Page 2 of 9

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Fri Jan 11, 2019 10:15 pm
by wsosniak
Witam
Czy ktoś już stworzył na bazie linków bezpośrednich jakeś ciekawe rozwiązanie ? lub jest w trakcie jego tworzenia ?

Pytam bo : linki generalnie działają dobrze , sam testowałem w przeglądarce, w excelu, no i jedyne co mogę powiedzieć to że ....są. Zawsze gdy dostaję nowe narzędzie "do ręki" to próbuję wykorzystać to w jakiś praktyczny sposób u siebie. Ale niestety w tym przypadku nie mam pomysłu w czym by mi te linki na tą chwilę pomogły. Zdecydowaną przewagę funkcjonalną na linkami bezpośrednimi , mają skrypty @fracz-a z warunkami które zostały wprowadzone w wersji 3.0 , i to na ich bazie zautomatyzowałem mój dom.

Pochwalcie się swoimi rozwiązaniami w tym temacie.

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Fri Jan 11, 2019 11:33 pm
by Duch__
Tak, wystarczy poszukać...

lub wejść do działu FAQ do tematu:
viewtopic.php?f=23&t=4160

by tam znaleźć linki do przykładów praktycznego wykorzystania:

np.

viewtopic.php?f=10&t=4200

czy to:

viewtopic.php?f=10&t=4173

Osobiście tworzę sobie teraz moduł do auta wykorzystujący Linki bezpośrednie

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Sat Jan 12, 2019 12:07 am
by wsosniak
To do tego były Ci potrzebne linki bezposrednie ? A nie bardziej funkcjonalne linki od fracz-a ?

Po pierwsze : widziałem, czytałem . Ale dalej nie rozumiem przewagi jaką mają linki bezposrednie nad linkami ze strony fracz-a . Ty za to nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem : "Zdecydowaną przewagę funkcjonalną na linkami bezpośrednimi , mają skrypty @fracz-a z warunkami które zostały wprowadzone w wersji 3.0" - chyba że się mylę . To może opiszesz jaką przewagę FUNKCJONALNĄ ma link bezpośredni nad linkiem ktory daje fracz w swoich skryptach ?


po drugie:
Duch__ wrote:
Fri Jan 11, 2019 11:33 pm
.....
Osobiście tworzę sobie teraz moduł do auta wykorzystujący Linki bezpośrednie
Też chciałbym mieć taki moduł w aucie ktory :
- otworzy mi bramę (jeśli zamknieta)
- zapali oświeltenie wewnątrz domu jeśli jest już ciemno (7 punktów świetlnych)
- otworzy 10 rolet całkowicie zawsze
- otworzy 5 rolety w 40% jeśli jest ciemno i nie ma przymrozku
Masz jakiś pomysł aby to rozwiązać z wykorzystaniem linków bezpośrednich ? Nie sądzę .
A za pomocą linków od fracz-a by się dało.

Zatem może mi odpowiesz : jaką przewagę FUNKCJONALNĄ ma link bezpośredni nad linkiem ktory daje fracz w swoich skryptach ? Jak realizujesz warunki w linkach bezposrednich ? Co można zrobić za pomocą linków bezpośrednio czego nie można zrobic za pomocą linków od fracz -a ?

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Sat Jan 12, 2019 9:59 am
by fracz
Linki w cloudzie są lepsze ze względu na stabilność (skrypty nie muszą działać) i szybkość (rozkaz do urządzenia jest przesyłany natychmiast, tak jak to w Supli powinno być). Masz też kontrolę nad tym kiedy link jest aktywny i może się on też sam wyłączyć np po określonej liczbie wykonań.

Chyba tyle ;-)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Sat Jan 12, 2019 10:38 am
by wsosniak
co merytoryczna wypowiedź to merytoryczna wypowiedź , a nie ochłapy typu "wystarczy poszukać " :) Pokazuje czym link bezpośredni jest lepszy od "Twojego", ale on jest lepszy od strony technicznej nie funkcjonalnej :
fracz wrote:
Sat Jan 12, 2019 9:59 am
Linki w cloudzie są lepsze ze względu na stabilność ..... szybkość (rozkaz do urządzenia jest przesyłany natychmiast....
pomimo że v2.3 jest jeszcze w trakcie wdrożenia , jestem bardzo ciekawy jaką formę będą miały sceny w cloudzie v2.4. Oby identyczną lub bardzo zbliżoną jaka jest na supla.fracz.com :) trzymam kciuki !
fracz wrote:
Sat Jan 12, 2019 9:59 am
(skrypty nie muszą działać)
akurat to mi się zdarzyło ...może raz ? w przeciągu pół roku ich użytkowania. Zupełnie pomijalny fakt :)

Na tą chwilę to sceny , google assistant powodują że supla "zaczyna chodzić .....i biegać". Myślę że ten rok i może następny (v2.4 i v2.5) bedzie dla Was przełomowy aby supla zaczęła wygrywać w tych biegach. powodzenia !:)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Mon Jan 14, 2019 12:27 pm
by elhenio
Czy w linkach bezpośrednich poza opcjami: odczyt, włącz i wyłącz jest szansa na "przełącz"?
Programowo ogarniam to co jest kodem bez problemu na jednym przycisku... testuje w excelu i html.
W przypadku fizycznego wykorzystania funkcjonalności jest już problem. Tu przydało by się przełącz jak u kolegi @fracz.

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Tue Jan 15, 2019 10:03 pm
by wojtek
@elhenio - mógłbyś podać kod, do przycisku w HTML-u który włącza, wyłącza oraz podaj stan (w oparciu o linki bezpośrednie)?

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 16, 2019 2:39 pm
by elhenio
Cześć, nic konkretnego w html jeszcze nie mam... robiłem tylko drobne próby nad szybką stroną na zasadzie siedzę przy komputerze i uruchamiam link z zakładki. Specjalistą to nie jestem więc sam bazuje na tym co znajdę.
Przy Excelu to mogę więcej pomóc niż w html.

Do obsługi przycisku, checkbox lub Toggle Switch trzeba zastosować obsługę zdarzenia w formie funkcji. Kod zapisz do pliki html i uruchom... przykład z wyświetlanym tekstem.

Code: Select all

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<style>
.switch {
  position: relative;
  display: inline-block;
  width: 60px;
  height: 34px;
}

.switch input { 
  opacity: 0;
  width: 0;
  height: 0;
}

.slider {
  position: absolute;
  cursor: pointer;
  top: 0;
  left: 0;
  right: 0;
  bottom: 0;
  background-color: #ccc;
  -webkit-transition: .4s;
  transition: .4s;
}

.slider:before {
  position: absolute;
  content: "";
  height: 26px;
  width: 26px;
  left: 4px;
  bottom: 4px;
  background-color: white;
  -webkit-transition: .4s;
  transition: .4s;
}

input:checked + .slider {  background-color: #2196F3;
}

input:focus + .slider {  box-shadow: 0 0 1px #2196F3;
}

input:checked + .slider:before {  -webkit-transform: translateX(26px);  -ms-transform: translateX(26px);  transform: translateX(26px);
}

/* Rounded sliders */
.slider.round {
  border-radius: 34px;
}

.slider.round:before {
  border-radius: 50%;
}
function doalert() {
  if ($("#g01-01").is(":checked")) {
    alert ("hi");
  } else {
    alert ("bye");
  }
</style>
</head>
<body>

<h2>Oświetlenie świateczne</h2>

<label class="switch">
  <input type="checkbox" id="myFunction"  onclick="myFunction()">
  <span class="slider round"></span>
</label>


<p id="text" style="display:none">Choinka zapalona</p>
<p id="text1" style="display:none">Choinka zgaszona</p>

<script>
function myFunction() {
  var checkBox = document.getElementById("myFunction");
  var text = document.getElementById("text");
  if (checkBox.checked == true){
    text.style.display = "block";
	text1.style.display = "none";
  } else {
	text.style.display = "none";
	text1.style.display = "block";
  }
}
</script>

</body>
</html> 
https://www.w3schools.com/howto/howto_css_switch.asp

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 16, 2019 4:18 pm
by Jerry91122
Ja dzięki linkom bezposrednim mam podpięta bramę wjazdowa i garażowa, spięte to z asystentem przez ifttt. Dla mnie bajka;)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Fri Jan 18, 2019 8:35 pm
by Kaowiec
Dzięki linkom bezpośrednim można już spokojnie i dużo łatwiej niż wcześniej zintegrować Sulpę z Applowym Homekitem.
Dziś podpiąłem testowo 14 urządzeń i działają póki co dobrze.
Jak lepiej wytestuję to opiszę jak. W każdym razie wygląda na to, że użytkownicy jabłek będą mieli lepszą integrację niż android (choć trudniejszą do zrobienia.. no i działająca tylko po angielsku)

@pzygmunt czy widzisz żebym zwiększał ruch na serwerze przez odpytywanie o stany?