Jak uaktualnić moduł firmy Zamel lub Nice

Sk_uter
Posty: 302
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

Oo jaką wersja? Bo mam 2.5.3 i ostatnio jak sprawdzałem to nie było nic nowszego. To jakoś niedawno wyszła?
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Witam

Walczę z aktualizacją Zamela SRW-01 (roleta) mam ich 8 szt, zrobiłem procedurę z YT ale to nic nie dało.
Obecnie soft na nich to 2.7.2 i suplę mam lokalnie wersja 2.3.35 robiłem aktualizację wczoraj.
Mam jeszcze kilka innych modeli Zamela jak ROW-02 ale nic nie zaciąga aktualizacji.

Tabela esp_update jest pusta żadnych wpisów, ale doczytałem na forum, że dla zamela ma się sama aktualizować tabela, supla i moduły mają dostęp do internetu.
Jedyne co zauważyłem to taki błąd generowany cyklicznie co 2 h

[2021-10-17 06:00:05] console.ERROR: Error thrown while running command "supla:esp:synchronize-updates". Message: "Service temporarily unavailable" {"exception":"[object] (Sup
laBundle\\Exception\\ApiException(code: 403): Service temporarily unavailable at /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Supla/SuplaAutodiscoverReal.php:59)","command":"supla:esp:synch
ronize-updates","message":"Service temporarily unavailable"} []

Czy był wcześniej to nie wiem, nie zaglądałem wszystko działa bez potrzeby zaglądania.

Czy jest możliwość zaktualizowania zamela ?

Za pomoc już dziękuję i pozdrawiam.
kris.sg
Posty: 235
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

Zarejesgrowałeś własną instancję?
Nie zapomnij jeszcze o:

Kod: Zaznacz cały

https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=27&t=7264&p=103798#p103798
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Czyli jak dobrze rozumiem muszę pierwsze wykonać rejestracji tutaj

https://cloud.supla.org/register-cloud

Uzyskać token i potem w bash resztę.

tylko na tym pierwszym kroku dostaję błąd 400 a sprawdzałem z LTE na telefonie i przekierowanie na 433 i 80 działa poprawnie strona cloud lokalnego PI się otwiera, oczywiście krzycząc o certyfikat, akceptuje i potem działa jak należy.

Czy muszę mieć certyfikaty np z letsencrypt ? żeby ruszyć dalej.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2044
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Tak, musisz mieć certyfikat dla domeny poprawnie weryfikowany przez przeglądarki.
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Ok wielkie dzięki już wszystko działa, rejestracja się powiodła. Miałem trochę trudności z uruchomieniem ssl z tej instrukcji https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... /README.md docelowo porzuciłem grzebanie i zrobiłem to na pakiecie Nginx Proxy Manager jak dla mnie szybko dużo prościej i też pełen automat do ssla

Teraz czekam na aktualizację wpisów w tabeli esp_update
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Wszystkie moduły się zaktualizowały, pozostał tylko jeden problem nie pokazuje w aplikacji dodatkowych informacji o wifi,ip etc ....
coś jeszcze muszę zrobić po swojej stronie ? Od aktualizacji upłynęło już z 12h a informacji w apce nie ma w sumie nie wyświetla nawet kropki z kanałem informacyjnym,
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Problem rozwiązałem może mało elegancko sprawdzając id i wykonując update w bazie dla każdego ale zadziałało.

source supla-docker/.env && docker exec supla-db mysql -u supla --password=$DB_PASSWORD supla -e "update supla_dev_channel set flags=65536 where iodevice_id=17"
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 2182
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

Trzeba uruchomić coś takiego viewtopic.php?p=75928#p75928
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
1x MEW-01, 4x LIW-01, 3x SBW-02, 7x PNW-01, 6x ROW-01, 4x ROW-02, 2x ROW-04m, 3x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01, 2x SRW-01
2x BRIDGE RF 433, 10x SP111, 3x S26
unikat74
Posty: 21
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

Powinien być na forum taki kąt gdzie zebrana była by wiedza podstawowa bez możliwości edytowania i dopisywania przez ludzi żeby się bałagan nie robił.
Dla osób nie siedzących co dziennie na forum jest naprawdę ciężko to pozbierać w całość.

To taka drobna sugestia

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”