Własny serwer Supla - how to?

radzio6
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:21 pm

pn gru 04, 2017 8:28 am

Witam,

Czy jest jakiś poradnik odnośnie instalacji SUPLA na własnym serwerze linux? Najlepiej taki "łopatologiczny" dla niedoświadczonych użytkowników od A do Z.
Widzę potencjał w projekcie i urządzeniach supla i chciałbym zainstalować serwer u siebie i wykorzystywać lokalnie w domu zamiast usługi chmurowej.
Dotychczas korzystalem z RPi i projektu nettemp ale tylko do wyświetlania temperatur z czujników DS18b20, bez sterowania urządzeniami. Niestety kilkukrotne uszkodzenia kart SD (duża ilość zapisów) spowodowały że zainstalowałem nettempa na maszynie wirtualnej na dysku sieciowy QNAP i w tym kierunku będę podążał - supla serwer na QNAP. Nettemp ma wygodny instalator i instaluje samodzielnie wymagane komponenty php 1wire itp.... Wystarczy tylko zainstalować odpowiednią dystrybucję linuxa (debian) i uruchomić skrypt instalacyjny.

Czy SUPLA serwer także ma taki instalator?

NA forum widziałem, że jest także dostępna VM ze starszą wersją SUPLA, czy wtedy można taką wersję zaktualizować do obecnie najnowszej wersji 2.1.5?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

PS
W okresie świątecznym Supla przyda się bardzo :) a na początek chcę zacząć od sterowania lampkami na choince :)

Pzdr.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 04, 2017 4:54 pm

Póki co nie ma sensownego instalatora.
Pojawi się uaktualniona maszyna virtualna.
Instalkę planujemy zdebianizować aby całość sprowadzała się do apt-get install....
Na QNAP-a chcemy przygotować kontener dla Docker-a więc instalacja też będzie łatwa... ale na to wszystko jeszcze trzeba chwilę zaczekać.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1035
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt gru 05, 2017 6:18 am

pzygmunt pisze:
pn gru 04, 2017 4:54 pm
Póki co nie ma sensownego instalatora.
Pojawi się uaktualniona maszyna virtualna.
Instalkę planujemy zdebianizować aby całość sprowadzała się do apt-get install....
Na QNAP-a chcemy przygotować kontener dla Docker-a więc instalacja też będzie łatwa... ale na to wszystko jeszcze trzeba chwilę zaczekać.
Przemku co do debianizacji jesteś w stanie podać przybliżony termin? :roll:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt gru 05, 2017 8:33 am

Do końca roku chcę to domknąć.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1035
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt gru 05, 2017 8:50 am

pzygmunt pisze:
wt gru 05, 2017 8:33 am
Do końca roku chcę to domknąć.
Byłby super prezent pod choinkę :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
radzio6
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:21 pm

wt gru 05, 2017 9:26 am

pzygmunt pisze:
pn gru 04, 2017 4:54 pm
Póki co nie ma sensownego instalatora.
Pojawi się uaktualniona maszyna virtualna.
Instalkę planujemy zdebianizować aby całość sprowadzała się do apt-get install....
Na QNAP-a chcemy przygotować kontener dla Docker-a więc instalacja też będzie łatwa... ale na to wszystko jeszcze trzeba chwilę zaczekać.
W takim razie czekamy z niecierpliwością :)
krutkowski
Posty: 4
Rejestracja: wt sty 29, 2019 11:42 am

ndz lut 03, 2019 9:14 pm

Coś wiadomo na powyższy temat?
Zippoxxxx
Posty: 1
Rejestracja: czw lip 18, 2019 9:23 am

czw lip 18, 2019 12:36 pm

Podepnę się z tym samym pytaniem :D
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 915
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw lip 18, 2019 1:01 pm

Zippoxxxx pisze:
czw lip 18, 2019 12:36 pm
Podepnę się z tym samym pytaniem :D
Najprościej zaparkować kontener.
Obrazek
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr wrz 25, 2019 1:17 pm

Troszkę z innej beczki - czy to normalne ze mam 100% zapchanej pamięci SWAP? Mam clouda i skrypry fraacza.
Załączniki
Screenshot_20190925-145312_RasPi Check.jpg
Screenshot_20190925-145312_RasPi Check.jpg (484.16 KiB) Przejrzano 551 razy
ODPOWIEDZ