Page 5 of 9

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Mon Jan 28, 2019 8:15 pm
by wojtas567
Rozpoczęty tylko i wyłącznie na potrzeby tego zdjęcia, nie zapisany.
Ale mam kilka modułów dawno nieaktywnych, pozostawionych na chmurze do fikcyjnych termostatów itp :).

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Mon Jan 28, 2019 8:38 pm
by krzysztof_d
Dziękuję , wszystko jasne. Wstyd się przyznać: uruchamiałem linki przed zapisaniem zmian:)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Mon Jan 28, 2019 8:44 pm
by fracz
Toggle dla RGB i Dimmerów powinien już działać poprawnie po poprawce. Nie doszły nowe tłumaczenia :lol: , więc może Przemek jutro wrzuci :-)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Mon Jan 28, 2019 8:45 pm
by Robert Błaszczak
Dziękuję :)

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Tue Jan 29, 2019 6:38 pm
by procekms89
elhenio wrote:
Wed Jan 16, 2019 2:39 pm
Cześć, nic konkretnego w html jeszcze nie mam... robiłem tylko drobne próby nad szybką stroną na zasadzie siedzę przy komputerze i uruchamiam link z zakładki. Specjalistą to nie jestem więc sam bazuje na tym co znajdę.
Przy Excelu to mogę więcej pomóc niż w html.

Do obsługi przycisku, checkbox lub Toggle Switch trzeba zastosować obsługę zdarzenia w formie funkcji. Kod zapisz do pliki html i uruchom... przykład z wyświetlanym tekstem..........
HTML to zawsze moja słabość. Możesz podać przykład z wstawionym linkiem bezpośrednim w twoim kodzie?

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Tue Jan 29, 2019 9:59 pm
by elhenio
Kawałek na szybko spreparowanego najprostszego kodu opartego na linkach.
W tym przypadku dostaniesz odpowiedz stanu w nowym oknie.

Code: Select all

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl_PL">
<body>

<h2>Oświetlenie wiaty</h2>

<p>LED przed wiatą. </p>
<a href="...twój link/toggle"target="_blank title="LED"></p>
<img src="lokalizacja\LED.png" alt="LED" style="width:64px;height:64px;border:0"></a></p>
</body>
</html>
Lub obiekt XMLHttpRequest, który służy do wymiany danych z serwerem.
Tu możne i wydaje się więcej zachodu ale i ciekawsze. Tę metodę wykorzystuję w Excelu.

Code: Select all

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>Oświetlenie wiaty</h1>

<button type="button" onclick="loadDoc()">Przełącz LED</button>

<p id="LED"></p>

<script>
function loadDoc() {
  var xhttp = new XMLHttpRequest();
  xhttp.onreadystatechange = function() {

  };
  xhttp.open("GET", "...twój link/toggle", true);
  xhttp.send();
}
</script>
 
</body>
</html>
PS Jak pisałem, co do moich umiejętności html... autorytetem to ja nie jestem.

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 30, 2019 6:08 am
by fracz
elhenio wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:59 pm
Lub obiekt XMLHttpRequest, który służy do wymiany danych z serwerem.
Ta metoda nie będzie działać w przeglądarce internetowej. Zablokuje ona odwołanie asynchroniczne do "obcej" domeny jako potencjalnie niebezpieczne.

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 30, 2019 6:42 am
by procekms89
fracz wrote:
Wed Jan 30, 2019 6:08 am


Ta metoda nie będzie działać w przeglądarce internetowej. Zablokuje ona odwołanie asynchroniczne do "obcej" domeny jako potencjalnie niebezpieczne.
Kilka razy ta metoda działała po czym całkowicie straciłem komunikację z modułem. Po restarcie znowu wszystko działało kilka razy i znowu brak komunikacji.
Co dziwne w momencie gdy moduł którym się bawiłem tracił komunikację, w tym samym czasie zupełnie inny moduł z zupełnie inną funkcją tracił komunikację (moduły mają różne GUID, inne MAC i funkcje).


Druga opcja odpada bo powoduje to problemy z działaniem modułu.
elhenio wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:59 pm
Kawałek na szybko spreparowanego najprostszego kodu opartego na linkach.
W tym przypadku dostaniesz odpowiedz stanu w nowym oknie.

...........
Pierwsza opcja działa dobrze jest tylko jedne "ale". Jak zrobić aby przy każdym użyciu linka nie otwierał się komunikat "{"success":true}"?

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 30, 2019 8:32 am
by fracz

Re: Linki bezpośrednie

Posted: Wed Jan 30, 2019 8:11 pm
by Robert Błaszczak
fracz wrote:
Mon Jan 28, 2019 8:44 pm
Toggle dla RGB i Dimmerów powinien już działać poprawnie po poprawce. Nie doszły nowe tłumaczenia :lol: , więc może Przemek jutro wrzuci :-)
Potwierdzam prawidłowe działanie 'toggle'.

Jeszcze raz dzięki wszystkim zaangażowanym w temat za szybkie znalezienie błędu i wdrożenie poprawek na serwerach produkcyjnych.