V2.3 opóźnienia...

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn maja 06, 2019 6:35 am

Już się robi :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
cino111
Posty: 708
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn maja 06, 2019 10:30 am

Zaznaczając słupek blisko prawej krawędzi obcina opis. W takim przypadku powinien się pojawiać opis z lewej strony słupka.
Załączniki
Screenshot_20190506-122940_SUPLA.jpg
Screenshot_20190506-122940_SUPLA.jpg (282.1 KiB) Przejrzano 688 razy
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pn maja 06, 2019 12:45 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt kwie 30, 2019 8:14 pm
Licznik energii (impulsów) uruchomiłem 26 kwietnia 2019. Jest więc jakiś błąd w interpretacji danych zużycia miesięcznego i całkowitego.
Potwierdzam.
Licznik uruchomiony dziś. Jest 10,00 m3, a zużycie w bieżącym miesiącu 7,60 m3. Gdzieś coś...
Załączniki
Screenshot_20190506-143832_SUPLA.jpg
Screenshot_20190506-143832_SUPLA.jpg (187.91 KiB) Przejrzano 655 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 06, 2019 1:24 pm

@makrz - podaj id kanału i adres serwera na priva. Ten przelicznik raczej nie bierze pod uwagę pierwszego pomiaru ale sprawdzę to.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 06, 2019 4:58 pm

Rozbieżności wynikają z tego, że bieżące zużycie liczone jest jako suma różnic pomiędzy pomiarami.
Masz następujące zapisy w bazie (zapisy co 10 min):

2,4
7,3
10
...

czyli
7,3-2,4 = 4,9
10-7,3 = 2,7

4,9 + 2,7 = 7,6.

Generalnie cel był taki, że jak ktoś wystartuje z licznikiem z dużym zużyciem (ustawił sobie np wartość początkową) albo jak wyczyści sobie historię to aby bieżące zużycie nie stało się zużyciem całkowitym. Wychodzi na to, że to nie był dobry pomysł i jednak lepiej aby pierwszy miesiąc liczony był ze stanu licznika, a historia powinna być brana pod uwagę tylko przy przeliczaniu bieżącego zużycia w kolejnych miesiącach.

Zmianę wprowadziłem i jest dostępna do pobrania z Google Drive. Będzie mniej pytań.
Można sprawdzić czy jest OK.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 666
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 06, 2019 5:09 pm

Przemek, przydałoby się przy okazji trochę powiększyć czcionkę w żółtym dymku na wykresach. Na telefonach z wysoką rozdzielczością nie bardzo coś widać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 06, 2019 5:26 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn maja 06, 2019 5:09 pm
Przemek, przydałoby się przy okazji trochę powiększyć czcionkę w żółtym dymku na wykresach. Na telefonach z wysoką rozdzielczością nie bardzo coś widać.
Jak masz model smartfona ? Jaka rozdzielczość ?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pn maja 06, 2019 5:48 pm

pzygmunt pisze:
pn maja 06, 2019 4:58 pm
Rozbieżności wynikają z tego, że bieżące zużycie liczone jest jako suma różnic pomiędzy pomiarami.
Masz następujące zapisy w bazie (zapisy co 10 min):

2,4
7,3
10
...

czyli
7,3-2,4 = 4,9
10-7,3 = 2,7

4,9 + 2,7 = 7,6.

Generalnie cel był taki, że jak ktoś wystartuje z licznikiem z dużym zużyciem (ustawił sobie np wartość początkową) albo jak wyczyści sobie historię to aby bieżące zużycie nie stało się zużyciem całkowitym. Wychodzi na to, że to nie był dobry pomysł i jednak lepiej aby pierwszy miesiąc liczony był ze stanu licznika, a historia powinna być brana pod uwagę tylko przy przeliczaniu bieżącego zużycia w kolejnych miesiącach.

Zmianę wprowadziłem i jest dostępna do pobrania z Google Drive. Będzie mniej pytań.
Można sprawdzić czy jest OK.
Jest OK. Dzięki.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 06, 2019 6:26 pm

Dodałem markery do wykresów temperatur i wilgotności.
Załączniki
device-2019-05-06-202149.png
device-2019-05-06-202149.png (116.86 KiB) Przejrzano 560 razy
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt maja 07, 2019 6:25 am

Przemek - tak z innej beczki masz bardzo ładne ikonki termometru i wilgotności :) Podzielisz się? :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ