V2.3 opóźnienia...

User avatar
o_rany
Posts: 213
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Apr 16, 2019 9:20 pm

OK dzieki- powodzenia w walce z bugami:)

Co oznaczaja wartosci np. minutowe- jest to suma zuzycia w okreslonych minutach calego cyklu?
Jaki cykl jest brany pod uwage- od poczatku liczenia czy tez miesieczny, roczny.....

EDIT
Jeszcze mi sie takie cudo znalazlo jak w obrazku. Nagle 19 marca jakbym oddal energie:)
W historii pomiarow sprawdzilem, nie ma wartosci ujemnych.
Attachments
Screenshot_20190417-144057_SUPLA.jpg
Screenshot_20190417-144057_SUPLA.jpg (207.11 KiB) Viewed 779 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Apr 17, 2019 1:55 pm

Tak jeszcze dziś zauważyłem
Attachments
Screenshot_20190417-155335_1.png
Screenshot_20190417-155335_1.png (66.07 KiB) Viewed 771 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 17, 2019 2:00 pm

o_rany wrote:
Tue Apr 16, 2019 9:20 pm
Jeszcze mi sie takie cudo znalazlo jak w obrazku. Nagle 19 marca jakbym oddal energie:)
W historii pomiarow sprawdzilem, nie ma wartosci ujemnych.
No nie ma dlatego, że historia zapisuje stan licznika. Wykres odejmuje wartość poprzednią od wartości bieżącej i wyświetla różnicę.
Dodatkowo jak licznik był offline i po kilku godzinach powróci to różnica dzielona jest na dni nieobecności aby nie było dziwnych "pików".
Może zmieniałeś wartość początkową albo resetowałeś licznik. Stąd pojawił się taki minus. Przeglądnij historię albo podaj ID kanału to sprawdzę o co chodzi.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 17, 2019 2:01 pm

wojtas567 wrote:
Wed Apr 17, 2019 1:55 pm
Tak jeszcze dziś zauważyłem
Tak wiem... efekt lenistwa wczorajszej nocy :/
User avatar
o_rany
Posts: 213
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Apr 17, 2019 2:21 pm

pzygmunt wrote:
Wed Apr 17, 2019 2:00 pm
o_rany wrote:
Tue Apr 16, 2019 9:20 pm
Jeszcze mi sie takie cudo znalazlo jak w obrazku. Nagle 19 marca jakbym oddal energie:)
W historii pomiarow sprawdzilem, nie ma wartosci ujemnych.
No nie ma dlatego, że historia zapisuje stan licznika. Wykres odejmuje wartość poprzednią od wartości bieżącej i wyświetla różnicę.
Dodatkowo jak licznik był offline i po kilku godzinach powróci to różnica dzielona jest na dni nieobecności aby nie było dziwnych "pików".
Może zmieniałeś wartość początkową albo resetowałeś licznik. Stąd pojawił się taki minus. Przeglądnij historię albo podaj ID kanału to sprawdzę o co chodzi.
ID38026 - moglem wtedy zmianiac ilosc imp/kWh (kombinowalem bo nie mozna bylo wysterowac potencjometrem do diody)
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 17, 2019 4:29 pm

@o_rany
Pomiędzy
2019-03-18 17:06:56 - 2019-03-18 17:16:56 UTC zwiększyłeś ~11 krotnie przelicznik impulsów. Spowodowało to, że stan licznika zmniejszył się również 11 krotnie. Na wykresie wygląda to tak jakbyś oddał energię.
Sugeruję wyczyścić historię pomiarów w cloudzie i nowy wykres już będzie budował się poprawnie.
User avatar
o_rany
Posts: 213
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Apr 17, 2019 4:37 pm

pzygmunt wrote:
Wed Apr 17, 2019 4:29 pm
@o_rany
Pomiędzy
2019-03-18 17:06:56 - 2019-03-18 17:16:56 UTC zwiększyłeś ~11 krotnie przelicznik impulsów. Spowodowało to, że stan licznika zmniejszył się również 11 krotnie. Na wykresie wygląda to tak jakbyś oddał energię.
Sugeruję wyczyścić historię pomiarów w cloudzie i nowy wykres już będzie budował się poprawnie.
Dziekuje.... z czyszczeniem poczekam az wrzucisz zapowiedziany nowy soft pod licznik.
Teraz bede zyl z miłym przeswiadczniem ze jestem producentem energii :)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 554
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Apr 17, 2019 7:18 pm

Informacyjnie: w wersji aplikacji pobranej przed chwilą (17-04-2019 21:10) nie występuje już problem znikania ustawionych w cloudzie grup. Dzięki :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
josh
Posts: 23
Joined: Mon Nov 20, 2017 8:29 am

Thu Apr 18, 2019 7:19 am

Potwierdzam, że wyświetlanie grup działa już poprawnie, wersja aplikacji pobrana dzisiaj rano. Zauważyłem jednak, że długie nazwy lokalizacji są obcinanie, tak jak na poniższym załączniku.
Attachments
Screenshot_20190418-090222.jpg
Screenshot_20190418-090222.jpg (198.93 KiB) Viewed 618 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Apr 18, 2019 7:31 am

Jak chcesz mieć całą nazwę to musisz zmniejszyć czcionkę lub interfejs w telefonie
Rozwiązanie alternatywne i lepsze - krótsza nazwa.
Chyba, że Przemek zmniejszy wielkość czcionki.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply