Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

krycha88
Posty: 723
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz paź 20, 2019 9:47 am

pzygmunt pisze:
ndz paź 20, 2019 9:28 am
Nie zostały jeszcze określone. Ten kanał jest dopiero projektowany.
A czy jest dostępny jakiś kanał uniwersalny, który wyświetli wartości bez jednostki? Przygotowuje się do zrobienia stacji która będzie mierzyć stężenie cząstek pyłu.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz paź 20, 2019 9:52 am

Pozostaje ci termometr, i będziesz miał wykresy.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1137
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 9:55 am

krycha88 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:47 am
A czy jest dostępny jakiś kanał uniwersalny, który wyświetli wartości bez jednostki? Przygotowuje się do zrobienia stacji która będzie mierzyć stężenie cząstek pyłu.
Taki kanał także jest na etapie projektu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
krycha88
Posty: 723
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz paź 20, 2019 10:02 am

wojtas567 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:52 am
Pozostaje ci termometr, i będziesz miał wykresy.
Jakoś to żonie wytłumaczę 😀 zbudowanie własnej wersji apki na androida by chyba rozwiązało problem? Czujnik pyłu bym rozrusznika po nazwie urządzenia oraz numerze kanału aby inne termometry działały po staremu, pytanie czy się tak da?

Serwer tego jeszcze nie obsługuje.
krycha88
Posty: 723
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz paź 20, 2019 10:19 am

Robert Błaszczak pisze:
ndz paź 20, 2019 9:55 am
krycha88 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:47 am
A czy jest dostępny jakiś kanał uniwersalny, który wyświetli wartości bez jednostki? Przygotowuje się do zrobienia stacji która będzie mierzyć stężenie cząstek pyłu.
Taki kanał także jest na etapie projektu.
Fajnie, że są plany ale ciekawe czy ten kanał będzie obsługiwał wykresy?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1137
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 10:26 am

To już pytanie do Przemka (@pzygmunt) :D .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8474
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 10:37 am

krycha88 pisze:
ndz paź 20, 2019 10:19 am
Robert Błaszczak pisze:
ndz paź 20, 2019 9:55 am
krycha88 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:47 am
A czy jest dostępny jakiś kanał uniwersalny, który wyświetli wartości bez jednostki? Przygotowuje się do zrobienia stacji która będzie mierzyć stężenie cząstek pyłu.
Taki kanał także jest na etapie projektu.
Fajnie, że są plany ale ciekawe czy ten kanał będzie obsługiwał wykresy?
Będzie
BlackAdder
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 15, 2018 8:28 pm

czw lut 06, 2020 10:42 am

Witam,
Mam pytanie do specjalistów, posiadam czujnik BME 280 i zaniża mi ciśnienie o 10hPa.
W projekcie, który mam zainstalowany na Wemosie D1 mini znajduje się poniższy kod:

Kod: Zaznacz cały

// pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
pressure = (bme.readPressure()-200) / 100.0F; //korekcja ciśnienia
zmieniłem kod na:

Kod: Zaznacz cały

// pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
pressure = (bme.readPressure()+10) / 100.0F;//korekcja ciśnienia
i niestety nic nie pomogło. Możecie mi Panowie doradzić jaką + - wartość wpisać, z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lut 06, 2020 11:07 am

Na jakiej podstawie twierdzisz że różnica jest 10hPa, a może powinieneś uwzględnić w swoim pomiarze wysokość nad poziomem morza.

Kod: Zaznacz cały

 pressure = bme.readPressure();
  pressure_sea = pressure / pow(2.718281828, - (bme_channel.elevation / ((273.15 + bme_channel.temp) * 29.263))) / 100.0F;

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
lukfud
Posty: 255
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lut 06, 2020 11:23 am

Ja swojego BME280 nie kalibrowałem i prawie idealnie zgadza się z pomiarami stacji oddalonej o około 3km.
.newbie
ODPOWIEDZ