Jak wgrać firmware do sonoff

User avatar
wojtas567
Posts: 1196
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Mar 13, 2018 9:33 pm

W katalogu z plikami do wgrania zazwyczaj jest plik readme i tam jest opisane.
Nie wiem jaki soft wgrywasz ale patrząc na soft od Zibiego do sonoff-a dla przykłdu "sonoff_ds18b20_v2.0_p5" to ustawienia są takie:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40Mhz
SPI MODE QIO
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8 Mbit (czyli 1MByte)

Wgrywamy pod adresy:

sonoff_ds18b20_1024_eagle.flash.bin ----------------> 0x00000
sonoff_ds18b20_1024_eagle.irom0text.bin ------------> 0x40000
esp_init_data_default.bin---------------------------> 0xFC000

u Ciebie są trochę inne ale może wgrywasz inny zestaw.
Pozdrawiam
Wojtek
slawek
Posts: 1804
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Mar 13, 2018 9:58 pm

Dla wersji z plikiem boot ustawienia są dobre, ale dograj jeszcze plik esp_init_data_default.bin pod 0xfc000 i przestaw FLASH SIZE na 8Mbit
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
WojtekSPEC
Posts: 13
Joined: Tue Aug 15, 2017 5:54 am

Tue Mar 13, 2018 10:03 pm

Ja chciałem wgrać najprostszy soft do SONOFF Basic i w pliku readme ustawilem wg. tego:

"SUPLA FOR ITEAD SONOFF WiFi Smart Switch + DS18B20 v2.0

boot_v1.5.bin--------->0x00000
sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2.bin---->0x01000

BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: DIO"

Niby wszystko poprawnie sie wgrało, ale dioda nie miga. Wifi nic nie znajduje.

1. Dioda powinna migac po odłączeniu i po podlaczeniu konwertera pod USB ponownie?
2. Przed wgraniem softu wgrywam plik blank_1MB.bin pod adres 0x00000 ?
3. Co moe byc jeszcze nie tak?
Zaproponowałem ten szablon na forum adminowi to zaproponuję też inne rozwiązania dla Ciebie :-)
Zapraszam: http://www.eweo.pl - Agencja Interaktywna - Tworzenie stron internetowych
User avatar
wojtas567
Posts: 1196
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Mar 13, 2018 10:11 pm

A podłącz zasilanie normalnie a nie z konwertera, odłącz oczywiście konwerter wcześniej.
Pozdrawiam
Wojtek
slawek
Posts: 1804
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Mar 13, 2018 10:20 pm

Jeszcze raz:
dograj jeszcze plik esp_init_data_default.bin pod 0xfc000 i przestaw FLASH SIZE na 8Mbit
Po wyczyszczeniu blankiem nie masz pliku inicjującego... moduł nie ruszy. No i rozmiar - masz ustawioną ćwiartkę megabajta - a ma być cały, tzn. 8Mbit
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
WojtekSPEC
Posts: 13
Joined: Tue Aug 15, 2017 5:54 am

Tue Mar 13, 2018 10:46 pm

Ok, po pierwsze dzięki Panowie za pomoc, a reszte pozostawiam ponizej dla potomnych:

1. Cała konfiguracja ustawiona jak na foto w zalaczniku.
2. Mankamentem był SPI MODE. Zauwazylem, ze na plytce mam napis Sonoff TH_V1.1, a wiec SPI MODE zmieniamy na DOUT, a nie DIO.
Attachments
tool2.png
tool2.png (32.05 KiB) Viewed 1892 times
Zaproponowałem ten szablon na forum adminowi to zaproponuję też inne rozwiązania dla Ciebie :-)
Zapraszam: http://www.eweo.pl - Agencja Interaktywna - Tworzenie stron internetowych
noel841106
Posts: 10
Joined: Mon Mar 26, 2018 7:14 pm

Mon Mar 26, 2018 7:19 pm

Panowie, dziś wgrałem już drugi firmware do sonoffa i to samo. Mianowicie w losowych (z mojego punku wiedzenia) momentach sonoff klika na ułamek sekundy przekaźnikiem.
Mam podłączoną do niego drukarkę 3D i lampę led. Wystarczy, że kliknie na chwilę i drukarka zresetowana.
Dziś wgrałem inny fw (sonoff_dimmer_DHT22_v2.5.3_p5, wcześniej był sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2), ale za sonoffem jest tylko lampa led, a drukarka bezpośrednio do sieci.
Skonfigurowałem jak trzeba i działa. Siedzę sobie przy drukarce, a tu nagle lampa pstryk zgasła i się zaraz załączyła. Dosłownie na 0,5s. Ale drukarka chodzi dalej, więc przerwy w zasilaniu nie było.
Jest jakiś stabilny firmware?
Pozdrawiam.
Zybi
Posts: 1130
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Mar 26, 2018 7:29 pm

A jak zachowywała się dioda LED w sonoff-ie w tym czasie, bo wygląda to na objaw braku połączenia z serwerem.
noel841106
Posts: 10
Joined: Mon Mar 26, 2018 7:14 pm

Mon Mar 26, 2018 7:34 pm

Zdaje się, że właśnie migała sygnalizując brak połączenia wifi. W garażu zasięg mam bardzo słaby.
No ale co z tego? Przekaźnik nie powinien przełączać się tylko jeżeli dostanie odpowiednią komendę esp po wifi? A jak nic nie przychodzi to i nic nie robi. Czyli trzyma cały czas aktualny stan przekaźika. Przynajmniej to mi się wydaje logiczne.
Nie jest tak?
slawek
Posts: 1804
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 26, 2018 7:38 pm

Zybi wrote:
Mon Mar 26, 2018 7:29 pm
A jak zachowywała się dioda LED w sonoff-ie w tym czasie, bo wygląda to na objaw braku połączenia z serwerem.
Z flagą RESTORE_FORCE nawet po rozłączeniu z siecią nie mam takich efektów. Może użyj kompilacji z pamięcią stanu?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply