Nieprawidłowy adres IP w aplikacji klienckiej

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 293
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 21, 2020 7:18 am

Supla Cloud lokalnie instalowana z supla-docker z opcją supla-proxy
z_adresu.jpg
z_adresu.jpg (28.47 KiB) Przejrzano 465 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1101
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 21, 2020 7:47 am

Nie przejmuj się. Też tak mam jak łączę się z serwerem będąc w LAN i wszystko działa prawidłowo.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 293
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 21, 2020 7:49 am

lesny8 pisze:
wt sty 21, 2020 7:47 am
Nie przejmuj się. Też tak mam jak łączę się z serwerem będąc w LAN i wszystko działa prawidłowo.
No działa prawidłowo, ale wartość wyświetlana adresu IP jest do bani. I to "mi zgrzyta pod kopułą" ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 21, 2020 8:34 am

To jest prywatny cloud czy publiczny ?
Jeśli publiczny to podeślij proszę na priv-a adres email na którym masz konto.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 293
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 21, 2020 9:21 am

pzygmunt pisze:
wt sty 21, 2020 8:34 am
To jest prywatny cloud czy publiczny ?
Jeśli publiczny to podeślij proszę na priv-a adres email na którym masz konto.
Niestety, prywatny.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 21, 2020 9:28 am

Która wersja ? W bardzo starej był taki problem signed int-a w mysql-u
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 293
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 21, 2020 9:35 am

pzygmunt pisze:
wt sty 21, 2020 9:28 am
Która wersja ? W bardzo starej był taki problem signed int-a w mysql-u
SUPLA Cloud 2.3.17

Ale chyba adres IP nie trzymacie w bazie na 4 polach numerycznych? Wygląda na to, że zamiast adresu IP zdalnego hosta wypisany jest adres IP rozgłoszeniowy sieci.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 21, 2020 11:22 am

To urządzenie wykonawcze zgłasza swój adres. Trzymamy to jako jeden int dlatego, że adres IPv4 to jest int bez znaku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-decimal_notation

W tej wersji powinno być to wyświetlane poprawnie. Sprawdź w routerze jaki IP przypisał DHCP. Spróbuje odtworzyć ten problem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 850
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 21, 2020 12:59 pm

pzygmunt pisze:
wt sty 21, 2020 11:22 am
To urządzenie wykonawcze zgłasza swój adres. Trzymamy to jako jeden int dlatego, że adres IPv4 to jest int bez znaku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-decimal_notation

W tej wersji powinno być to wyświetlane poprawnie. Sprawdź w routerze jaki IP przypisał DHCP. Spróbuje odtworzyć ten problem.
Nie widzę, gdzie urządzenie miałoby zgłaszać swój adres. W wiadomościach rejestracyjnych nic takiego nie ma. Widzę, że jest dodane w TCS_ChannelBasicCfgRequest, ale to jeszcze nie jest zaimplementowane.
Także serwer raczej odczytuje adres z połączenia.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 21, 2020 1:16 pm

Źle to ująłem. Serwer odczytuje ten adres z połączenia.
Akurat dodałem możliwość odpytania urządzenia o dodatkowe informacje w tym o adres IP co pozwoli sprawdzić jakie IP ma urządzenie za NAT-em.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... to.h#L1312

Tu odczytuje IP z połączenia
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... ket.c#L355

Kiedyś był problem z typem zmiennej w mysql-u. W tym przypadku .... trzeba sprawdzić gdzie leży problem.
ODPOWIEDZ