Wygląd aplikacji a funkcjonalność

Post Reply
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Feb 13, 2018 12:43 pm

Super, czekam z niecierpliwością :D
mareks6
Posts: 84
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Wed Feb 21, 2018 11:06 pm

Mam narazie tylko 4 moduły dla testów supli w domu a już widzę te same niedogodności co koledzy, tj:

1. Przewijanie przez lokalizacje i wszystkie w nich pozycje (a jeden moduł może ich mieć kilka) to istna katorga
2. Przewijanie w lewo lub w prawo by coś włączyć lub wyłączyć jest co najmniej irytujące, może lepiej by było włączać lub wyłączać coś poprzez przytrzymanie palca na danej pozycji przez ponad sekundę lub tak jak robimy na co dzień myszką w PC - 2 razy szybko kliknąć na danej pozycji?

Strach pomyśleć jaka mordęga by była gdyby ktoś miał cały dom nafaszerowany ponad setką modułów...
chudy84
Posts: 33
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:53 pm

Thu Feb 22, 2018 5:53 am

Bez przesady z tym przewijaniem i przesuwaniem na boki, lepsze to niż chodzenie do przełączników
User avatar
fracz
Posts: 1492
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Feb 22, 2018 8:49 am

mareks6 wrote:
Wed Feb 21, 2018 11:06 pm
może lepiej by było włączać lub wyłączać coś poprzez przytrzymanie palca na danej pozycji przez ponad sekundę
Nie znam bardziej irytującego GUI niż przytrzymywanie czegoś przez dłuższy czas by wykonać główną akcję.

A dwuklik (dwudotyk) na urządzeniach mobilnych się wcale nie przyjął i takie podejście jest totalnie nieintuicyjne.

Przesuwanie na bok i wciskanie jest po to byś przez przypadek sobie nie otwarł bramy przesuwając listę.
Dunay
Posts: 65
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Thu Feb 22, 2018 9:01 am

Zgadzam się z Fracz`em, przesuwanie i klikanie jest super. Tylko najlepiej jakby samo przesuwało się "z powrotem" po kliknięciu lub po np. 5 sec. bezczynności.
mareks6
Posts: 84
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Thu Feb 22, 2018 9:39 am

i może właśnie dlatego może warto by było zrobić różne opcję w aplikacji, a użytkownik mógłby sobie w jej ustawieniach sam wybrać jak chce coś włączać.

Z tym dłuższym przytrzymaniem oraz dwuklikiem to były tylko przykłady (w ten sposób też nie dało by się przypadkowo czegoś włączyć) i myślę, że to kwestia gustu i przyzwyczajeń użytkownika. Ja osobiście jakbym miał wybierać jedno z tych albo te wkurzające przesuwanie w tą i we w tą by coś włączyć, na pewno bym nie wybrał tego co jest obecnie.

Owszem, może lekkie ułatwienie będzie jak pasek sam się będzie chować, ale to może też powinno być jako opcja w ustawieniach, wraz z możliwością ustawienia włącz/wyłącz tylko z jednej strony, tak by np do testów jakiegoś modułu można było zostawić sobie pasek przesunięty i klikać kilka razy co by naprzemiennie zmieniało stan wyjścia modułu (włącz, wyłącz, włącz, ... , wyłącz)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 22, 2018 11:43 am

Nie jest tak, że upieramy się przy obecnej wersji. Jestem też za prowadzeniem jakiś opcji konfiguracyjnych ale też bez przesady bo laika może to przerazić. Rzecz w tym aby wprowadzić realne ulepszenia, a nie zmiany w interfejsie, które jednemu coś ułatwią, a drugiemu utrudnią.

Wszelkie pomysły mile widziane. Chętnie wprowadzę te, które rzeczywiście przesuną nas do przodu w kierunku lepszego UX.
Gucio2607.
Posts: 389
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu Feb 22, 2018 12:38 pm

jak dla mnie to zwijanie lokalizacji i chowanie sie przyciskow i bedzie git malina
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 22, 2018 12:43 pm

Gucio2607. wrote:
Thu Feb 22, 2018 12:38 pm
jak dla mnie to zwijanie lokalizacji i chowanie sie przyciskow i bedzie git malina
To jest w miarę proste i szybkie do zrealizowania. Chcę też umożliwić samodzielne ustalanie kolejności kanałów w aplikacji.
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 22, 2018 12:58 pm

Też jestem za zwijaniem lokalizacji.
i ustawianie chociaż w obrębie lokalizacji wg własnej kolejności, bo nie jest prawdą że układają się na dzień dzisiejszy alfabetycznie.
Na androidzie kolejność jest jakaś tam a na ios zupełnie inna.
Nie wiem czy to tylko ja tak mam ale w chwili odświeżania lub z innego powodu lista ustawia się na sam początek na androidzie :( na ios tego nie ma.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply