[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

piotr.bieda@post.pl
Posty: 30
Rejestracja: pt lis 15, 2019 7:07 pm

lesny8 pisze: wt sie 31, 2021 1:11 pm Wejdź do katalogu zatrzymaj kontenery i zresetuj gita,

Kod: Zaznacz cały

cd ~/docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion
docker-compose stop
git reset --hard
zakomentuj te linie
https://github.com/lesny8/docker-compos ... art.sh#L25

i uruchom skrypt ponownie

Kod: Zaznacz cały

./start.sh
U mnie też dzisiaj przestało działać, bez żadnej mojej ingerencji.
Po całym dniu walki znalazłem tego posta i ustapiło od ręki.
Dzięki!!!
rono21
Posty: 12
Rejestracja: sob gru 05, 2020 2:09 pm

Coś mnie tkneło aby zrobić upgrade instancji supla na docker. Pomysłałem sobie, że może dzięki temu będę miał z aplikacji na kom nowe wykresy z warunkami.

Po upgrade baza wstała jak również cloud
CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES
d391202557c6 supla/supla-server:arm32v7 "/usr/bin/server-ent…" 53 minutes ago Up 9 minutes 0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp supla-server
90ad83d97fd9 supla/supla-cloud:arm32v7 "docker-php-entrypoi…" 53 minutes ago Up 9 minutes 0.0.0.0:80->80/tcp, 0.0.0.0:443->443/tcp supla-cloud
edcfa7fd9637 hypriot/rpi-mysql:5.5 "/entrypoint.sh mysq…" 53 minutes ago Up 9 minutes 0.0.0.0:3306->3306/tcp supla-db

Problem polega na tym , że po upgrade mam bardzo długi czas łączenia się zbazą sql ok 20sec.
Logi z docker logs --tail=20 supla-db

210919 20:18:04 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
210919 20:18:04 InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
210919 20:18:04 InnoDB: Mutexes and rw_locks use GCC atomic builtins
210919 20:18:04 InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.7
210919 20:18:04 InnoDB: Using Linux native AIO
210919 20:18:05 InnoDB: Initializing buffer pool, size = 128.0M
210919 20:18:05 InnoDB: Completed initialization of buffer pool
210919 20:18:05 InnoDB: highest supported file format is Barracuda.
210919 20:18:05 InnoDB: Waiting for the background threads to start
210919 20:18:06 InnoDB: 5.5.60 started; log sequence number 312185720
210919 20:18:06 [Note] Server hostname (bind-address): '0.0.0.0'; port: 3306
210919 20:18:06 [Note] - '0.0.0.0' resolves to '0.0.0.0';
210919 20:18:06 [Note] Server socket created on IP: '0.0.0.0'.
210919 20:18:06 [Note] Event Scheduler: Loaded 0 events
210919 20:18:06 [Note] mysqld: ready for connections.
Version: '5.5.60-0+deb7u1' socket: '/var/run/mysqld/mysqld.sock' port: 3306 (Debian)
210919 20:19:40 [Warning] IP address '10.155.155.10' could not be resolved: Temporary failure in name resolution


Skończyły mi się pomysły, prośba o pomoc.

Zrobiłem
docker exec -it supla-db bash
echo "skip-name-resolve">>/etc/mysql/my.cnf
restart contenerów

nic nie pomogło.


edit:

Po wpisaniu do /etc/mysql/my.cnf komend

[mysqld]
skip-host-cache
skip-name-resolve

działa prawidłowo.
Ostatnio zmieniony pn wrz 20, 2021 8:21 am przez rono21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 296
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Czy ktoś rozważał podpięcie wszystkiego przez CloudFlare i skorzystać z ich certyfikatów zamiast Let's Encrypt ?
SONOFF: 4xBASIC/2xBRIDGE RF433/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW/1xSLW/1xOSW/1xRNW
SUPLA: 1xBME280/3xDHT22/2xHDC1080/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

Automatyczne tłumaczenie Yandex: powiedz mi, Jeśli używam portów 80 i 443 dla mojego serwera internetowego opartego na QNAP, czy mogę użyć innych portów dla tego algorytmu, aby uzyskać dostęp do Supla na Raspberry, czy może można użyć przekierowania na samym serwerze internetowym?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2052
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

klimasstudio pisze: ndz wrz 19, 2021 6:51 pm Czy ktoś rozważał podpięcie wszystkiego przez CloudFlare i skorzystać z ich certyfikatów zamiast Let's Encrypt ?
Ja nie.
RusaBel pisze: śr wrz 22, 2021 8:33 am Automatyczne tłumaczenie Yandex: powiedz mi, Jeśli używam portów 80 i 443 dla mojego serwera internetowego opartego na QNAP, czy mogę użyć innych portów dla tego algorytmu, aby uzyskać dostęp do Supla na Raspberry, czy może można użyć przekierowania na samym serwerze internetowym?
Dla samego QNAPa możesz przestawić porty na inne, a 80 i 443 wykorzystać na poczet Supli. Bez portu 80 Let's Encrypt nie wystawią certyfikatu dla Twojej domeny.
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: czw wrz 23, 2021 6:39 am
klimasstudio pisze: ndz wrz 19, 2021 6:51 pm Czy ktoś rozważał podpięcie wszystkiego przez CloudFlare i skorzystać z ich certyfikatów zamiast Let's Encrypt ?
Ja nie.
RusaBel pisze: śr wrz 22, 2021 8:33 am Automatyczne tłumaczenie Yandex: powiedz mi, Jeśli używam portów 80 i 443 dla mojego serwera internetowego opartego na QNAP, czy mogę użyć innych portów dla tego algorytmu, aby uzyskać dostęp do Supla na Raspberry, czy może można użyć przekierowania na samym serwerze internetowym?
Dla samego QNAPa możesz przestawić porty na inne, a 80 i 443 wykorzystać na poczet Supli. Bez portu 80 Let's Encrypt nie wystawią certyfikatu dla Twojej domeny.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: nie wszystko jest takie proste, mam własny hosting na serwerze (kilka witryn wizytówek) i przekierowanie od dostawcy kilku nazw domen, używają domyślnych portów 80/443 i oczywiście muszę je przekierować na hosting dzielony Qnap w przeciwnym razie te strony nie będą działać. Oczywiście mogę wykonać przekierowanie html na żądany adres ip we właściwej witrynie, ale to już nie działa, ponieważ sam adres ip pojawia się na pasku adresu, a dostęp do raspberry przez ip nie działa, a moja wiedza nie wystarczy, aby to naprawić.
kwiatek67
Posty: 37
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

Koledzy może ktoś pomoże .
Nie wyświetlają mi się wykresy w aplikacji podczas połączenia z zewnątrz ( LTE ) , odczyt temperatury jest . Problem jest też z ikonami - wyświetlają się te standardowe z aplikacji ( w cloud zmieniłem na inne ) . Problem z ikonami też występuje tylko przy polączeniu przez LTE .
Wewnątrz sieci wykresy się pojawiają . Do połączenia wewnątrz sieci używam jednej aplikacji a do łączenia przez LTE innej .
Moja konfiguracja .
Na raspberry pi 4 zainstalowana tylko supla bez zielonego ceryfikatu ( docker-compose.standalone )
Porty standardowe czyli HTTP=80 i HTTPS=443 przekierowane na Mikrotiku 1 : 1 . Zmieniałem też te porty na inne i nie pomogło .
Przekierowane porty na Mikrotiku 2015 i 2015 .
Do clouda loguję się z zewnątrz wpisując moje ip ( posiadam stałe ip )
edm
Posty: 213
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

Witam.

Mam własny serwer supla cloud na Raspberry Pi wg tego tutorial i wszystko działa :D.
Obecnie porty 80, 443, 2015, 2016 mam przekierowane na Raspberry Pi zgodnie z tutorial.
W tej samej sieci na innym urządzeniu (nie na Raspberry Pi) mam uruchomiony serwer www lighthttpd gdzie też mam certyfikat Let’s Encrypt.
Moje pytanie czy port 443 jest konieczny do działania "supla cloud" na Raspberry Pi / aplikacja android. Czy mogę port 443 zastąpić innym?. Chciałbym port 443 użyć do lighthttpd. Jakie problemy wynikną z zastosowania np. portu 444 do "supla cloud" na Raspberry Pi.
lukfud
Posty: 1403
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

edm pisze: wt lis 02, 2021 9:19 am Witam.
Mam własny serwer supla cloud na Raspberry Pi wg tego tutorial i wszystko działa :D.
Obecnie porty 80, 443, 2015, 2016 mam przekierowane na Raspberry Pi zgodnie z tutorial.
W tej samej sieci na innym urządzeniu (nie na Raspberry Pi) mam uruchomiony serwer www lighthttpd gdzie też mam certyfikat Let’s Encrypt.
Moje pytanie czy port 443 jest konieczny do działania "supla cloud" na Raspberry Pi / aplikacja android. Czy mogę port 443 zastąpić innym?. Chciałbym port 443 użyć do lighthttpd. Jakie problemy wynikną z zastosowania np. portu 444 do "supla cloud" na Raspberry Pi.
Możesz zmienić i chyba jedyny problem jaki napotkasz, to to, że skrypty przestaną odczytywać stan, więc wszystkie sceny wyzwalane zmianą stany przestaną działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”