Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 567
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sun Nov 03, 2019 1:28 pm

W SUPLA Cloud identyfikatory dostępu to "użytkownicy". Jednak w aktualnej wersji można jedynie przypisać identyfikatory do lokalizacji (które moim zdaniem powinny nazywać się np. pomieszczeniami).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Nov 03, 2019 2:13 pm

Pomieszczenie może być lokalizacją, ale lokalizacja nie zawsze może być pomieszczeniem. Stąd wybór padł na lokalizację.

[EDIT]
W pewnej formie abstrakcji na id dostępu można patrzeć jak na użytkownika.
mb4100
Posts: 5
Joined: Sun Nov 03, 2019 12:59 pm

Mon Nov 04, 2019 7:39 am

Panowie,
to jeszcze raz konkretnie.. ;-)

1. czy jest jakaś dokumentacja do architektury aplikacji Supla-Cloud ?
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?

pozdrawiam
Marcin
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 04, 2019 8:41 am

1. Nie ma
2. Możesz każdy kanał przydzielić do różnych lokalizacji, do których mają dostęp różne osoby. Nie ustawisz jednak dostępu tak by jedna osoba mogła tylko włączyć, a inna włączyć i wyłączyć
User avatar
klew
Posts: 215
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm

Mon Nov 04, 2019 8:50 am

mb4100 wrote:
Mon Nov 04, 2019 7:39 am
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?
Takie coś można zrealizować tylko "na około". Np. możesz sobie zaimplementować na urządzeniu wykonawczym, że masz dwa kanały - jeden tylko włącza, a drugi robi wł/wył.
Potem odpowiednio przypisujesz kanały do lokalizacji i do lokalizacji ustawiasz odpowiednie uprawnienia.
mb4100
Posts: 5
Joined: Sun Nov 03, 2019 12:59 pm

Mon Nov 04, 2019 10:22 am

dzięki za odpowiedź.. oczywiście każdy przycisk wł/wył - jest ok

Pytanie do oprogramowania...
Jak usuwać - odpinać urządzenia od lokalizacji... ?
jak klikam w urządzenie to jest tam USUŃ - ale nie wiem czy wówczas usuwam samą "relację kanał-lokalizacja" i czy może nie usunę samej lokalizacji... co sprawi, że jej nie będzie i wszystko od nowa... nie jest to intuicyjne...
muszę to potestować.

EDIT
już wiem... trzeba wejść w PRZYPISZ IDENTYFIKATORY DOSTĘPU i odznaczyć to co nie chcemy np: jak mam 4 identyfikatory a chce mieć 3 to jeden odznaczam i znów robie zapisz..
dzięki..
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 04, 2019 10:26 am

Otwierasz właściwości kanału i klikasz na środku w lokalizację. To pozwoli Ci ją zmienić na inną.
Post Reply