Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

User avatar
QLQ
Posts: 508
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jan 25, 2019 2:52 pm

lesny8 wrote:
Fri Jan 25, 2019 2:22 pm
Tak po prawdzie to jeden obrazek ze strzałąwystarczy i w obsłudze rotacja o konkretny kąt w zależności od wartości :) a pod spodem albo obok wartość w postaci tekstu N lub NE itd.
OK. Będzie git!
Screenshot_20190125-154011_SUPLA-RC.jpg
Screenshot_20190125-154011_SUPLA-RC.jpg (37.19 KiB) Viewed 539 times
User avatar
lesny8
Posts: 525
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 3:03 pm

Ale masz tam ciśnienie w tym Koszalinie :)
U mnie jest obecnie 988hPa 400km od morza
User avatar
QLQ
Posts: 508
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jan 25, 2019 3:14 pm

lesny8 wrote:
Fri Jan 25, 2019 3:03 pm
Ale masz tam ciśnienie w tym Koszalinie :)
U mnie jest obecnie 988hPa 400km od morza
Szef mi na zapiątek podniósł.
byniom
Posts: 313
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri Jan 25, 2019 3:18 pm

Macie jakis sprawdzony program do bme280 ? bo nie wiem czy wina czujnika czy programu że nie chce mi zadziałać . Może być samo bme bez wyświetlaczy oled i innych dodatków . Najlepiej w arduino ale gotowy plik bin też może być.
User avatar
lesny8
Posts: 525
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 3:38 pm

Na 3 stronie tego wątku znajdziesz
byniom
Posts: 313
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Sat Jan 26, 2019 4:11 pm

Wgrałem program i ustawiłem po zaprogramowaniu ale supla go nie widzi . Mam dwa czujniki i na dwóch to samo . Tak się zastanawiam bo ja mma czujnik BMP280 ale są też czujniki BME280 i czy czasem ten co ja mam jest nie odpowiedni ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Jan 26, 2019 4:26 pm

Musisz mieć BME280
Pozdrawiam
Wojtek
byniom
Posts: 313
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Sat Jan 26, 2019 4:34 pm

Czyli czujni nie właściwy , ok . Dzięki za odpowiedź
User avatar
QLQ
Posts: 508
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 26, 2019 6:26 pm

byniom wrote:
Sat Jan 26, 2019 4:11 pm
Wgrałem program i ustawiłem po zaprogramowaniu ale supla go nie widzi . Mam dwa czujniki i na dwóch to samo . Tak się zastanawiam bo ja mma czujnik BMP280 ale są też czujniki BME280 i czy czasem ten co ja mam jest nie odpowiedni ?
Będę jutro z powrotem w domu to tak ookoło 18 podeślę ino pod Ide z czujnikiem bmp280. W kodzie zamienia się praktycznie tylko bme na bmp i trzeba wyremowac wilgotność której bmp nie ma.
User avatar
QLQ
Posts: 508
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jan 27, 2019 3:15 pm

QLQ wrote:
Sat Jan 26, 2019 6:26 pm
byniom wrote:
Sat Jan 26, 2019 4:11 pm
Wgrałem program i ustawiłem po zaprogramowaniu ale supla go nie widzi . Mam dwa czujniki i na dwóch to samo . Tak się zastanawiam bo ja mma czujnik BMP280 ale są też czujniki BME280 i czy czasem ten co ja mam jest nie odpowiedni ?
Będę jutro z powrotem w domu to tak ookoło 18 podeślę ino pod Ide z czujnikiem bmp280. W kodzie zamienia się praktycznie tylko bme na bmp i trzeba wyremowac wilgotność której bmp nie ma.
Zgodnie z obietnicą:
biblioteki.rar
(61.18 KiB) Downloaded 37 times
oraz kod w Adruino.ide
Zamień je bo inaczej nie skompilujesz : rozpakuj katalogi SuplaDevice oraz BMP280 do "libraries" - po prostu je zamień

Kod źródłowy
BMP280_TEMT6000.rar
(4.51 KiB) Downloaded 45 times
// bazą jest tu kod @shimano73 pod BME280

Musisz sam przekompilować z własnymi danymi SSID sieci , hasłem do WiFi, wpisać adres serwera w Cluoud, ID , hasło. Wszystko jest opisane komentarzem "// że tu wpisać hasło
// a tu SSID" w kodzie.

Czujnik BMP280 jest na adresie 0x76. Magistrala jest na D1 i D2 w WeMos (GPIO4, GPIO5). Arduino wstawiasz dla Wemos lub innego układu jaki masz np ESP8266.

Działa bo przed wrzuceniem sprawdzałem (UWAGA - czujnik ciśnienia tylko wyświetla na apce @lesny@- tu viewtopic.php?f=24&t=4323):
Clip_4.jpg
Clip_4.jpg (15.47 KiB) Viewed 431 times
Post Reply