Licznik energii elekrycznej

kssawery
Posts: 8
Joined: Sat Dec 30, 2017 12:38 pm

Thu Mar 21, 2019 12:51 pm

Oczywiście, że samemu będzie taniej, lepiej i więcej radochy :)
User avatar
o_rany
Posts: 187
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Mar 21, 2019 2:24 pm

Dosc kosztowne rozwiazanie ten onemeter..... az sie boje jaka cene zaproponuje Zamel za Mewke.
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Mar 21, 2019 5:56 pm

Zaraz zaraz.
Mam wrażenie, że mylimy tu psa z kotem.
Chyba, że się mylę i byłoby naprawdę Extra aby to Nasza Supla obsłużyła, proszę mnie wtedy wyprostować.
Jak na zdjęciu które opisałem. Licznik impulsów Supli "podłączamy" pod migającą diodę (np 1000 imp/ kWh) a OneMeter podłączamy pod port podczerwieni gdzie jest komunikacja obustronna i następuje "aktywne" czytanie wartości licznika - kolega @elemaya pisłał o tym chyba nawet w tym poście, zamieścił nawet link do opisu komunikacji tego protokołu.
Czytanie licznika tak jak OneMeter - mamy wtedy rzeczywisty jego stan a nie tylko ilość kWh zużytych w miesiącu (czy też innym okresie czasu)

Ja byłbym za obsługą tego i wdrożeniem do Supli tegoż właśnie portu, zresztą nie interesują mnie rozwiązania inne niż Supla. Używam tego systemu od września 2017. Zawsze staram się ją promować gdzie tylko mogę.

EDIT: proszę znalazłem:
QLQ wrote:
Sun Jan 27, 2019 10:53 am
elmaya wrote:
Sun Jan 27, 2019 10:50 am
Czy ktoś pomyślał o przeczytaniu DLMS?
Liczniki są plombowane. Jedynie co to IR. Ale nie zawsze jest dostęp fizyczny do licznika. Zawsze może być to odebrane przez operatora jako próba ingerencji w licznik.
?
https://www.google.com/url?q=https://w ... alHKuRwf0





licznik.png
licznik.png (697.01 KiB) Viewed 746 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 337
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Thu Mar 21, 2019 6:38 pm

Dokładnie. OneMeter komunikuje się z licznikiem w dwie strony. Odczytuje taryfę, zużycie energii i inne dane wystawiane przez dany typ licznika. On odczyta nam ilość zużytej energii w momencie montażu. Nie trzeba nigdzie wpisywać początkowego stanu licznika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
kssawery
Posts: 8
Joined: Sat Dec 30, 2017 12:38 pm

Fri Mar 22, 2019 10:04 am

Nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi na zużycie energii elektrycznej. Urządzenia zainstalowane w domu miały działać tak, aby komfortowo się mieszkało. Przychodziły rachunki, ja je płaciłem bez specjalnego sprawdzania ile energii zużyłem.
Lampka ostrzegawcza zapaliła się kiedy zainstalowałem przepływowy ogrzewacz wody o mocy mniejszej od poprzedniego (zamiast 24 kW, 18 kW). W tym samym okresie wymieniłem większą część oświetlenia na LED. Rachunki nie zmniejszyły się. Mimo gigantycznej niechęci (z mojej strony) do kontaktów z ZE musiałem się tam udać. Prócz podejrzanych rachunków chciałem załatwić zmianę umowy na okres rozbiórki starego i budowy nowego domu. Okazało się, że mój licznik energii ma uszkodzony wyświetlacz, nie można odczytać jego stanu, a ja od dwóch lat płacę rachunki na podstawie prognoz z okresu gdy licznik można było odczytać. Dłuższą chwilę zajęło mi przetrawienie takich rewelacji. Starając się nie krzyczeć, zapytałem jak to możliwe? Otóż, ponieważ jestem rozliczany na podstawie rocznego odczytu, to inkasent zgłaszający im uszkodzony wyświetlacz zrobił to tylko dwa razy, więc o co afera. Wymienią licznik (jak znajdą chwilkę) w swojej siedzibie go odczytają, różnicę w zużyciu energii zapłacę albo mi oddadzą w zależności od wyniku odczytu. Pośmialiśmy się, zabrałem kilka kilo makulatury związanej ze zmianą umowy i naiwnie szczęśliwy poleciałem do swoich zajęć.
Przy przenoszeniu licznika na słup energetyczny (w związku z rozbiórką domu), okazało się, że ekipa wykonująca to zlecenie nic nie wie o wymianie licznika. Spisali protokół na którym stwierdzili brak możliwości odczytu i pojechali w pi...
Po miesiącu dostałem rachunek na ponad 600 pln... W tym czasie używana była jedna lampa 40W i sporadycznie wiertarka. Rachunku nie można nie zapłacić. Trzeba zapłacić a później domagać się weryfikacji. Sorry taki układ.
Luzik, już po dwóch miesiącach licznik został wymieniony, okazało się, że mam rekordową w skali województwa nadpłatę. Zwracano mi ją w energii elektrycznej PONAD DWA LATA. W domu wszystko jest "na prąd". Płaciłem w tym okresie między 50 a 70 zł miesięcznie.

Sorry za tak długi wstęp.

Chodzi mi o to, że jakikolwiek odczyt zdalny będzie lepszy niż jego brak. Ale gdybym wtedy miał Onemeter lub cokolwiek innego sczytującego dane z portu IR, stresu byłoby mniej. W tej chwili mam taryfę G12w i świeżo zainstalowaną fotowoltaikę, zliczanie impulsów z diody nie wchodzi w rachubę. Chcę przynajmniej w okresie początkowym mieć szczegółowe informacje o zużyciu i produkcji. Gdyby istniało gotowe Supli rozwiązanie wybór byłby oczywisty. Inna sprawa, że z licznika otrzymujemy jego wskazania, ale czy to jest rzeczywiste zużycie? Czytając artykuły o przekłamaniach liczników energii można nabawić się paranoi. Możliwość porównania odczytów z licznika ZE i urządzenia Supli to byłoby COŚ.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6427
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 22, 2019 10:22 am

@kssawery dla Ciebie póki co najlepszym rozwiązaniem będzie MEW-01.
Dla DIY będzie zliczanie impulsów, a jak dokopię się gdzieś do protokołu po IR to się zrobi licznik oparty o ten protokół.
kssawery
Posts: 8
Joined: Sat Dec 30, 2017 12:38 pm

Fri Mar 22, 2019 11:09 am

pzygmunt wrote:
Fri Mar 22, 2019 10:22 am
@kssawery dla Ciebie póki co najlepszym rozwiązaniem będzie MEW-01.
Dla DIY będzie zliczanie impulsów, a jak dokopię się gdzieś do protokołu po IR to się zrobi licznik oparty o ten protokół.
Czekam (nie)cierpliwie na premierę MEW-01 :)
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Mar 22, 2019 12:22 pm

Apropos "wieszania" czegokolwiek na liczniku, który jest własnością ZE. Właśnie wróciłem z siedziby Energa Operator , bo akurat tak się składa że czasami bywam tam gościnnie na manewrach. Rozmawiałem z chłopakami siedzącymi w biurze i tak do końca to nie byli przekonani czy "dokładanie" czegokolwiek na licznik nie będzie odebrane jako ingerencja w jego działanie. Jest to oczywiście nieoficjalne stanowisko bo w luźnej rozmowie ale..
Szczególnie że jak powiedzieli że jak przyjdzie taki konkretny "Pan Miecio" odczytujący takowy licznik to on już na pewno coś znajdzie. Tak , że więc ...
Zostaje nam MEW01 lub podlicznik, który jest już naszą własnością
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Mar 22, 2019 12:59 pm

Ja posiadam licznik dwutaryfowy , na początku był zamontowany taki stary z tarcza z dodatkowym układem zegarowym . Pewnego dnia zauważyłem ze na tym zegarze jest ustawiony czas z innej strefy czasowej 😉na moja niekozyść Jako ze grzeje w domu porądem, zwróciłem się do Tauron o jego regulacje , a oni wymienili licznik na nowy , elektroniczny . Czułem się potraktowany jak jakiś oszust , oczywiście reklamacja o źle naliczony rachunek została odrzucona 😡. Zmierzam do tego ze istnieją przypuszczenia iż poprzez zmontowanie dodatkowego urządzenia na licznik pomiarowy można sobie narobić kłopotów . Bo taki pan Miecio co odczytuje licznik zapewne nie będzie miał pojęcia o działaniu owego urządzenia . Może gdyby odczytywał w naszej obecności dałoby mu się to wytłumaczyć ale zwykle liczniki są nazewnatrz i odczytują je kiedy chcą .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
kssawery
Posts: 8
Joined: Sat Dec 30, 2017 12:38 pm

Fri Mar 22, 2019 1:04 pm

Cytat z FAQ OneMeter:

"OneMeter nie zakłóca pracy licznika Nie ma więc powodu, dla którego operator miałby zabronić jego montażu. Masz prawo odczytywać swój licznik w sposób analogiczny do operatora. Prawidłowe działanie urządzenia OneMeter Beacon potwierdzone zostało przez badanie wykonane przez Instytut Łączności (Potwierdzenie zgodności Nr 038/2016) oraz wystawioną Deklarację zgodności CE (oznaczenie CE 1471) (dokumenty dostarczane na życzenie)."

Jak sam się przekonałem, pracownicy ZE często są mocno niedoinformowani nawet co do wewnętrznych procedur, więc nie ufałbym ich opiniom. Zainstalowany u mnie licznik Landis+Gyr E350 sam wysyła informacje do ZE co 15 min po GSM. Dostęp do portu IR nie jest zablokowany, muszę poszukać informacji czy w ogóle przez niego można wprowadzać jakieś zmiany w liczniku, czy też jest to tylko wysłanie żądania podania odczytu. Zakładam że gdyby można było w ten sposób coś w liczniku zmieniać, na porcie byłaby blokada.
Post Reply