V2.3 opóźnienia...

ZYSKA
Posts: 9
Joined: Tue Oct 15, 2019 7:00 pm

Thu Oct 17, 2019 6:41 am

pzygmunt wrote:
Thu Oct 17, 2019 6:38 am
Sam tam wstawiasz x-y czy taki masz adres wpisany gdzieś ?
Oj, przepraszam nie wyjaśniłem "x" są moim maskowaniem adresu - normalnie są tam cyfry arabskie wprowadzone jako adres QNAP-a.

Powinienem ów informację zawrzeć w pierwszym poście :(
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.15 (QNAP ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
User avatar
pzygmunt
Posts: 6870
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 7:22 am

Domyślałem się choć w pewnym momencie zaczynałem mieć wątpliwości.
Nie musisz "maskować" lokalnych adresów. To Ci nic nie da... i tak nikt się do nich z zewnątrz nie odwoła.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6870
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 7:44 am

Po otwarciu https://192.168.x.xx:9998 powinieneś zobaczyć to co jest na cloud.supla.org.
W CLOUD_DOMAIN wpisz 192.168.x.xx:9998
Attachments
Zrzut ekranu 2019-10-17 o 09.39.30.png
Zrzut ekranu 2019-10-17 o 09.39.30.png (238.28 KiB) Viewed 209 times
Zrzut ekranu 2019-10-17 o 09.39.03.png
Zrzut ekranu 2019-10-17 o 09.39.03.png (279.73 KiB) Viewed 209 times
ZYSKA
Posts: 9
Joined: Tue Oct 15, 2019 7:00 pm

Thu Oct 17, 2019 4:26 pm

pzygmunt wrote:
Thu Oct 17, 2019 7:22 am
Domyślałem się choć w pewnym momencie zaczynałem mieć wątpliwości.
Nie musisz "maskować" lokalnych adresów. To Ci nic nie da... i tak nikt się do nich z zewnątrz nie odwoła.
:) nie takie miałem intencje. Chodziło mi raczej o nie wprowadzanie w błąd czytających Forum w przyszłości, aby np uniknąć podobnych adresów 192.168.4.11, które mogły by się na przykład mylić z adresem 192.168.4.1. intencje miałem dobre :)
Dlatego przyjąłem nazewnictwo 192.168.x.xx, ale obiecuję poprawę i jak trzeba to zmienię "strategie". ;)

pzygmunt wrote:
Thu Oct 17, 2019 7:44 am
Po otwarciu https://192.168.x.xx:9998 powinieneś zobaczyć to co jest na cloud.supla.org.
W CLOUD_DOMAIN wpisz 192.168.x.xx:9998
Niestety nie jestem w stanie zobaczyć to co jest na cloud.supla.org pod adresem https://192.168.x.xx:9998
Owszem pod adresem https://192.168.x.xx:9999 widzę to co na cloud.supla.org.

Zrobiłem kilka prób:
- CLOUD_DOMAIN wpisz 192.168.x.xx:9998
- CLOUD_DOMAIN wpisz 192.168.x.xx:9999
zmieniając w kontenerze QNAP oraz w aplikacji iOS nawet w samym MEW-01
Niestety bez pozytywnego zakończenia.

Obecnie wejdę (połacze licznik z supla.org) na serwer cloud.supla.org aby zobaczyć czy w takim standardowym rozwiązaniu wszystko będzie chodziło Ok - czy zobaczę wykresy.

Edytowane:
Odpowiedź brzmi: wykresy pokazały się na cloud.supla.org.

Czyli będzie trzeba nabrać oddech i powrócić do walki - zastanawia mnie, że nic nie widzę pod adresem https://192.168.x.xx:9998

Pobrana historia odczytów różni się o 2 godziny mimo iż mam czas ustawiony na koncie na Warszawę [cloud.supla.org 2.3.16]
Last edited by ZYSKA on Thu Oct 17, 2019 5:27 pm, edited 2 times in total.
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.15 (QNAP ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
User avatar
pzygmunt
Posts: 6870
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 4:35 pm

Jak wystawisz tego Twojego prywatnego clouda na zewnątrz i utworzysz mi jakieś konto to sprawdzę co zwraca serwer odnośnie urla do API.
ZYSKA
Posts: 9
Joined: Tue Oct 15, 2019 7:00 pm

Thu Oct 17, 2019 5:20 pm

pzygmunt wrote:
Thu Oct 17, 2019 4:35 pm
Jak wystawisz tego Twojego prywatnego clouda na zewnątrz i utworzysz mi jakieś konto to sprawdzę co zwraca serwer odnośnie urla do API.
Wstępnie już przygotowane - zapraszam.

PS
"najgorsze", że zorientowałem się, że jest to w wątku Android :D ... i weź tu zaufaj wyszukiwarce [Szukaj] "Kobiecie" ;)
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.15 (QNAP ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
User avatar
lesny8
Posts: 780
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 17, 2019 8:39 pm

Nie ma to znaczenia dla wykresów, ale czy na pewno tam wpisujesz https?
Wpisz http://192.168.x.xx:9998 bo w domyślnej konfiguracji jest to port dla połączeń nieszyfrowanych.
ZYSKA
Posts: 9
Joined: Tue Oct 15, 2019 7:00 pm

Fri Oct 18, 2019 8:40 am

lesny8 wrote:
Thu Oct 17, 2019 8:39 pm
Nie ma to znaczenia dla wykresów, ale czy na pewno tam wpisujesz https?
Wpisz http://192.168.x.xx:9998 bo w domyślnej konfiguracji jest to port dla połączeń nieszyfrowanych.
Kolega ma rację. ==> http://192.168.x.xx:9998 , nie ukrywam, że od tej wersji zaczynałem ;( i nic dlatego później już nawet z przekory dodałem "s"

wcześniej otrzymałem zwrot: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Serwer 192.168.x.xx wysłał nieprawidłową odpowiedź.
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.15 (QNAP ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
Post Reply