędów, ale coś krótko trwała ta instalacja.
Attachments
composer install.jpg
composer install.jpg (172.73 KiB) Viewed 2732 times
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Jul 29, 2017 8:30 pm

Jak pusto to dobrze - powinno coś być w logu /var/log/apache2/error_log

Błąd wskazuje na brak zainstalowanych nowych zależności - co jest dziwne, skoro instalowałeś z archiwum (tam jest wszystko).

Zobacz log.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Jul 30, 2017 12:08 am

W logach nic nie ma, ale dlaczego mam coś takiego:

Code: Select all

supla@orangepilite:~$ sudo a2enmod php7.0
ERROR: Module php7.0 does not exist!
jeżeli wcześniej wykonałem:

Code: Select all

sudo apt-get install libapache2-mod-php7.0 php7.0-mysql php7.0-curl php7.0-intl php-pear php7.0-mbstring php7.0-zip
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Jul 30, 2017 10:34 pm

Trudno mi wywróżyć o co chodzi ale faktycznie chyba się bajzel w OS zrobił...
Zybi wrote:
Sat Jul 29, 2017 7:19 pm
Czas chyba sformatować kartę.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Aug 06, 2017 10:54 am

fracz wrote:
Sun Jul 30, 2017 10:34 pm
Trudno mi wywróżyć o co chodzi ale faktycznie chyba się bajzel w OS zrobił...
Zybi wrote:
Sat Jul 29, 2017 7:19 pm
Czas chyba sformatować kartę.
Na razie obyło się bez formatowania karty - udało mi się "naprawić" serwer apache na "starym" systemie.
Obecnie już wyświetla się strona startowa Supla-Cloud w wersji v 2.0.2, ale przy próbie założenia konta dostaję:

"Oops! An Error Occurred
The server returned a "500 Internal Server Error".
Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused. "

a ponadto w pliku "prod.log" mam:

[2017-08-06 12:33:47] request.INFO: Matched route "_account_create_here". {"route":"_account_create_here","route_parameters":{"_controller":"SuplaBundle\\Controller\\AccountController::createActionHere","_route":"_account_create_here"},"request_uri":"https://moj.serwer/app.php/account/crea ... hod":"POST"} []
[2017-08-06 12:33:47] request.CRITICAL: Uncaught PHP Exception Doctrine\DBAL\Exception\InvalidFieldNameException: "An exception occurred while executing 'SELECT t0.id AS id_1, t0.salt AS salt_2, t0.email AS email_3, t0.password AS password_4, t0.legacy_password AS legacy_password_5, t0.enabled AS enabled_6, t0.reg_date AS reg_date_7, t0.last_login AS last_login_8, t0.last_ipv4 AS last_ipv4_9, t0.current_login AS current_login_10, t0.current_ipv4 AS current_ipv4_11, t0.token AS token_12, t0.password_requested_at AS password_requested_at_13, t0.timezone AS timezone_14, t0.limit_aid AS limit_aid_15, t0.limit_loc AS limit_loc_16, t0.limit_iodev AS limit_iodev_17, t0.limit_client AS limit_client_18, t0.limit_schedule AS limit_schedule_19 FROM supla_user t0 WHERE t0.email = ?' with params ["z.chmielak@gmail.com"]: SQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 't0.legacy_password' in 'field list'" at /home/supla/www/vendor/doctrine/dbal/lib/Doctrine/DBAL/Driver/AbstractMySQLDriver.php line 71 {"exception":"[object] (Doctrine\\DBAL\\Exception\\InvalidFieldNameException(code: 0): An exception occurred while executing 'SELECT t0.id AS id_1, t0.salt AS salt_2, t0.email AS email_3, t0.password AS password_4, t0.legacy_password AS legacy_password_5, t0.enabled AS enabled_6, t0.reg_date AS reg_date_7, t0.last_login AS last_login_8, t0.last_ipv4 AS last_ipv4_9, t0.current_login AS current_login_10, t0.current_ipv4 AS current_ipv4_11, t0.token AS token_12, t0.password_requested_at AS password_requested_at_13, t0.timezone AS timezone_14, t0.limit_aid AS limit_aid_15, t0.limit_loc AS limit_loc_16, t0.limit_iodev AS limit_iodev_17, t0.limit_client AS limit_client_18, t0.limit_schedule AS limit_schedule_19 FROM supla_user t0 WHERE t0.email = ?' with params [\"z.chmielak@gmail.com\"]:\n\nSQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 't0.legacy_password' in 'field list' at /home/supla/www/vendor/doctrine/dbal/lib/Doctrine/DBAL/Driver/AbstractMySQLDriver.php:71, Doctrine\\DBAL\\Driver\\PDOException(code: 42S22): SQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 't0.legacy_password' in 'field list' at /home/supla/www/vendor/doctrine/dbal/lib/Doctrine/DBAL/Driver/PDOStatement.php:93, PDOException(code: 42S22): SQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 't0.legacy_password' in 'field list' at /home/supla/www/vendor/doctrine/dbal/lib/Doctrine/DBAL/Driver/PDOStatement.php:91)"} []

Czy struktura bazy supla w wersji v2.0 i v2.0.2 jest taka sama, bo do jej utworzenia używam dump-a "supla-database.sql" z wersji v2.0 ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6866
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Aug 06, 2017 2:26 pm

Musisz dokonać migracji.
php bin/console doctrine:migrations:migrate
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Aug 06, 2017 2:58 pm

W releasie 2.0.1 na githubie jest informacja o koniecznej migracji.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Aug 06, 2017 5:46 pm

Po komendzie:

php bin/console doctrine:migrations:migrate

dostałem kilka błędów, a po ich analizie:
- skasowałem bazę supla
- ponownie ją wgrałem ale z dump-a z wersji v 1.1 supla-cloud

Po czym wykonałem migrację, już bez błędów.

Udało mi się nawet założyć i aktywować konto (z maila), ale już zalogować się na nie mogę - brak przejścia na stronę podania hasła (nic się nie dzieje po "DALEJ", tak jakby email nie był wpisany a jest).
Kolejne clear_cache.sh restart mysql, apache2, supla-server, etc i nic. Tak jak wcześniej mogłem ze strony logowania przejść, np "Supla na urządzenia", to teraz nie mogę, przejście na stronę "Utworzenia konta" też przestało działać, to znaczy jest przejście, ale na białą stronę.
A w logach nic nie ma!

EDIT:
YES!, YES!, YES!
Nareszcie mam Supla-Cloud v 2.0.2 - pomogło "ręczne" skasowanie katalogu www/var/cache , a potem clear_cache.sh
Post Reply