Licznik energii elekrycznej

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1131
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt mar 22, 2019 1:29 pm

No tak , zgadzam się ze mając domontowane urządzenie ze znakiem CE będzie to respektowane , trudno przewidzieć reakcje , gdy inkasent zobaczy jakiś układ DIY
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kssawery
Posty: 11
Rejestracja: sob gru 30, 2017 12:38 pm

pt mar 22, 2019 1:39 pm

shimano73 pisze:
pt mar 22, 2019 1:29 pm
No tak , zgadzam się ze mając domontowane urządzenie ze znakiem CE będzie to respektowane , trudno przewidzieć reakcje , gdy inkasent zobaczy jakiś układ DIY
Inna sprawa, że biedny pan Miecio beacona OneMeter odepnie, wsadzi w kieszeń i po pomiarach.
No i dotarło do mnie, że skoro ZE ma co 15 minut odczyt z mojego licznika to dlaczego mi tego nie udostępnią? Nie musiałbym ameryki odkrywać, a oni stresować się co do licznika przypinam.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt mar 22, 2019 4:34 pm

kssawery pisze:
pt mar 22, 2019 1:39 pm

No i dotarło do mnie, że skoro ZE ma co 15 minut odczyt z mojego licznika to dlaczego mi tego nie udostępnią? Nie musiałbym ameryki odkrywać, a oni stresować się co do licznika przypinam.
Udostępniają, tylko nie wszystkie liczniki jeszcze mają tą opcję. W Olsztynie ZE ogłaszał się, że mają najnowsze liczniki właśnie z tą opcją monitorowania samemu odczytów wystarczy tylko zalogować się na koncie nawet jest do tego aplikacja którą się z pina z kontem.
Obdzwoniłem chyba z 10 osób nikt nie wiedział o czym mówię w końcu ktoś mi odpowiedział, że to dopiero wchodzi a w rejonie to jest dopiero kilkanaście zamontowanych tych liczników. Ja do nich mówię o to jest szansa, że się załapałem bo właśnie mi wymienialiście tydzień temu :). No niestety okazało się, że jeszcze załapałem się na stare :(.
Pozdrawiam
Wojtek
kssawery
Posty: 11
Rejestracja: sob gru 30, 2017 12:38 pm

pt mar 22, 2019 4:58 pm

Czekam na odpowiedź od mojego ZE. Domyślnie w koncie nie mam dostępu do tych danych. Dla instytucji jest usługa elicznik.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt mar 22, 2019 7:21 pm

kssawery pisze:
pt mar 22, 2019 1:39 pm
shimano73 pisze:
pt mar 22, 2019 1:29 pm
No tak , zgadzam się ze mając domontowane urządzenie ze znakiem CE będzie to respektowane , trudno przewidzieć reakcje , gdy inkasent zobaczy jakiś układ DIY
Inna sprawa, że biedny pan Miecio beacona OneMeter odepnie, wsadzi w kieszeń i po pomiarach.
No i dotarło do mnie, że skoro ZE ma co 15 minut odczyt z mojego licznika to dlaczego mi tego nie udostępnią? Nie musiałbym ameryki odkrywać, a oni stresować się co do licznika przypinam.
Raczej masz przez www: https://mojlicznik.energa-operator.p ... erLogin.do
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt mar 22, 2019 8:19 pm

W Wrocławiu usługa już działa - http://amiplus.tauron-dystrybucja.pl/o- ... iebie.aspx
Benon
Posty: 38
Rejestracja: wt sty 15, 2019 8:17 am

sob mar 23, 2019 7:07 am

ZE nie może mieć pretensji o odczyt impulsów z diody led licznika. Pana Miecia wysłać na doinformowanie. O ile mógłby mieć jakieś "halo" o odczytywanie z portu IR to na pewno nie z błysków. Portem IR da się kasować i prgramować licznik ale nie przez użytkownika.... na licznikach elektroncznych są dodatkowo najczęściej 2 dodatkowe oplombowane przyciski, zielony i czarny. Zielonym można zmieniać szybko listę wskazań oraz po dłuższym przyciśnięciu wchodzi się do sub-menu gdzie są pozostałe odczyty, np. chwilowe zużycie energii.
Czarny przycisk nie naciska się ani nie obraca, jest zablokowany plombą. Po zerwaniu plomby można go obrócić o 90° i dopiero nacisnąć. Służy on właśnie do włączania funkcji dostępu do kasowania i edycji danych w licznku za pomocą IR, w tym również do kasowania błędów i alertów np. o działaniu polem magnetycznym na licznik...
Sporo info na temat liczników jest na elektrodzie, są tam od nich specjaliści :)
kssawery
Posty: 11
Rejestracja: sob gru 30, 2017 12:38 pm

sob mar 23, 2019 10:34 am

QLQ pisze:
pt mar 22, 2019 7:21 pm
Raczej masz przez www: https://mojlicznik.energa-operator.p ... erLogin.do
Moim operatorem jest Tauron
Maniek913 pisze:
pt mar 22, 2019 8:19 pm
W Wrocławiu usługa już działa - http://amiplus.tauron-dystrybucja.pl/o- ... iebie.aspx
Faktycznie, jest taka usługa. Jak już wcześniej pisałem pracownicy ZE są "średnio" zaznajomieni z własną firmą, na żadnym etapie zmiany umowy czy też wymiany licznika nikt się o tym nawet nie zająknął.
Zarejestrowałem się wczoraj, do tej pory dane z licznika na profilu nie pojawiły się. Jest nawet aplikacja mobilna, ale opinie ma takie że... Jest doskonałym przykładem w jakim kierunku nie powinna iść aplikacja supli dla mev. Stabilność 0,1 na 10 możliwych. Jeśli informacje z elicznik będą użyteczne to z OneMeter mogę zrezygnować w ciągu 30 dni.
MEV-01 zainstaluję na 100%. Jednak mam paranoję i nie ufam licznikom ZE.
Awatar użytkownika
wirowskm
Posty: 40
Rejestracja: wt sty 03, 2017 9:17 am
Lokalizacja: Brwinów
Kontaktowanie:

pn kwie 22, 2019 4:50 am

Cześć,
Po wymianie licznika mam teraz dwie migające diody obok siebie po prawej stronie wyświetlacza. Zamontowane są pod szybką, co powoduje rozbłysk całej przestrzeni. Nie udaje mi się wysterować czujnika natężenia światła aby zbierał rozbłyski tylko jednej diody. Ma ktoś może patent na taki licznik jak na załączonym zdjęciu?
Pozdrawiam,
Marek
Załączniki
Nowy licznik energii
Nowy licznik energii
IMG_20190315_155520_2.jpg (4.56 MiB) Przejrzano 1337 razy
kris.gie
Posty: 175
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pn kwie 22, 2019 6:27 am

Ja mam tak zamontowany licznik, działa prawidłowo, reaguje tylko na właściwą diodę:
Załączniki
IMG_20190422_081635.jpg
IMG_20190422_081635.jpg (247.07 KiB) Przejrzano 1350 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Android”