Sceny - propozycja interfejsu użytkownika

User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Oct 16, 2019 8:16 am

Jak mi się to podoba :D
No i fajne takie... intuicyjne rozwiązanie :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
klew
Posts: 231
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm

Wed Oct 16, 2019 9:43 am

Interfejs fajny.

Kilka uwag:
  • brak tłumaczenia w wyszukiwarce scen (jest "choose the scene")
  • przy roletach mam trzy opcje w jednym rzędzie: zasłoń, odsłoń, odsłoń częściowo - po kliknięciu "odsłoń częściowo", opcja "odsłoń częściowo" przeskakuje na kolejny wiersz
  • brakuje mi opcji ustawienia losowego opóźnienia (np. między 1 a 20 min). Z losowym opóźnieniem można by robić np. symulację obecności w domu.
  • tab dość dziwnie działa. Klikając "tab" przechodzi ze "szczegółów" na pierwszy element "operacji", po czym przeskakuje na sekcję "dodaj nowy element do sceny". Następnie klikając "shift-tab" przeskakuje na ostatni element z "operacji", a kolejne kliknięcie przenosi nas do sekcji "szczegóły". Podobny "problem" jest z używaniem strzałek na klawiaturze. Idąc strzałką w jednym kierunu można przestawić absolutnie wszystkie operacje na inne ustawienie ;)
  • brakuje tłumaczenia komunikatów o błędzie (np. po wpisaniu ręcznie otwarcia roley na 123% wyskakuje komunikat po angielsku)
  • przy długiej liście operacji, przesuwanie jakiegoś elementu (np. z końca na początek) jest uciążliwe. Można przesunąć tylko w obrębie aktualnego widoku (brakuje jakiegoś skrolowania - do tego nie działa skrolowanie rolką myszki)
  • linki bezpośrednie do scen - można utworzyć wchodząc w "linki bezpośrednie" natomiast brakuje opcji dodania linku, gdy przeglądamy scenę. Podobnie brakuje zakładki "harmonogramy" na dole - tak jak to jest w innych miejscach. Aby było spójnie to trzeba by też sekcję "sterowanie" przerzucić na dół jako "akcje"
  • zastanawiam się jeszcze nad przyciskiem "wykonaj scenę", jesli zrobiłem modyfikacje do sceny i jeszcze nie zapisałem. Wykona się aktualny "draft" czy ostatnio zapisana werjsa? Przycisku "wykonaj scenę" nie ma przy tworzeniu nowej sceny, więc zakładam, że wykonać można tylko zapisane sceny. Może warto wyszarzyć/wyłączyć ten przycisk gdy pojawiły się jakies modyfikacje?
  • zostawienie pustych pól w "odsłoń częściowo", "jasność koloru" itp. wywołuje komunikat o błędzie w innym stylu (tzn. nie jest on przypisany do konkretnego pola, gdzie pojawił się błąd, tylko taki ogólny wyświetlany w górnym prawym narożniku - bez wskazania problematycznego pola).
  • jest jeszcze mała niekonsekwencja między harmonogramami a scenami. Sceny mają dodaną opcję w stylu "toggle" (np. przełącz czy światłach), a w harmonogramach jest tylko "włącz" i "wyłącz"
  • brakuje mi opcji wyszukiwania/sortowania scen w głównym widoku scen
  • ostatnie dwie rzeczy nie związana ze scenami - wszystko (sceny, grupy, itd) ma opcję dodaj jako czarna kafelka ze znakiem +. Natomiast harmonogramy mają zieloiny przycisk do dodawania harmonotramów nad kafelkami. Podobnie w całym interfejsie są używane dwa rodzaje widoków do listowania elementów - część rzeczy jest zrobiona jako kafelki, które normalnie wyświetlają się na całym ekranie i można skrolować w dół, a część rzeczy jest zrobiona jako kafelki ustawione w jednym rzędzie i skrolowane w bok (które jest dość uciążliwe przy dużej ilości elementów)
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Oct 18, 2019 7:08 am

Dzięki za uwagi. Zajmę się nimi w najbliższym czasie a póki co nightly wraca do "normalnej" wersji ;-)
User avatar
akszyn
Posts: 77
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Nov 26, 2019 4:53 pm

fracz wrote:
Wed Oct 16, 2019 7:15 am
Na https://nightly.supla.org uruchomiłem wersję Clouda z obecnym GUI scen.

W celu łatwiejszego testowania wrzuciłem pryzkładowego użytkownika który jest wielkim fanem Supli i ma kanały każdego możliwego rodzaju.

user@supla.org / pass
Nie wiem czy ja czegoś tu nie widzę czy na telefonie nie wyświetla się zakładka scen na tym użytkowniku chyba że się spóźniłem aby przetestować Interface
Attachments
Screenshot_2019-11-26-17-51-21-096_com.android.chrome.png
Screenshot_2019-11-26-17-51-21-096_com.android.chrome.png (118.47 KiB) Viewed 168 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 573
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Nov 26, 2019 5:00 pm

Spóźniłeś się :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Nov 26, 2019 11:06 pm

Początkiem grudnia powinno pojawić się znowu - z poprawkami
Post Reply