Licznik energii elekrycznej

Post Reply
Simono
Posts: 84
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Thu Nov 08, 2018 5:15 pm

Z nie cierpliwością czekam na sprzęt i soft. Mam nadzieję, że cena za sprzęt nie będzie powalająca.
User avatar
QLQ
Posts: 346
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Nov 08, 2018 8:02 pm

NIe no czemu ja wcześniej tego nie widziałem. Już to chcę @!
User avatar
QLQ
Posts: 346
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Nov 09, 2018 11:11 am

czy pomiar jest związany z ACS712 ?
User avatar
o_rany
Posts: 47
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Thu Nov 22, 2018 4:13 pm

Zadam pytanie w taki sposób: jeśli chodzi o sprzęt to czy wystarczy Sanoff Basic jako liczydło impulsów? Chyba po stronie serwera będzie obliczanie taryfy zgodnie z czasem taryfy przy G12.
W moim przypadku gdzie mam ogrzewanie elektryczne i do pieca podlicznik z wyjściem impulsowym byłoby to genialne rozwiazanie.
User avatar
pzygmunt
Posts: 4600
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 22, 2018 6:53 pm

o_rany wrote:
Thu Nov 22, 2018 4:13 pm
Zadam pytanie w taki sposób: jeśli chodzi o sprzęt to czy wystarczy Sanoff Basic jako liczydło impulsów? Chyba po stronie serwera będzie obliczanie taryfy zgodnie z czasem taryfy przy G12.
W moim przypadku gdzie mam ogrzewanie elektryczne i do pieca podlicznik z wyjściem impulsowym byłoby to genialne rozwiazanie.
Obecnie nie wspieramy taryf, cenników itd, ale będziesz mógł sobie pobrać dane i policzyć sam.
Póki co tylko jedna stawka.
Co do sprzętu.
Liczyć energię elektryczną będzie można na dwa sposoby.
1 - zliczanie impulsów... po porostu przesyłasz do clouda aktualną liczbę impulsów, a serwer przeliczy to na jednostki. Mnożnik określasz w clodzie.
2 - pomiar szczegółowy... tu możesz przesłać szereg parametrów opisanych w tej strukturze:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L906

Co do liczników wody i gazu to obowiązuje tylko zliczanie impulsów. Serwer przeliczy je na jednostki.
User avatar
o_rany
Posts: 47
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Thu Nov 22, 2018 7:49 pm

Dzieki, to naswietla duzo....
Czyli moge zrobic tak.....

-o zadanej godzinie wyslac ilosc impulsow jako licznik nr 1 (dzienny) i wyzerowac licznik lokalny jeśli po stronie CLOUDA bedą sumowane poprzednie stany.
-o zadanej godzinie wyslac ilosc impulsow jako licznik nr 2 (nocna trayfa) i wyzerowac jak wyzej

W CLOUD mbede mial dwa liczniki choc w domu bedzie jeden.
Ilosc impulsow przelicze na grosze i taką wartosc wstawię w CLOUD- wyjdzie w zlotowkach.

Da sie tak wykombinowac?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4600
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 22, 2018 8:07 pm

Po stronie urządzenia musisz pamiętać impulsy. Wysyłasz bieżącą wartość jak coś dojdzie. Tu masz działający przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
User avatar
slawek
Posts: 1920
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 22, 2018 9:04 pm

pzygmunt wrote:
Thu Nov 22, 2018 8:07 pm
... Tu masz działający przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
Ale z cloudem 2.3?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 346
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Nov 22, 2018 9:32 pm

pzygmunt wrote:
Wed Aug 22, 2018 4:34 pm
wojtas567 wrote:
Wed Aug 22, 2018 4:18 pm
pzygmunt wrote:
Wed Aug 22, 2018 2:25 pm
W zależności od sprzętu może liczyć "wszystko".
A możesz zdradzić o jakim sprzęcie mówisz, czy to są urządzenia przez Was produkowane czy gdzieś można kupić gotowe na rynku :?:
My nie produkujemy urządzeń. W odpowiednim czasie pojawi się więcej info.
Kurczę wiem, że jestem niecierpliwy ale kiedy nadejdzie "odpowiedni czas"? Chodzi mi o sprzęt. Podaj chociaż jakiś przybliżony termin +- 3tygodnie ? 😋
User avatar
Ernest
Posts: 128
Joined: Tue Oct 04, 2016 6:37 am

Fri Nov 23, 2018 7:57 am

Hej,

Dołączając się do tematu licznika od kilku miesięcy testujemy prototypy liczników. Jeszcze trochę mamy do dopracowania ale po wejściu nowej wersji clouda będziemy mogli udostępnić kilka sztuk do testów dla forumowiczów. Urządzenie zostało przygotowane w dwumodułowej obudowie na szynę - czyli w rozdzielnicy powinno się zamontować bez problemu. Pomiar napięcia mierzymy bezpośrednio przez zaciski. Prąd mierzymy z wykorzystaniem przekładników z otwieranym rdzeniem (czyli można założyć na przewody bez ich rozpinania). Przekładniki dobrane zostały do 100A. Proszę o trochę cierpliwości bo szykujemy kilka nowych produktów i jak będziemy gotowi to damy znać - więc jak będziemy mieli dostępne urządzenia to na pewno podzielimy się naszą radością ;)

pozdrawiam forumowiczów
Ernest

A i jeszcze parę fotek :)
received_1812590972162053_20181123_084111519.jpg
received_1812590972162053_20181123_084111519.jpg (68.87 KiB) Viewed 1611 times
received_541191149671853_20181123_084111230.jpg
received_541191149671853_20181123_084111230.jpg (118.5 KiB) Viewed 1611 times
received_484324941978220_20181123_084111418.jpg
received_484324941978220_20181123_084111418.jpg (64.89 KiB) Viewed 1611 times
Post Reply