Page 10 of 11

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Fri Mar 29, 2019 8:29 am
by makrz
wojtas567 wrote:
Wed Mar 27, 2019 4:23 pm
Sprawdźcie czy działa

Code: Select all

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
a w odczycie temperatury:

Code: Select all

         t = bme.readPressure() / pow(2.718281828, -(elevation / ((273.15 + bme.readTemperature()) * 29.263))) / 100.0F;
aktualizacja

Po testach mogę powiedzieć, że u mnie działa przynajmniej zmienia się wartość przy 30 st miałem ok. 1024, a przy 10 - 1026 hPa :)
Poproszę o kod dla bme280.

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Fri Mar 29, 2019 11:10 am
by wojtas567
Nie działa u Ciebie na BME280 ?
to jest pod BME co prawda testowałem akurat na BME680 ale to są te same komendy.

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Fri Mar 29, 2019 11:25 am
by shimano73
wojtas567 wrote:
Fri Mar 29, 2019 11:10 am
... co prawda testowałem akurat na BME680 ale to są te same komendy.
Wojtku i jak ci to działa , której biblioteki używasz co z IAQ ?

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Fri Mar 29, 2019 12:40 pm
by wojtas567
shimano73 wrote:
Fri Mar 29, 2019 11:25 am

Wojtku i jak ci to działa , której biblioteki używasz co z IAQ ?
To IAQ to jest dosyć dziwne bo pokazuje w zasadzie różne zanieczyszczenia, reaguje dosyć szybko na alkohol czy papierosy, ale 5 minut trwa wstępna kalibracja, a po ok 2 godzinach jest pełna stabilizacja i zastanawiam się jak to się będzie miało do naszych modułów które lubią się czasem resetować :(.
co do bibliotek to tu mam problem żeby obsłużyć to IAQ
jak ładnie pracuje z suplą to taimer się kończy w 71 minucie (to nawet pomiar nie zdążył się ustabilizować) i nie wiem jak to przeskoczyć.
a jak mam kod który chodzi cały czas to z suplą nie mogę tego połączyć do tego stopnia, że moduł loguje się do sieci wifi a w supli się nie pojawia.
Też testujesz?

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Fri Mar 29, 2019 1:17 pm
by shimano73
Nie potwierdzam , nie zaprzeczam 😁

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Sun May 12, 2019 3:24 pm
by Asica10
Witam,

Mam problem z uruchomieniem BME280 pod softem z strony 3. Siedze na tym od 5h i nic...

Soft wgrywam na ESP01. Konfiguruje wszystko ( SSID, hasło, supla server itp), ale po zapisaniu i restarcie ESP nie loguje się wogóle do sieci.

Zmiany które zrobiłem w kodzie to tylko:
// Inicjalizacja BME280
Wire.begin(1,3); //(1,3); // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4

if (!bme.begin(0x76)) {

Czujnik jest podłączony pod TX i RX w ESP01, oraz pod arduino uno sprawdziłem że jest na 0x76.

Jak zaloguje się na ruter to widze że łączy się z ruterem na jakies 2-3s i znika na ok 10 i tak w pętli. Próbowałem ustawić też pod GPIO0 i GPIO2 ale nic sie nie zmienia...

Ktoś ma jakiś pomysł jaka jest przyczyna?

Pozdrawiam

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Sun May 12, 2019 3:30 pm
by wojtas567
A próbowałeś zamienić SDA z SCL?
Możesz jeszcze zamiast (1,3) ustawić (2,3) i podłączyć terminal to zobaczysz co się dzieje.

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Sun May 12, 2019 4:03 pm
by Asica10
Zrobiłem tak jak mówisz ustawiłem na 2 i 3 i poszło. Dziwne to jest na 0 i 2 nie działało na 1 i 3 też ale na 2 i 3 jest ok :)

Teraz tylko kwestia wyświetlania ciśnienia: kanał 0 - nic sie nie wyświetla tylko podpis 260, a na kanale 1 pokazuje mi -74 stopnie

edit// po kilku restartach pokazuje poprawnie ciśnienie.

edit2// z tego co widzę różnice miedzy ciśnieniem z BME a z stacji pogodowej to ok 20hPa czy to normalne? (wysokość nad poziomem może wpisałem prawidłowo 220m, aby wartość była zgodna z rzeczywistością muszę dopisać 0 do wysokość czyli 2200m)

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Sun Oct 20, 2019 8:43 am
by krycha88
Czy ktoś kojarzy jakie dane można przesłać na kanał SUPLA_CHANNELTYPE_WEATHER_STATION ??

Re: Czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Posted: Sun Oct 20, 2019 9:28 am
by pzygmunt
Nie zostały jeszcze określone. Ten kanał jest dopiero projektowany.