v1.6 BETA

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 6703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 19, 2017 4:25 pm

W załączniku wersja 1.6 BETA na Androida.
Zawiera
- kilkanaście drobnych poprawek i usprawnień
- uproszczoną konfigurację poprzez podanie adresu email zamiast adresu serwera, id i hasła
- wsparcie dla protokołu v7

Prośba do forumowiczów o testy w jak największym zakresie.

Historia zmian
https://github.com/SUPLA/supla-android/commits/master
https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... s%3Aclosed
Attachments
SUPLA_v1.6-BETA.zip
(4.13 MiB) Downloaded 117 times
User avatar
fracz
Posts: 1570
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Sep 19, 2017 6:48 pm

No działa :)

Moje uwagi:
  1. jak się wpisuje adres e-mail to mogłoby podpowiadać, większość ludzi ma w słowniku już dodany swój adres
  2. w ogóle mogłoby proponować adres z konta Google urządzenia
  3. logowanie bez hasła - ciekawe. Pamiętam, że o tym rozmawialiśmy i wydawało mi się że stanęło na tym że jednak hasło trzeba wpisać. Teraz wystarczy że zapomnimy wyłączyć dodawanie nowych smartfonów i tylko po naszym mailu wchodzimy do domu z suplą z dowolnego urządzenia. Jeśli ma tak zostać, w cloudzie na pasku pasowałoby chociaż wyświetlać liczbę aktywnych smartfonów, żeby od razu po zalogowaniu można było stwierdzić że jest tam coś czego być nie powinno. Rzadko się będzie jednak zaglądać do karty "Smartfony". Mimo wszystko jestem za podawaniem hasła przy dodawaniu urządzenia.
  4. po dodaniu mówi że identyfikator dostępu jest nieprzypisany - nie miał się przypisywać domyślny (pierwszy)? to trochę ogranicza zagrożenia z punktu wyżej, ale cierpi UX, bo pierwsze logowanie będzie wyglądać tak: pobierz i zainstaluj suplę, kliknij w link rejestruj i idź do clouda, wróć do aplikacji i wpisz adres e-mail, dowiedz się że rejstracja smartfonów nieaktywna - idź do clouda, zmień, wróć do aplikacji, próbuj jeszcze raz, dowiedz się że nie ma identyfikatora dostępu, idź do clouda zmień, spróbuj jeszcze raz.... UF. jest.
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Sep 19, 2017 7:18 pm

Działa fajnie

Mam wrażenie, że chodzi szybciej i stabilniej
u mnie maile podpowiada ale to robi zazwyczaj klawiatura w telefonie a nie aplikacja
to hasło faktycznie by było wskazane
jedyny moment kiedy się zwiesiła to jak przełączam się z wifi na GSM w drugą stronę przełącza się niezauważalnie.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 6703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 19, 2017 7:32 pm

3. Nie ma takiego zagrożenia ponieważ tylko pierwszy smartfon dostanie access id. Wiec nawet jak zapomnisz wyłączyć "dodawanie" to samo się wyłączy po 24h, a jak ktoś w tym czasie użyje Twojego adresu e-mail to i tak się nie dostanie, aż mu nie przypiszesz identyfikatora dostępu.

4. Założenie jest takie by nowy "zielony" user jak najprościej dodał pierwszy smartfon i pierwsze urządzenia. Dlatego tuż po rejestracji opcja rejestracji urządzeń i dodawania smartfonów włączana jest na 7dni. Pierwszy dodany smartfon dostanie z automatu access id. Dopiero kolejne bedą wymagały dodatkowego działania. Niemniej jednak efekt uzyskujemy taki, że "świeżak" w prosty sposób będzie mógł zacząć przygodę z platformą.

Podsumowując.
Można wprowadzić powiadomienia na e-mail o zarejestrowaniu nowego urządzenia (smartfon lub urządzenie we/wy)

Można w smartfonach wprowadzić "poziomy rejestracji"

0 - brak możliwości dodawania
1 - możliwość dodawania po wprowadzeniu access id i hasła
2 - możliwość dodawania tak jak w levelu 1 lub po podaniu adresu e-mail

Wprowadzenie hasła trochę utrudnia, a niezbyt zwiększa bezpieczeństwo bo co to za hasło miało by być ? Do konta ? Raczej nie chcemy podawać go userom. Do access id ? Tylko którego ? Nowe hasło typu PIN... Komplikujemy system.

Dostałem masę maili od ludzi, że nie ogarnyają tych ID i haseł. Zresztą na forum też się tego trochę przewinęło.

Czekam na wasze opinie.
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 19, 2017 7:45 pm

Opcja z logowaniem emailem upraszcza znacznie ustawienia (mniej trzeba zapamiętać :D ).
Chciałem wypróbować opcję dodawania nowych rządzeń. Da się to zrobić bez wpisywania ponownie hasła do wi-fi?
No i mam jeszcze z tym problem - nie wykrywa nowych urządzeń. Już myślałem, że mam coś skopane w kodach, ale ściągnąłem świeże repo skompilowałem SUPLA-RS-MODULE, LIGHTSWITCH, WIFISOCKET i nadal to samo. Już myślałem, że hasło do wi-fi mam źle wpisane, ale to nie to. Swoją drogą przydało by się jakieś info, że hasło do wi-fi jest złe.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 6703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 19, 2017 7:58 pm

Jakiś komunikat / screen ?
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Tue Sep 19, 2017 8:03 pm

Przydało by się tez żeby było w kolorze jak w wersji 1.3.1
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 19, 2017 8:03 pm

pzygmunt wrote:
Tue Sep 19, 2017 7:58 pm
Jakiś komunikat / screen ?
No właśnie nic. W terminalu tylko to

Code: Select all

ENTER CFG MODE
mode : softAP(5e:cf:7f:10:48:ba)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100
add 1
aid 1
station: 00:24:d7:53:2a:fc join, AID = 1
Na androidzie tylko, że nie znaleziono urządzenia
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 6703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 19, 2017 8:05 pm

Jak się nazywa sieć wifi tego urządzenia ?
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 19, 2017 8:08 pm

pzygmunt wrote:
Tue Sep 19, 2017 8:05 pm
Jak się nazywa sieć wifi tego urządzenia ?
Hehe to vectra :D Vectra-WiFi-C88CCA
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply