Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Feb 12, 2019 6:17 pm

ok teraz muszę zredukować chyba ciśnienie
z czujnika z miasta mi
pokazuje 1027hpa
z bme280 1018hp
z bmp280 1015hp
gdzie to z koryguje i o ile ?
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Feb 12, 2019 6:46 pm

mihu wrote:
Tue Feb 12, 2019 6:17 pm
ok teraz muszę zredukować chyba ciśnienie
z czujnika z miasta mi
pokazuje 1027hpa
z bme280 1018hp
z bmp280 1015hp
gdzie to z koryguje i o ile ?

o tyle ile potrzebujesz

u mnie w kodzie to :

Code: Select all

double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure; 
 
bme.readPressure() od tego odjąć wartość o jaką chcesz pomniejszyć
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Feb 12, 2019 6:51 pm

czyli podwyższyć tak do pierwszej lini
pressure = bme.readPressure() / 109.0F;
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Feb 12, 2019 7:01 pm

+10

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Feb 12, 2019 7:43 pm

a w bmp? jak zmienić?
t = (bme.readPressure() + Odczytaj_zakres_eeprom(EEPROM_HIGHTCAL, MAX_HIGHTCAL).toFloat()) / 100.0F; // + 1450 korekta uwzględniająca wysokość na jakiej znajduje się czujnik co do poziomu morza
Serial.print("BME Ciśnienie: "); // podzielone przez 1000 a nie przez 100 gdyż temperatura w supli wyświetlana jest tylko do 1000st
Serial.println(t);
last_pressure = t; //GUI
User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Feb 12, 2019 8:21 pm

Na stronie konfiguracyjnej modułu masz pole do podania wysokości na jakiej dokonujesz pomiaru
kalibracja.jpg
kalibracja.jpg (6.18 KiB) Viewed 670 times
Swoją drogą, to ja wyświetlam sobie ciśnienie bezwzględne ;)
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Feb 13, 2019 6:42 am

Nie wiem jak wy to robicie że te czujniki wam chodzą . Mam kilka różnych modułów i kilka czujników i żaden nawet w cloudzie się nie pojawił . Myślę że mój problem to środowisko arduino bo chciałem zaprogramować całkiem coś innego na arduino mini pro i nie mogłem , na leonardo poszło . W wolnej chwili będę musiał wszystko odinstalować i zainstalować ponownie całe środowisko .
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Thu Feb 14, 2019 7:18 am

Albo masz BMP280 a nie BME280
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Thu Feb 14, 2019 3:47 pm

QLQ wrote:
Tue Feb 12, 2019 7:01 pm
+10

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F

zmieniłem ale nie pomogło mam bmp
//// ******* Ciśnienie *******************************************************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {

pressure = (bme.readPressure() +10)/ 100.0F;
Serial.print("Pressure = ");
Serial.print(bme.readPressure()/100);
Serial.println(" hPa");
return pressure;
User avatar
wojtas567
Posts: 1756
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 14, 2019 3:53 pm

Jeżeli masz czujnik BMP to powinieneś mieć w tych wpisach:

Code: Select all

pressure = (bmp.readPressure() +10)/ 100.0F
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply