Strona 3 z 3

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: ndz lis 03, 2019 1:28 pm
autor: Robert Błaszczak
W SUPLA Cloud identyfikatory dostępu to "użytkownicy". Jednak w aktualnej wersji można jedynie przypisać identyfikatory do lokalizacji (które moim zdaniem powinny nazywać się np. pomieszczeniami).

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: ndz lis 03, 2019 2:13 pm
autor: pzygmunt
Pomieszczenie może być lokalizacją, ale lokalizacja nie zawsze może być pomieszczeniem. Stąd wybór padł na lokalizację.

[EDIT]
W pewnej formie abstrakcji na id dostępu można patrzeć jak na użytkownika.

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: pn lis 04, 2019 7:39 am
autor: mb4100
Panowie,
to jeszcze raz konkretnie.. ;-)

1. czy jest jakaś dokumentacja do architektury aplikacji Supla-Cloud ?
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?

pozdrawiam
Marcin

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: pn lis 04, 2019 8:41 am
autor: pzygmunt
1. Nie ma
2. Możesz każdy kanał przydzielić do różnych lokalizacji, do których mają dostęp różne osoby. Nie ustawisz jednak dostępu tak by jedna osoba mogła tylko włączyć, a inna włączyć i wyłączyć

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: pn lis 04, 2019 8:50 am
autor: klew
mb4100 pisze:
pn lis 04, 2019 7:39 am
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?
Takie coś można zrealizować tylko "na około". Np. możesz sobie zaimplementować na urządzeniu wykonawczym, że masz dwa kanały - jeden tylko włącza, a drugi robi wł/wył.
Potem odpowiednio przypisujesz kanały do lokalizacji i do lokalizacji ustawiasz odpowiednie uprawnienia.

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: pn lis 04, 2019 10:22 am
autor: mb4100
dzięki za odpowiedź.. oczywiście każdy przycisk wł/wył - jest ok

Pytanie do oprogramowania...
Jak usuwać - odpinać urządzenia od lokalizacji... ?
jak klikam w urządzenie to jest tam USUŃ - ale nie wiem czy wówczas usuwam samą "relację kanał-lokalizacja" i czy może nie usunę samej lokalizacji... co sprawi, że jej nie będzie i wszystko od nowa... nie jest to intuicyjne...
muszę to potestować.

EDIT
już wiem... trzeba wejść w PRZYPISZ IDENTYFIKATORY DOSTĘPU i odznaczyć to co nie chcemy np: jak mam 4 identyfikatory a chce mieć 3 to jeden odznaczam i znów robie zapisz..
dzięki..

Re: Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

: pn lis 04, 2019 10:26 am
autor: pzygmunt
Otwierasz właściwości kanału i klikasz na środku w lokalizację. To pozwoli Ci ją zmienić na inną.