Strona 6 z 8

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:16 pm
autor: klew
lesny8 pisze:
czw lis 21, 2019 2:20 pm
Supla-Cloud i Supla-Core są wersjonowane osobno. Tak się akurat złożyło, że oba mają ten sam numer. Jak wchodzisz na chmurę to widzisz wersję Cloud, ale nie wiesz na jakiej wersji Core pracuje.
Nie wiem jak odbywa się update serwerów produkcyjnych po wydaniu releasów i ile trzeba czekać.
Czyli jestem nadgorliwy? ;)
Da się jakoś podejrzeć jaka wersja serwera chodzi u mnie?

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:18 pm
autor: pzygmunt
Jak serwer startuje to wrzuca na konsolę wersje. Jeśli startuje jako demon to logi znajdziesz w syslogu

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:35 pm
autor: klew
pzygmunt pisze:
czw lis 21, 2019 10:18 pm
Jak serwer startuje to wrzuca na konsolę wersje. Jeśli startuje jako demon to logi znajdziesz w syslogu
Korzystam z cloud.supla.org :P
Nie widzę konsoli ani sysloga :D

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:44 pm
autor: pzygmunt
Aaa to tam jest wersja nieoficjalna bez dzisiejszego merga

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:47 pm
autor: lesny8
Przemku, tak z ciekawości, to jak aktualizujecie produkcyjne serwery? Jest jakiś harmonogram? Ręcznie czy jakiś automat?

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 10:51 pm
autor: klew
pzygmunt pisze:
czw lis 21, 2019 10:44 pm
Aaa to tam jest wersja nieoficjalna bez dzisiejszego merga
Tak, pospieszyłem się.
Zobaczyłem w merge'u wersję 2.3.16, napisałeś "wersja wydana", wszedłem na cloud, widzę "2.3.16", a termometry nie mają nadal historii ani wartości w cloud :).
Swoją drogą, nawet nie zauważyłem, że historia nie działa dopóki nie przeczytałem ostatnich postów.

Re: Cloud v2.3.9

: czw lis 21, 2019 11:11 pm
autor: pzygmunt
Historia działa i działała dla termometru i termometru z higrometrem jeśli typ to był DHT lub termometr. Nie działało jak ktoś używał typu SUPLA_CHANNELTYPE_HUMIDITYANDTEMPERSTURE.

Widocznie nikt takiego typu nie używał.

Re: Cloud v2.3.9

: pt lis 22, 2019 10:01 am
autor: arqiu70
Trochę z innej beczki.
Zauważyłem pewną zależność. Jak DS złapie temperaturę 0 stopni to w chmurze odczyt się pokazuje ale już w skryptach znika jakby nie było żadnego odczytu lub czujnika.
Pozdrawiam

Re: Cloud v2.3.9

: pt lis 22, 2019 10:38 am
autor: lesny8
pzygmunt pisze:
czw lis 21, 2019 11:11 pm
Historia działa i działała dla termometru i termometru z higrometrem jeśli typ to był DHT lub termometr. Nie działało jak ktoś używał typu SUPLA_CHANNELTYPE_HUMIDITYANDTEMPERSTURE.

Widocznie nikt takiego typu nie używał.
Chyba tylko ja ;)
Zacząłem używać tego kanału jakiś czas temu jak BME280 sobie testowałem. W Cloud nie widziałem wartości ale w APP na andka było, więc nie drażyłem, czemu tak jest. Dopiero jak w APP zrobiłeś wykresy, to się zacząłem zastanawiać dlaczego nie mam historii pomiarów dla tego kanału. Zrobiłem kilka testów i doszedłem do wniosku, że brakuje czegoś na serwerze. Przejrzałem źródła serwera i zmieniłem fragment i robiąc build obrazu na swojej instancji skopiowałem zmieniony plik. Cloud zaczął wyświetlać wartości i pojawiła się historię pomiarów.
Potem dołożyłem pozostałe brakujące typy kanałów, ale tu już nie było tak miętowo, bo Cloud w Symfony pisany a ja go nieznaju. Rozpocząłem naukę, ale proza dnia codziennego zmusiła mnie do odstąpienia od tematu. Zrobiłem PR dla serwera, ale na oczy padło i nie zauważyłem że został zamknięty, zamiast połączony. Taka ot moja historia :lol:

Re: Cloud v2.3.9

: pt lis 22, 2019 11:19 am
autor: klew
lesny8 pisze:
pt lis 22, 2019 10:38 am
pzygmunt pisze:
czw lis 21, 2019 11:11 pm
Historia działa i działała dla termometru i termometru z higrometrem jeśli typ to był DHT lub termometr. Nie działało jak ktoś używał typu SUPLA_CHANNELTYPE_HUMIDITYANDTEMPERSTURE.

Widocznie nikt takiego typu nie używał.
Chyba tylko ja ;)
Zacząłem używać tego kanału jakiś czas temu jak BME280 sobie testowałem. W Cloud nie widziałem wartości ale w APP na andka było, więc nie drażyłem, czemu tak jest. Dopiero jak w APP zrobiłeś wykresy, to się zacząłem zastanawiać dlaczego nie mam historii pomiarów dla tego kanału. Zrobiłem kilka testów i doszedłem do wniosku, że brakuje czegoś na serwerze. Przejrzałem źródła serwera i zmieniłem fragment i robiąc build obrazu na swojej instancji skopiowałem zmieniony plik. Cloud zaczął wyświetlać wartości i pojawiła się historię pomiarów.
Potem dołożyłem pozostałe brakujące typy kanałów, ale tu już nie było tak miętowo, bo Cloud w Symfony pisany a ja go nieznaju. Rozpocząłem naukę, ale proza dnia codziennego zmusiła mnie do odstąpienia od tematu. Zrobiłem PR dla serwera, ale na oczy padło i nie zauważyłem że został zamknięty, zamiast połączony. Taka ot moja historia :lol:
Ja od kilkunastu dni też używam ;). Osobne typy kanałów dla każdego wariantu DHT oraz AM2301 (które de facto też są DHT) mi nie odpowiadały, więc sobie przerzuciłem na HUMI&TEMP. Tylko nie zauważyłem, że nie ma wykresów. Na apce się pojawiły, więc było ok.

W SuplaDevice planowałem używać tylko tych ogólnych kanałów - niezależnych od sprzętu (czyli zamiast THREMOMETERDS18B20 używać THERMOMETER itd.) Jedyne czego się obawiam, to to, że jeśli ktoś będzie chciał w swojej aplikacji zaktualizować biblioteke SuplaDevice, to będzie musiał kasować urządzenie z chmury i przepadnia cała historia pomiarów.