Strona 1 z 10

Linki bezpośrednie

: sob gru 22, 2018 9:57 pm
autor: PLF10T
Przydatnym byłoby, gdyby odpowiedź zwracana przez serwer w wyniku wywołania linka bezpośredniego, poza danymi odpytywanego urządzenia, zwracała także jakiś jego identyfikator, najlepiej przypisaną w Cloud nazwę. To mogłaby być opcja ustawiana w Cloud, czyli wysyła nazwę, jeśli ktoś chce.

Jak ktoś będzie budować np. własną aplikację monitorującą i wizualizującą temperaturę z licznych swoich czujników, to najpierw musi uważnie powiązać linki z elementami wyświetlanymi, a przy każdej zmianie urządzeń (np. przemieszczaniu między pomieszczeniami) lub czegoś w aplikacji musi ręcznie ponownie odwzorować zmiany w swojej aplikacji. A jeśli czujnik będzie się "przedstawiał" swoją nazwą, będzie łatwiej.

Co myślicie?

Re: Linki bezpośrednie

: sob gru 22, 2018 10:05 pm
autor: wojtas567
Przydałoby się tak tylko ciekawe czy jest możliwe.

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 11:02 am
autor: Duch__
Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 12:03 pm
autor: fracz
Nie widzę problemu by przy linku odczytujacym stan zwracać też info o kanale lub grupie którego dotyczy. @pzygmunt?

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 12:08 pm
autor: pzygmunt
Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 1:15 pm
autor: PLF10T
Duch__ pisze:
ndz gru 23, 2018 11:02 am
Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.
Wręcz przeciwnie! Nie chodzi mi o to, żeby wołać po nazwie, tylko żeby po zawołaniu linkiem jak teraz można było w zwracanym json-ie odczytać nazwę urządzenia. Jak ją zmienię w Clud to i zwracana nazwa będzie inna, a o to właśnie chodzi.

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 1:18 pm
autor: PLF10T
pzygmunt pisze:
ndz gru 23, 2018 12:08 pm
Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....
Może tak być.
Czy może już tak jest?

Re: Linki bezpośrednie

: ndz gru 23, 2018 2:49 pm
autor: elhenio
Z tego co widzę to odpytanie stanu dla grupy podaje ID

Re: Linki bezpośrednie

: pn gru 24, 2018 9:23 pm
autor: tgaweda
Cześć, chyba znalazłem buga(?). Rozpoczynam tworzenie linku bezpośredniego np. dla Zamel PNW-01, nie modyfikuję "Dozwolonych akcji ", rozmyślam się - klikam "wstecz" w historii przeglądarki i dostaję kolejny link i tak dalej i dalej....

Re: Linki bezpośrednie

: pn gru 24, 2018 11:37 pm
autor: fracz
Rzeczywiście jest to możliwe. Dzięki za zgłoszenie :-)