Nieprawidłowości w działaniu aplikacji

Post Reply
lukazax
Posts: 12
Joined: Tue Jul 02, 2019 10:56 am

Tue Jul 09, 2019 8:11 pm

Iphone 5C IOS 10.3.3
SUPLA 2.2.5
Natknąłem się na następujące rzeczy:

1. Jeżeli mam otwartą aplikację na telefonie, a urządzenie docelowe jest połączone z serwerem kanały są aktywne i zaznaczone na zielono. Jeżeli w tym momencie urządzenie się rozłączy po chwili w aplikacji kanały przestają być aktywne i są zaznaczone na czerwono. Jeżeli urządzenie znowu się połączy, w widoku ogólnym kanały ponownie się aktywują (zielone), jednak grupy kanałów w drugim widoku pozostają nieaktywne (czerwone). Dopiero zamknięcie i ponowne uruchomienie aplikacji powoduje aktywowanie grup kanałów.

2. Mam ustawione 4 kanały z funkcją automat schodowy oraz grupę, która przełącza wszystkie jednocześnie. Problem jest z grupą. Po załączeniu grupy (ON) widok przycisku zmienia się na ON dopiero po ok. 5 sekundach. Natomiast fizycznie kanały załączają się bez zwłoki.

Identyczne problemy występują na LG K-220 Android 6.0.1. SUPLA 2.3.14. Dodatkowo aplikacja prawie zawsze przywiesza się na moment podczas jej zamykania (tylko na androidzie).
Last edited by lukazax on Tue Jul 09, 2019 10:38 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6196
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jul 09, 2019 9:09 pm

Jaki sprzęt (urządzenia wykonawcze)?
Serwer prywatny czy publiczny ?
lukazax
Posts: 12
Joined: Tue Jul 02, 2019 10:56 am

Tue Jul 09, 2019 10:18 pm

Sonoff Basic (ESP8266EX), soft multiboard (2.7.2), serwer publiczny (2.3.7)
Jeżeli będzie potrzeba mogę przetestować na dowolnym innym sofcie na sprzęt.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6196
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 10, 2019 6:31 am

Wyłącz WiF w telefonie i sprawdź czy na GSM-ie masz taki sam objaw.

Ktoś jeszcze ma taki objaw ?
lukazax
Posts: 12
Joined: Tue Jul 02, 2019 10:56 am

Wed Jul 10, 2019 9:48 am

Dzisiaj przetestowałem na innej sztuce sonoffa. Testowałem na Wifi i GSM. Problem nr 1 już nie występuje. Natomiast problem nr 2 nie jest spowodowany złym działaniem aplikacji, tylko samym urzadzeniem końcowym, albo protokołem.
Jeżeli grupa kanałów zawiera 1 lub 2 kanały wszystko działa ok. Jeżeli są 3 lub więcej - serwer i aplikacja nie otrzymuje potwierdzenia od urządzenia od razu, tylko "na raty". Czyli jak mam 4 kanały i załączam grupę, to potwierdzenie dla trzech kanałów przychodzi od razu, a dla 4-go kanału dopiero po 5 sekundach. Analogicznie dzieje się przy wyłączeniu grupy.

PS. na IOS po aktualizacji aplikacji do 2.2.5 ikony od automatu schodowego w wersji on/off przeskalowały się i są większe.
Attachments
IMG_3340.PNG
IMG_3340.PNG (56.82 KiB) Viewed 151 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6196
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 10, 2019 11:03 am

Zrozumiałem, że lista kanałów odświeża się od razu ? Zgadza się ?
Grupy korzystają z tych samych informacji więc dziwnie się to zachowuje.
lukazax
Posts: 12
Joined: Tue Jul 02, 2019 10:56 am

Wed Jul 10, 2019 12:02 pm

Dziś zobaczyłem, że na liście kanałów jeden z nich odświeża się z opóźnieniem. Stąd wniosek, że aplikacja działa ok.
Wcześniej miałem na myśli to, że przekaźniki w urządzeniu załączają się bez zwłoki. Więc wygląda na to, że potwierdzenie od ESP8266 przychodzi ze zwłoką, jeżeli dużo kanałów na raz jest przełączane.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6196
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 10, 2019 12:09 pm

Aby cokolwiek więcej powiedzieć musi mi się udać zasymulować podobny objaw u siebie. Póki co to nie udaje mi się.
Post Reply