Linki bezpośrednie

AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Wed Jul 24, 2019 4:57 pm

Szczegóły w linku bezpośrednim kanału rolet "odsłoń częściowo"
Jak można określić wartość np. w celu wykorzystania przez IFTTT.
User avatar
fracz
Posts: 1566
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Jul 24, 2019 8:37 pm

Jak wejdziesz na ten link w preglądarce to tam będziesz mieć przykłady.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed Aug 07, 2019 2:21 pm

Ma ktoś kod na obsługę w Arduino funkcji READ? Chciałbym odczytywać stan rolet i na tej podstawie wykonywać kolejne akcje w domu.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
elmaya
Posts: 243
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Fri Aug 09, 2019 2:23 pm

Duch__ wrote:
Wed Aug 07, 2019 2:21 pm
Ma ktoś kod na obsługę w Arduino funkcji READ? Chciałbym odczytywać stan rolet i na tej podstawie wykonywać kolejne akcje w domu.
to read temperature, it will be easy to change for blinds.
comes from here viewtopic.php?f=10&t=4200

Code: Select all

void Temp_D_Link() {

  WiFiClientSecure client;
  Serial.print("connecting to ");
  Serial.println(host);
  if (!client.connect(host, httpsPort)) {
    Serial.println("connection failed");
    return;
  }
  Serial.print("requesting URL: ");
  Serial.println(url);
  client.print(String("GET ") + url + " HTTP/1.1\r\n" +
               "Host: " + host + "\r\n" +
               "User-Agent: ESP8266\r\n" +
               "Connection: close\r\n\r\n");
  Serial.println("request sent");
  while (client.connected()) {
    String line = client.readStringUntil('\n');
    if (line == "\r") {
      Serial.println("headers received");
      break;
    }
  }
  String line = client.readStringUntil('}');
  line = line + "}";
  Serial.println("reply was:");
  Serial.println("==========");
  Serial.println(line);
  Serial.println("==========");
  DynamicJsonBuffer  jsonBuffer(200);
    JsonObject& root = jsonBuffer.parseObject(line);

  if (!root.success()) {
    Serial.println("parseObject() failed");
    return;
  }
  double Temp = root["temperature"];
  
  Serial.print("temperature ");
  Serial.println(Temp, 2);
  Serial.println("closing connection");
     //lcd.setCursor(13,(row));
     //lcd.print("      ");
     lcd.setCursor(13,(row));
     lcd.print(Temp, 2);
     lcd.print(" C");
}
Simono
Posts: 302
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Thu Aug 15, 2019 5:02 pm

Robert Błaszczak wrote:
Wed Jun 19, 2019 6:15 am
Zobacz sobie taką aplikację HTTP Request Shortcuts https://play.google.com/store/apps/deta ... _shortcuts
Koledzy jak tego użyć w sensie jak dla przykładu skonfigurować np. przełącz.

Edit
Obczaiłem, w moim przypadku problemem był certyfikat
djack2017
Posts: 288
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Fri Aug 30, 2019 6:23 am

Czy można by wprowadzić w konfiguracji linków bezpośrednich opcję, aby wykonanie operacji "włącz", "wyłącz" i "przełącz" (z linku http://...) nie zwracało żadnej odpowiedzi (ew. "0" lub "1"). Można by było wtedy łatwo tworzyć zaawansowane, atrakcyjne pulpity, z aktywnymi przyciskami, wykorzystując np. oprogramowanie grafana, które łatwo się instaluje, np. jako kontener dockera obok kontenera supli. W tej chwili wykonanie linku bezpośredniego zwraca "na siłę" stronę html, która przeszkadza w wykorzystaniu linku w innych programach.
Przykładowy pulpit w grafanie:
grafana.png
grafana.png (349.16 KiB) Viewed 242 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6649
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 30, 2019 7:05 am

Może zwracać jeszcze JSON-a. Nie wiem w czym Ci przeszkadza odpowiedź serwera.
djack2017
Posts: 288
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Fri Aug 30, 2019 8:07 am

W definicji panelu na pulpicie grafany mam pole linku do wykonania (link URL). Wstawiam tam np:
https://supla.djack.ovh/direct/zz/xxxxxxxx/toggle
Jeżeli teraz kliknę w ten panel to akcja owszem się wykona, ale wskutek odpowiedzi serwera supli, zmieni mi się ekran w przeglądarce (lub wyświetli nowe okno):
"Link bezpośredni został wykonany"
A ja bym chciał dalej widziec tylko dotychczasowy pulpit.
Natomiast nie wiem jak zawrzeć w w/w linku (i czy jest to w ogóle możliwe) wymuszenie zwrócenia odpowiedzi w formacie JSON-a.
Ponieważ nie używałem tego formatu - czy taka odpowiedź nie wymusi na przeglądarce też otworzenia nowego okna?
Generalnie - nie chciałbym aby odpowiedź, jeśli taka nadejdzie, zmieniała ekran w przeglądarce.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6649
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 30, 2019 8:24 am

W objaśnieniach przy linku masz info jak to zrobić choć pewnie z poziomu grafany nie uda się przesłać innego nagłówka.
djack2017
Posts: 288
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Fri Aug 30, 2019 8:33 am

No więc się nie uda. Musiałbym zaimplementować w grafanie nowy typ panelu, a to znowu jest "praca naukowo-badawcza". Z pewnością Tobie jest duuużo łatwiej wprowadzić taką opcję, na co mam nadzieję...

Chociaż zacząłem mieć wątpliwości czy to moje rozważanie ma sens. Jeżeli nic nie zwrócisz to i tak otworzy mi się pusta strona.
Post Reply