Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

wt lut 12, 2019 6:17 pm

ok teraz muszę zredukować chyba ciśnienie
z czujnika z miasta mi
pokazuje 1027hpa
z bme280 1018hp
z bmp280 1015hp
gdzie to z koryguje i o ile ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lut 12, 2019 6:46 pm

mihu pisze:
wt lut 12, 2019 6:17 pm
ok teraz muszę zredukować chyba ciśnienie
z czujnika z miasta mi
pokazuje 1027hpa
z bme280 1018hp
z bmp280 1015hp
gdzie to z koryguje i o ile ?

o tyle ile potrzebujesz

u mnie w kodzie to :

Kod: Zaznacz cały

double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure; 
 
bme.readPressure() od tego odjąć wartość o jaką chcesz pomniejszyć
mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

wt lut 12, 2019 6:51 pm

czyli podwyższyć tak do pierwszej lini
pressure = bme.readPressure() / 109.0F;
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lut 12, 2019 7:01 pm

+10

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F
mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

wt lut 12, 2019 7:43 pm

a w bmp? jak zmienić?
t = (bme.readPressure() + Odczytaj_zakres_eeprom(EEPROM_HIGHTCAL, MAX_HIGHTCAL).toFloat()) / 100.0F; // + 1450 korekta uwzględniająca wysokość na jakiej znajduje się czujnik co do poziomu morza
Serial.print("BME Ciśnienie: "); // podzielone przez 1000 a nie przez 100 gdyż temperatura w supli wyświetlana jest tylko do 1000st
Serial.println(t);
last_pressure = t; //GUI
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 978
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt lut 12, 2019 8:21 pm

Na stronie konfiguracyjnej modułu masz pole do podania wysokości na jakiej dokonujesz pomiaru
kalibracja.jpg
kalibracja.jpg (6.18 KiB) Przejrzano 960 razy
Swoją drogą, to ja wyświetlam sobie ciśnienie bezwzględne ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 421
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

śr lut 13, 2019 6:42 am

Nie wiem jak wy to robicie że te czujniki wam chodzą . Mam kilka różnych modułów i kilka czujników i żaden nawet w cloudzie się nie pojawił . Myślę że mój problem to środowisko arduino bo chciałem zaprogramować całkiem coś innego na arduino mini pro i nie mogłem , na leonardo poszło . W wolnej chwili będę musiał wszystko odinstalować i zainstalować ponownie całe środowisko .
dawkor
Posty: 126
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

czw lut 14, 2019 7:18 am

Albo masz BMP280 a nie BME280
mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

czw lut 14, 2019 3:47 pm

QLQ pisze:
wt lut 12, 2019 7:01 pm
+10

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F

zmieniłem ale nie pomogło mam bmp
//// ******* Ciśnienie *******************************************************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F;
Serial.print("Pressure = ");
Serial.print(bme.readPressure()/100);
Serial.println(" hPa");
return pressure;
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 14, 2019 3:53 pm

Jeżeli masz czujnik BMP to powinieneś mieć w tych wpisach:

Kod: Zaznacz cały

pressure = (bmp.readPressure() +10)/ 100.0F
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ