Wygląd aplikacji a funkcjonalność

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt lut 13, 2018 12:43 pm

Super, czekam z niecierpliwością :D
mareks6
Posty: 114
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr lut 21, 2018 11:06 pm

Mam narazie tylko 4 moduły dla testów supli w domu a już widzę te same niedogodności co koledzy, tj:

1. Przewijanie przez lokalizacje i wszystkie w nich pozycje (a jeden moduł może ich mieć kilka) to istna katorga
2. Przewijanie w lewo lub w prawo by coś włączyć lub wyłączyć jest co najmniej irytujące, może lepiej by było włączać lub wyłączać coś poprzez przytrzymanie palca na danej pozycji przez ponad sekundę lub tak jak robimy na co dzień myszką w PC - 2 razy szybko kliknąć na danej pozycji?

Strach pomyśleć jaka mordęga by była gdyby ktoś miał cały dom nafaszerowany ponad setką modułów...
chudy84
Posty: 33
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:53 pm

czw lut 22, 2018 5:53 am

Bez przesady z tym przewijaniem i przesuwaniem na boki, lepsze to niż chodzenie do przełączników
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1666
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw lut 22, 2018 8:49 am

mareks6 pisze:
śr lut 21, 2018 11:06 pm
może lepiej by było włączać lub wyłączać coś poprzez przytrzymanie palca na danej pozycji przez ponad sekundę
Nie znam bardziej irytującego GUI niż przytrzymywanie czegoś przez dłuższy czas by wykonać główną akcję.

A dwuklik (dwudotyk) na urządzeniach mobilnych się wcale nie przyjął i takie podejście jest totalnie nieintuicyjne.

Przesuwanie na bok i wciskanie jest po to byś przez przypadek sobie nie otwarł bramy przesuwając listę.
Dunay
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

czw lut 22, 2018 9:01 am

Zgadzam się z Fracz`em, przesuwanie i klikanie jest super. Tylko najlepiej jakby samo przesuwało się "z powrotem" po kliknięciu lub po np. 5 sec. bezczynności.
mareks6
Posty: 114
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

czw lut 22, 2018 9:39 am

i może właśnie dlatego może warto by było zrobić różne opcję w aplikacji, a użytkownik mógłby sobie w jej ustawieniach sam wybrać jak chce coś włączać.

Z tym dłuższym przytrzymaniem oraz dwuklikiem to były tylko przykłady (w ten sposób też nie dało by się przypadkowo czegoś włączyć) i myślę, że to kwestia gustu i przyzwyczajeń użytkownika. Ja osobiście jakbym miał wybierać jedno z tych albo te wkurzające przesuwanie w tą i we w tą by coś włączyć, na pewno bym nie wybrał tego co jest obecnie.

Owszem, może lekkie ułatwienie będzie jak pasek sam się będzie chować, ale to może też powinno być jako opcja w ustawieniach, wraz z możliwością ustawienia włącz/wyłącz tylko z jednej strony, tak by np do testów jakiegoś modułu można było zostawić sobie pasek przesunięty i klikać kilka razy co by naprzemiennie zmieniało stan wyjścia modułu (włącz, wyłącz, włącz, ... , wyłącz)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 22, 2018 11:43 am

Nie jest tak, że upieramy się przy obecnej wersji. Jestem też za prowadzeniem jakiś opcji konfiguracyjnych ale też bez przesady bo laika może to przerazić. Rzecz w tym aby wprowadzić realne ulepszenia, a nie zmiany w interfejsie, które jednemu coś ułatwią, a drugiemu utrudnią.

Wszelkie pomysły mile widziane. Chętnie wprowadzę te, które rzeczywiście przesuną nas do przodu w kierunku lepszego UX.
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

czw lut 22, 2018 12:38 pm

jak dla mnie to zwijanie lokalizacji i chowanie sie przyciskow i bedzie git malina
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 22, 2018 12:43 pm

Gucio2607. pisze:
czw lut 22, 2018 12:38 pm
jak dla mnie to zwijanie lokalizacji i chowanie sie przyciskow i bedzie git malina
To jest w miarę proste i szybkie do zrealizowania. Chcę też umożliwić samodzielne ustalanie kolejności kanałów w aplikacji.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1825
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 22, 2018 12:58 pm

Też jestem za zwijaniem lokalizacji.
i ustawianie chociaż w obrębie lokalizacji wg własnej kolejności, bo nie jest prawdą że układają się na dzień dzisiejszy alfabetycznie.
Na androidzie kolejność jest jakaś tam a na ios zupełnie inna.
Nie wiem czy to tylko ja tak mam ale w chwili odświeżania lub z innego powodu lista ustawia się na sam początek na androidzie :( na ios tego nie ma.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ