Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 25, 2019 11:10 am

[/quote]
Nie wiem czy jest taki kanał, bynajmniej nie widziałem, do określania kierunku wiatru? Ale jakby był to jak tu zaprezentować taki odczyt? Liczbą nie bardzo :roll: musi być jakaś ruchoma strzałka czy coś...
[/quote]
To bym widział w formie listy, przyporządkujemy wartość liczbową do tekstu który będzie wyświetlany w aplikacji np 10 - Północny, 11- Północną Zachodni itp. Taką obiekt można by wykorzystać również do innych celów np czujnika pyłu przekroczenie 100% - " Nie wychodź z domu " :lol:
Jakiś czas temu nabyłem anemometr na portalu aukcyjnym za pół ceny :D , po wypłacie będę chciał :lol: zakupić element do pomiaru kierunku ale kosztuje prawie 100 :(
Załączniki
anemomet.jpg
anemomet.jpg (2.99 KiB) Przejrzano 871 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 25, 2019 11:11 am

Prezentacje kierunku wiatru bym w formie listy, przyporządkujemy wartość liczbową do tekstu który będzie wyświetlany w aplikacji np 10 - Północny, 11- Północną Zachodni itp. Taką obiekt można by wykorzystać również do innych celów np czujnika pyłu przekroczenie 100% - " Nie wychodź z domu " :lol:
Jakiś czas temu nabyłem anemometr na portalu aukcyjnym za pół ceny :D , po wypłacie będę chciał :lol: zakupić element do pomiaru kierunku ale kosztuje prawie 100 :(
[/quote]
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2019 11:50 am przez shimano73, łącznie zmieniany 1 raz.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 25, 2019 11:11 am

Prezentacje kierunku wiatru bym w formie listy, przyporządkujemy wartość liczbową do tekstu który będzie wyświetlany w aplikacji np 10 - Północny, 11- Północną Zachodni itp. Taką obiekt można by wykorzystać również do innych celów np czujnika pyłu przekroczenie 100% - " Nie wychodź z domu " :lol:
Jakiś czas temu nabyłem anemometr na portalu aukcyjnym za pół ceny :D , po wypłacie będę chciał :lol: zakupić element do pomiaru kierunku ale kosztuje prawie 100 :(
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 25, 2019 12:25 pm

Tu ma kolega jak wygląda czujnik wiatru jak jest przedstawiony. Na razie tylko w CLOUD bo ani w apce @lesny8 ani w wer 2.2.x nie wyświetla ikon:
viewtopic.php?f=20&t=4296

EDIT: Jest nawet kanał "STACJA POGODOWA" - ale go nie dorabiałem w plikach bo nie wiem jakie tam dane mają być przekazane (ciśn., temp, wilg, ...?)
Clip.jpg
Clip.jpg (47.68 KiB) Przejrzano 853 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 12:53 pm

Zmajstrowałem już obsługę tych czujników, ale jeszcze kminiłem czemu google banuje moją wersję oznaczając ją jako potencjalnie niebezpieczną. Dziś lub jutro wrzucę.

Co do wiatru to nie tyle chodzi o jego prędkość tylko o kierunek. Kanał do określenia prędkości jest, ale nie ma do określenia kierunku, bynajmniej ja nie widziałem. Nawet jakby był, to pozostaje kwestia prezentacji tego kierunku. Prezentacja w postaci cyfr do mnie nie przemawia, co innego strzałka która, kręciła by się jak w zegarku. Góra to północ, dół południe itd., tylko jak to zrealizować :roll:
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 25, 2019 12:57 pm

lesny8 pisze:
pt sty 25, 2019 12:53 pm
Zmajstrowałem już obsługę tych czujników, ale jeszcze kminiłem czemu google banuje moją wersję oznaczając ją jako potencjalnie niebezpieczną. Dziś lub jutro wrzucę.

Co do wiatru to nie tyle chodzi o jego prędkość tylko o kierunek. Kanał do określenia prędkości jest, ale nie ma do określenia kierunku, bynajmniej ja nie widziałem. Nawet jakby był, to pozostaje kwestia prezentacji tego kierunku. Prezentacja w postaci cyfr do mnie nie przemawia, co innego strzałka która, kręciła by się jak w zegarku. Góra to północ, dół południe itd., tylko jak to zrealizować :roll:
Najprostsze rozwiązania są najlepsze - tak jak shimano73 pisze : wiatr 65m/s kier: NE
Clip.jpg
Clip.jpg (4.57 KiB) Przejrzano 843 razy
EDIT: kierunek ze strzałkami wymagało by to 8 ikon : N, NE, NW, SE, S, SW, W, E. (coś jak kanał otwarte zamknięte - tylko nie 2 a 8 stanów )
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 1:33 pm

Ja tu kierunek wiatru widzę coś w ten deseń
Obrazek

Wartość może być z jakiegoś przedziału, nie mam sprzętu to ciężko mi stwierdzić z jakiego, ale załóżmy, że od 0 do 7.
Jak będzie 0 to wyświetlimy N, jak 1 to NE, jak 2, to E, ....., jak 7 to NW. Taki mam pomysł. Co Wy na to?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 25, 2019 1:47 pm

Jak dla mnie super
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 25, 2019 2:14 pm

lesny8 pisze:
pt sty 25, 2019 1:33 pm
Ja tu kierunek wiatru widzę coś w ten deseń
Obrazek

Wartość może być z jakiegoś przedziału, nie mam sprzętu to ciężko mi stwierdzić z jakiego, ale załóżmy, że od 0 do 7.
Jak będzie 0 to wyświetlimy N, jak 1 to NE, jak 2, to E, ....., jak 7 to NW. Taki mam pomysł. Co Wy na to?
No i o to mi również chodzi. Można by to było zrealizować na potencjiometrze obrotowym ale bez blokady - czyli po przekręceniu 360 st znów ma 0....max ohm (nie mylić z wieloobrotowym). Nie wiem tylko jak z odczytem wartości na ESP. Ale to chyba wejściem analogowym. "

Tak na szybko w Paint (w apce raczej ikonki obok siebie tak jak dla np. DHT22)
Clip.jpg
Clip.jpg (6.58 KiB) Przejrzano 800 razy
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2019 2:31 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 2:22 pm

Tak po prawdzie to jeden obrazek ze strzałąwystarczy i w obsłudze rotacja o konkretny kąt w zależności od wartości :) a pod spodem albo obok wartość w postaci tekstu N lub NE itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Android”