Sceny - propozycja interfejsu użytkownika

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7347
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 4:10 pm

To już nie sceny, a logika która jest zaplanowana w kolejnych wersjach.
Yepestis
Posty: 197
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr paź 02, 2019 4:16 pm

pzygmunt pisze:
śr paź 02, 2019 4:01 pm
Użytkownicy mają problem z jednym czujnikiem, a co dopiero z dwoma.
Po co więcej niż jeden czujnik ? Jak wiesz, że brama jest niedomknięta to już chyba wystarczy ?
Może po prostu tego nie czuję.... Jeśli rzeczywiście jest taka potrzeba społeczności to dodamy taką opcję w którejś z kolejnych wersji.
Ja natomiast nie czuję logiki czujnika pośredniego otwarcia, przecież mając do dyspozycji czujnik otwarcia i czujnik zamknięcia, stan pośredni możemy wywnioskować z tych czujników.
Mam sterowni który wystawia takie sygnały (po drobnej modyfikacji :D ). Nawet stosując kontaktrony, chyba prościej jest zamontować jeden na końcu bramy a drugi na początku. Jak zamontować czujnik pośredni?

Pytasz po co więcej niż jeden czujnik. Ano po to że jak jadę samochodem i widzę w aplikacji że brama jest otwarta to już nie otwieram. A może okazać się że jest w ruchu, czego nie będę w takim przypadku widział.
Może nie każdy ma wjazd na posesję z drogi krajowej, stąd może wynika moje zboczenie. Muszę mieć pewność czy brama jest otwarta żeby jakiś TIR mnie nie zmiótł z drogi ;)

edit

Najchętniej bym zastosował jakiś enkoder, który by mi pokazywał procent otwarcia bramy i kierunek ruchu, coś na wzór rolet .
Ostatnio zmieniony śr paź 02, 2019 4:25 pm przez Yepestis, łącznie zmieniany 1 raz.
wsosniak
Posty: 381
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr paź 02, 2019 4:18 pm

fracz pisze:
śr paź 02, 2019 3:15 pm
Linki do scen tak, harmonogramy też będą wykonywać sceny.
super
fracz pisze:
śr paź 02, 2019 3:15 pm
Warunki - w pierwszym przybliżeniu raczej nie będzie, i tak już bez nich jest sporo tematów do rozkminienia ;)
to niestety moje "duże" sceny będę miał dalej u Ciebie na supla.fracz.com (oczywiście pod warunkiem ze dalej to będziesz udostępniał :) )
Yepestis
Posty: 197
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr paź 02, 2019 4:23 pm

Czy dobrze rozumuję że sceny będzie można wykonać za pomocą dedykowanej ikony w aplikacji mobilnej?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7347
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 4:23 pm

Yepestis pisze:
śr paź 02, 2019 4:16 pm
pzygmunt pisze:
śr paź 02, 2019 4:01 pm
Użytkownicy mają problem z jednym czujnikiem, a co dopiero z dwoma.
Po co więcej niż jeden czujnik ? Jak wiesz, że brama jest niedomknięta to już chyba wystarczy ?
Może po prostu tego nie czuję.... Jeśli rzeczywiście jest taka potrzeba społeczności to dodamy taką opcję w którejś z kolejnych wersji.
Ja natomiast nie czuję logiki czujnika pośredniego otwarcia, przecież mając do dyspozycji czujnik otwarcia i czujnik zamknięcia, stan pośredni możemy wywnioskować z tych czujników.
Mam sterowni który wystawia takie sygnały (po drobnej modyfikacji :D ). Nawet stosując kontaktrony, chyba prościej jest zamontować jeden na końcu bramy a drugi na początku. Jak zamontować czujnik pośredni?

Pytasz po co więcej niż jeden czujnik. Ano po to że jak jadę samochodem i widzę w aplikacji że brama jest otwarta to już nie otwieram. A może okazać się że jest w ruchu, czego nie będę w takim przypadku widział.
Może nie każdy ma wjazd na posesję z drogi krajowej, stąd może wynika moje zboczenie. Muszę mieć pewność czy brama jest otwarta żeby jakiś TIR mnie nie zmiótł z drogi ;)
Czujnik pośredniego otwarcia głównie dotyczy bram z opcją furtki.
Podałeś sensowne argumenty.
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/314
bubu11
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 07, 2017 9:23 pm

śr paź 02, 2019 4:24 pm

pzygmunt pisze:
śr paź 02, 2019 2:32 pm
Będzie. To samo będzie dotyczyło API. Dojdą akcje "OPEN" i "CLOSE". Jeśli nie będzie czujnika otwarcia to zwrócą błąd.

Czy planujecie takie coś jak jest w mechanizmie np jobów SQL Server - po każdym kroku w scenie, jest decyzja - wykonanie kroku zakończone sukcesem lub błędem i w zależności od wyniku (powodzenie lub niepowodzenie) w danym kroku przechodzimy do następnego albo przeskakujemy do jakiegoś innego.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7347
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 4:24 pm

Yepestis pisze:
śr paź 02, 2019 4:23 pm
Czy dobrze rozumuję że sceny będzie można wykonać za pomocą dedykowanej ikony w aplikacji mobilnej?
Tak
Simono
Posty: 322
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

śr paź 02, 2019 6:40 pm

Wreszcie coś dajecie znać w tym temacie 😁
Nie mogę się doczekać aby załączać wentylator przy odpowiednim poziomie wilgotności.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 905
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr paź 02, 2019 8:01 pm

Yepestis pisze:
śr paź 02, 2019 4:16 pm

Ja natomiast nie czuję logiki czujnika pośredniego otwarcia, przecież mając do dyspozycji czujnik otwarcia i czujnik zamknięcia, stan pośredni możemy wywnioskować z tych czujników.
...
Jak dla mnie to problem tkwi tylko w nazwie, albo w interpretacji znaczenia słowa pośredni ;) Mam dwa kontaktrony na jednym skrzydle bramy, jeden przy całkowitym zamknięciu drugi przy calkowitym otwarciu. Jak brama rusza to widzę zmianę ikony z zamkniętej na 50%. Jak dojedzie do końca to mam ikonę otwarcia. Przy zamykaniu jest analogicznie. Mając 3stany do zobrazowania dla kanału potrzebne są nam dwa czujniki i właśnie tyle mamy :) Kwestia nazewnictwa.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 662
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 8:15 pm

Wracając do tematu wątku. GUI wygląda na bardzo intuicyjne i spójne z pozostałymi elementami interfejsu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
ODPOWIEDZ