Nieprawidłowy adres IP w aplikacji klienckiej

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 21, 2020 1:43 pm

No to czekamy na opublikowanie.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr sty 22, 2020 8:02 am

Jak wykonasz link bezpośredni, to w historii wykonań tego linku również jest adres IP - on też jest niepoprawny?

Jeśli tak, to wskazywałoby na to że macie po drodze jakieś proxy, które podmienia adres IP żądania i które nie jest zaufane przez Clouda. Domyślnie, tylko domyślne proxy dockerowe jest dodane do zaufanych i tylko ono może spoofować adresy IP: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/bl ... pp.php#L15

Jeśli próbuje to zrobić inne proxy - zostanie to zignorowane i aplikacja uzna adres proxy jako ten właściwy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 8:16 am

Tylko on zamienia adres na rozgłoszeniowy pętli zwrotnej. Proxy nie działa na porcie 2016 ale teoretycznie docker może mieszać w połączeniu.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 10:41 am

Smartfon łączy się z chmurą na dwóch portach, 2016 i 443? U mnie port 2016 na ruterze kierowany jest bezpośrednio do RPi na którym stoi supla. Port 443 kierowany jest na nginx, z którego kierowany jest dopiero na RPi. Jednak dziwi mnie, że pokazywana jest wartość adresu rozgłoszeniowego localhosta, a nie mojej sieci.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 10:47 am

Smartfon łączy się po 2016, a wykresy pobiera przez RestAPI na 443.
Uruchom powłokę w kontenerze gdzie jest supla-server i wykonaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

netstat -an |grep :2016 |grep ESTA
Wrzuć tutaj rezultat.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:13 am

pzygmunt pisze:
śr sty 22, 2020 10:47 am
Smartfon łączy się po 2016, a wykresy pobiera przez RestAPI na 443.
Uruchom powłokę w kontenerze gdzie jest supla-server i wykonaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

netstat -an |grep :2016 |grep ESTA
Wrzuć tutaj rezultat.
Akurat w moim kontenerze supla-server nie mam dostępu do komendy netstat :(
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:19 am

Za to ciekawostkę pokazuje mi netstat na RPi...

Kod: Zaznacz cały

sudo netstat -anl
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State
tcp        0      0 0.0.0.0:22              0.0.0.0:*               LISTEN
tcp        0    256 172.16.144.2:22         172.16.144.18:60549     ESTABLISHED
tcp6       0      0 :::80                   :::*                    LISTEN
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN
tcp6       0      0 :::443                  :::*                    LISTEN
tcp6       0      0 :::2015                 :::*                    LISTEN
tcp6       0      0 :::2016                 :::*                    LISTEN
udp        0      0 0.0.0.0:5353            0.0.0.0:*
udp        0      0 0.0.0.0:38659           0.0.0.0:*
udp        0      0 0.0.0.0:68              0.0.0.0:*
udp6       0      0 :::5353                 :::*
udp6       0      0 :::49665                :::*
raw6       0      0 :::58                   :::*                    7
Czyli wygląda na to, że nasłuchiwanie jest tylko na ipv6... na ipv4 nie...
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:26 am

Za to jak się podłączyłem do kontenera i uruchomiłem apkę na smartfonie to pokazało się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

INFO[1579692194.630266] Connection accepted: 217.99.244.137:59494 ClientSD: 24 Secure: 1
INFO[1579692194.692440] Cipher: ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384, ClientSD: 24
INFO[1579692194.745985] Client registered. ClientSD: 24 Protocol Version: 10
Czyli serwer dostaje moje IP zewnętrzne smartfona.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 11:30 am

Uruchom netstat w kontenerze, a nie na hoście.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:40 am

pzygmunt pisze:
śr sty 22, 2020 11:30 am
Uruchom netstat w kontenerze, a nie na hoście.
Napisałem wcześniej, że w kontenerze polecenie netstat nie jest dostępne.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ