Działanie po usunięciu modułu

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1105
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lut 25, 2020 7:00 am

Ostatnio robiłem kilka roszad z moimi modułami, mianowicie usuwałem, zmieniałem funkcjonalności itp.
skutkiem takiego usunięcia było automatyczne usuwanie go z grup, harmonogramów, w przyszłości pewnie ze scen.
Jednak zastępowałem usunięte moduły innym, który miał identycznie znaleźć się w powyższych "logikach".

Przykładowo w Alexie w rutynach taki usunięty moduł pozostawał jako "Unknow device" i spokojnie mogłem go zastąpić nowym, bez konieczności konfigurowania na nowo takiej rutyny.

Moja sugestia i prośba. Czy przy usuwaniu modułu z Cloud'a mogłoby być okno dialogowe z zapytaniem typu:
Czy pozostawić nieaktywny moduł w istniejących harmonogramach, grupach i scenach?

:mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 25, 2020 8:50 am

Nie można usunąć urządzenia pozostawiając relacje. To musiałoby działać na zasadzie oznaczania urządzeń jako usunięte/czekające na podmianę. Temat wymagający przemyślenia choć osobiście go nienawidzę.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 825
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 25, 2020 10:09 am

pzygmunt pisze:
wt lut 25, 2020 8:50 am
Nie można usunąć urządzenia pozostawiając relacje. To musiałoby działać na zasadzie oznaczania urządzeń jako usunięte/czekające na podmianę. Temat wymagający przemyślenia choć osobiście go nienawidzę.
Kiedyś pisałem podobną funkcjonalność, ale do zupełnie innych urządzeń.
Logika była prosta - jeśli nie udało się wykryć jakiegoś urządzenia, a w tym samym czasie znaleziono jedno nowe, ale takie samo (akurat miałem tam dostępne product code'y), to była robiona podmiana.
Oczywiście w Supli mogłoby to być robione trochę inaczej, np:
1. Jeśli wykryto, że nie ma urządzenia "A"
2. Oraz wykryto nowe urządzenie "B" o identycznym zestawie kanałów jak "A"
3. To zaproponuj podmianę - taki "drop-in replacement".

Aby ułatwić serwerowi i cloudowi zadanie, można by zrobić tryb "rejestracja z podmianą" - wtedy nowe urządzenie by się rejestrowało w serwerze, ale serwer by go nie dodował standardowo, tylko na osobną listę z której urzytkownik mógłby robić podmiankę. Wtedy rejstracja takiego urządzenia wymagałaby podmiany GUID/Authkey w starym urządzeniu i po restarcie wszystko powinno ruszyć.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 825
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 25, 2020 10:10 am

klew pisze:
wt lut 25, 2020 10:09 am
pzygmunt pisze:
wt lut 25, 2020 8:50 am
Nie można usunąć urządzenia pozostawiając relacje. To musiałoby działać na zasadzie oznaczania urządzeń jako usunięte/czekające na podmianę. Temat wymagający przemyślenia choć osobiście go nienawidzę.
Kiedyś pisałem podobną funkcjonalność, ale do zupełnie innych urządzeń.
Logika była prosta - jeśli nie udało się wykryć jakiegoś urządzenia, a w tym samym czasie znaleziono jedno nowe, ale takie samo (akurat miałem tam dostępne product code'y), to była robiona podmiana.
Oczywiście w Supli mogłoby to być robione trochę inaczej, np:
1. Jeśli wykryto, że nie ma urządzenia "A"
2. Oraz wykryto nowe urządzenie "B" o identycznym zestawie kanałów jak "A"
3. To zaproponuj podmianę - taki "drop-in replacement".

Aby ułatwić serwerowi i cloudowi zadanie, można by zrobić tryb "rejestracja z podmianą" - wtedy nowe urządzenie by się rejestrowało w serwerze, ale serwer by go nie dodował standardowo, tylko na osobną listę z której urzytkownik mógłby robić podmiankę. Wtedy rejstracja takiego urządzenia wymagałaby podmiany GUID/Authkey w starym urządzeniu i po restarcie wszystko powinno ruszyć.
Zapominałem dodać: Supla Release Tag v 4.0 :P
ODPOWIEDZ