Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Jan 14, 2019 3:07 am

Cześć.
Ostatnio dotarł do mnie BME280 i wziąłem się za jego testowanie.
Zauważyłem, że wszyscy, którym udało się uruchomić ten czujnik pod suplą, używają do prezentacji odczytu ciśnienia innych typów kanałów np. temperatury lub czujnika odległości, a nie kanału typowego dla czujnika ciśnienia. Dlaczego, skoro jest taki zdefiniowany?
Jako użytkownik aplikacji na androida sprawdziłem sobie to i jak widać
Screenshot_SUPLA.jpg
Screenshot_SUPLA.jpg (7.56 KiB) Viewed 3809 times
już wiem dlaczego :)

Przeanalizowałem z grubsza kod apki, dodałem czego według mnie brakowało i wygląda to teraz tak. Odczyt z czujnika prezentowany jest tak jak się należy :mrgreen:
Screenshot_SUPLA-RC.jpg
Screenshot_SUPLA-RC.jpg (9.35 KiB) Viewed 3809 times
Aplikacja jest skompilowana przeze mnie z oficjalnych najświeższych źródeł plus wspomniane brakujące wpisy.
Zmieniłem ApplicationID, żeby można było ją zainstalować obok obecnej oficjalnej wersji v2.2.5.
Stosowny PR na githubie już poleciał, także traktujcie tą zmodyfikowaną apkę, jako przejściową. Po sprawdzeniu zmian i zatwierdzeniu przez Przemka, a potem wydaniu właściwego release, będzie to samo działać w oficjalnej wersji v.2.3.

Na koniec do pobrania
Edit: Nowa wersja
Last edited by lesny8 on Sat Jan 26, 2019 5:00 pm, edited 1 time in total.
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jan 14, 2019 7:36 am

Tak na szybko - ikonki liczników są śliczne, ale nie widzi mojej grupy urządzeń... :(
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Jan 14, 2019 8:27 am

Zapodaj Sławku jakiś screen...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jan 14, 2019 10:39 am

Problem chyba będzie inny... Teraz sprawdziłem na innych apkach i moja grupa jest widoczna tylko w SUPLA+... w oryginalnej też nie ma... a mam własny cloud... popatrzę w wolnej chwili i się odezwę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jan 14, 2019 8:37 pm

No i naprawiło się samo...( @fracz - nie maczałeś w tym palców? ;) ) po południu pojawiły się grupy we wszystkich używanych przeze mnie apkach... jest OK :)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Jan 14, 2019 9:37 pm

lesny8 wrote:
Mon Jan 14, 2019 3:07 am
Cześć.
Ostatnio dotarł do mnie BME280 i wziąłem się za jego testowanie.
Zauważyłem, że wszyscy, którym udało się uruchomić ten czujnik pod suplą, używają do prezentacji odczytu ciśnienia innych typów kanałów np. temperatury lub czujnika odległości, a nie kanału typowego dla czujnika ciśnienia. Dlaczego, skoro jest taki zdefiniowany?
Jako użytkownik aplikacji na androida sprawdziłem sobie to i jak widać

Screenshot_SUPLA.jpg

już wiem dlaczego :)

Przeanalizowałem z grubsza kod apki, dodałem czego według mnie brakowało i wygląda to teraz tak. Odczyt z czujnika prezentowany jest tak jak należy....
Czy można prosić kod obsługi czujnika pod ta apke dla mniej zaawansowanych?
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Jan 14, 2019 9:52 pm

Durny android nie pozwala mi zainstalować! Pomimo że manager plików czy Total cmdr mają uprawnienie z nieznanych źródeł
Screenshot_20190114-225209_Settings.jpg
Screenshot_20190114-225209_Settings.jpg (195.81 KiB) Viewed 3601 times
Screenshot_20190114-225708_Package installer.jpg
Screenshot_20190114-225708_Package installer.jpg (98.9 KiB) Viewed 3597 times
Screenshot_20190114-230009_Settings.jpg
Screenshot_20190114-230009_Settings.jpg (235.73 KiB) Viewed 3596 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Jan 14, 2019 10:11 pm

To powyżej było z S7 . Na S5 poszło bez pierdnięcia i działa. O co kaman?
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Jan 14, 2019 11:27 pm

QLQ wrote:
Mon Jan 14, 2019 10:11 pm
To powyżej było z S7 . Na S5 poszło bez pierdnięcia i działa. O co kaman?
Wszystkiemu winien Google Play Protect, albo wszystko dzięki niemu :) bo dzięki temu mechanizmowi nasze androidy są bezpieczniejsze.
Też dzisiaj przeżyłem :shock: jak ponownie chciałem zainstalować aplikację na tym samym urządzeniu, na którym wczoraj wszystko szło gładko. Nie jestem deweloperem i coś się google nie podoba w tej mojej wersji, tylko jeszcze nie wiem co :cry:
Jeśli dostaniesz komunikat, to zainstaluj mimo to
google play protect.jpg
google play protect.jpg (8.65 KiB) Viewed 3574 times
a jeśli nie dostajesz już komunikatu bo z rozpędu kliknąłeś ok, to wyłącz na moment instalacji Google Play Protect
zainstalowane.jpg
zainstalowane.jpg (4.14 KiB) Viewed 3574 times
Nie wykluczone, że po włączeniu mechanizmu, ten przeskanuje telefon i zablokuje apke.
Muszę się wczytać w te zasady, żeby skumać o co im chodzi.
QLQ wrote:
Mon Jan 14, 2019 9:37 pm
Czy można prosić kod obsługi czujnika pod ta apke dla mniej zaawansowanych?
Można, ale jeszcze nie dziś. Muszę poskładać wszystko do kupy, żeby było przejrzyście i żeby niczego nie ominąć.
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 15, 2019 5:26 am

Tak właśnie było na s5. Kliklem zainstaluj mimo to i poszło. Na s7 jest niestety inaczej. Ale się da po wyłączeniu jak poniżej
Screenshot_20190115-062833_Google Play services.jpg
Screenshot_20190115-062833_Google Play services.jpg (342.45 KiB) Viewed 3570 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply