czujnik wilgotności

unnamed93
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pn lut 22, 2021 5:38 pm

chyba tu będzie odpowiedni dział do tego tematu. Wczoraj na Home Assistant dodałem po przez mqtt dodałem urządzenia Supli. Wszystko fajnie działa tylko nie mam pokazanego czujnika wilgotności. Sensor jaki mam to jest BMP280 (albo bme mylę te nazwy). Temperaturę mam normalnie pokazaną tylko nie wilgotność. Pokaże wam jak mam ustawione.
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 17.31.22.png
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 17.31.22.png (59.21 KiB) Przejrzano 204 razy
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 17.35.09.png
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 17.35.09.png (149.27 KiB) Przejrzano 204 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 5:55 pm

Sprawdź co masz w mqtt.
unnamed93
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pn lut 22, 2021 7:49 pm

w tym file editor->config /config/configuration.yaml
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 19.52.34.png
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 19.52.34.png (134.89 KiB) Przejrzano 161 razy
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 19.50.20.png
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 19.50.20.png (84.77 KiB) Przejrzano 161 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 8:25 pm

Nie. Sprawdź co Ci pokazuje MQTT Broker
unnamed93
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pn lut 22, 2021 8:57 pm

po wejściu w mqtt i wybraniu opcji log mam jakiś error i jakieś cyferki ale nie wiem czy to nie są odpowiednie dane do publikacji. Te cyferki to to jest zastąpiona nazwa RANDOM 8 przypadkowymi znakami
Warning: Mosquitto should not be run as root/administrator.
Socket error on client local.core-mosquitto.bridge-XXXXXXXX, disconnecting.
Connecting bridge bridge-XXXXXXXX (mqtt11.supla.org:8883)
Error creating bridge: Try again.

po resecie zniknęły chyba te errory.
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 21.16.15.png
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 21.16.15.png (238.48 KiB) Przejrzano 129 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 11:53 pm

Użyj mqtt explorera
unnamed93
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

wt lut 23, 2021 12:20 am

pzygmunt pisze:
pn lut 22, 2021 11:53 pm
Użyj mqtt explorera
jakie dane by Cię interesowały tam są wrażliwe dane i nie chcę publikować?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 23, 2021 12:24 am

Wyślij na priva email i id kanału o który chodzi. Sam sprawdzę.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 23, 2021 12:26 pm

Supla poprawnie przesyła dane do MQTT. Powinieneś widzieć temperaturę i wilgotność jako osobne encje.
supla_31808_0 i supla_31808_1

Nazwy "Temperature" i "Humidity"

Przeszukaj logi.
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-02-23 o 13.26.15.png
Zrzut ekranu 2021-02-23 o 13.26.15.png (322.38 KiB) Przejrzano 67 razy
Zrzut ekranu 2021-02-23 o 13.20.56.png
Zrzut ekranu 2021-02-23 o 13.20.56.png (163.56 KiB) Przejrzano 67 razy
unnamed93
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

wt lut 23, 2021 2:20 pm

tak, tak bo na home assistant mam te dane tylko w aplikacji dom na telefonie nie mam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „iOS”