Jak wgrać firmware do sonoff

User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Thu Mar 29, 2018 6:06 pm

noel841106 wrote:
Thu Mar 29, 2018 4:44 pm
Ciekawe rozwiązanie. Virtual boxa mam zainstalowanego... Zobaczę.
Możesz mieć także osobnego linuxa i tam kompilować. Przygotowany obraz linux Mint możesz pobrać totaj
viewtopic.php?p=19443#p19443
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
noel841106
Posts: 10
Joined: Mon Mar 26, 2018 7:14 pm

Sat Mar 31, 2018 11:54 am

Moja wersja virtualBoxa nie czyta pliku z takim rozszerzeniem.
Ale i tak muszę czekać na następnego sonoffa. Ten wczoraj odszedł. Nie daje znaku życia po podłączeniu do prądu. Flaszuje się i tyle. Brak oznak leda i brak reakcji na przycisk. Wyciągnę co się jeszcze przyda, a płytka do kosza.
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat Mar 31, 2018 12:44 pm

noel841106 wrote:
Sat Mar 31, 2018 11:54 am
Moja wersja virtualBoxa nie czyta pliku z takim rozszerzeniem.
To nie jest na VirtualBoxa tylko na postawienie systemu obok Windowsa (lub zamiast ;) )
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
noel841106
Posts: 10
Joined: Mon Mar 26, 2018 7:14 pm

Sat Mar 31, 2018 12:47 pm

Espablo wrote:
Sat Mar 31, 2018 12:44 pm
noel841106 wrote:
Sat Mar 31, 2018 11:54 am
Moja wersja virtualBoxa nie czyta pliku z takim rozszerzeniem.
To nie jest na VirtualBoxa tylko na postawienie systemu obok Windowsa (lub zamiast ;) )
A to tak się nie zamierzam bawić.
pykaman
Posts: 38
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Sat May 12, 2018 9:29 pm

Witam. To nie mój pierwszy raz z sonoffem ale pierwszy z problemami. Do tej pory udawało się wgrywać suple w chwilę. W domu mam trzy basic`i i jednego 4ch. Chodzą ok. Postanowiłem zmienić soft w 4 ch i o dziwo nie chciał wejść w trym flashowania. Za pierwszym razem ok pół roku temu poszło gładko. Teraz wiele prób i nic. pomyślałem ze może coś z sonoffem, ale gdy go podpiąłem go z powrotem do skrzynki działał ok. No to spróbowałem inne sonoffy co jeszcze w pudełku leżały z plombą. I tu o dziwo taka sama sytuacja, nie wchodzą w tryb flashowania. Przyciskam, trzymam, wkładam, czekam, puszczam i nic. No to myślę uwalony programator. To szybciutko nowy kupiłem. I co - to samo. Jeden sonoff, drugi, trzeci i każdy nie wchodzi w tryb. To zmieniłem kabelki i to samo. Zostało mi jeszcze spróbować na innym kompie, a tak to już wszystko wymieniłem. I nie mam pomysłu co to może być. Może ktoś coś....
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat May 12, 2018 9:33 pm

Skąd wiesz, że nie wchodzi w tryb flashowania? Przeczytaj
FAQ i załącz odpowiednie screenshot to będziemy wiedzieli coś więcej.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pykaman
Posts: 38
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Sat May 12, 2018 9:44 pm

Nie wchodzi bo dioda nie miga, w programie nie wyświetla mac adres, po wybraniu pliku z softem i wciśnięciu flash nic się nie dzieje
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat May 12, 2018 9:48 pm

Dioda nie zawsze miga. Przeczytaj to viewtopic.php?f=23&t=2108 i załącz screenshot
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pykaman
Posts: 38
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 7:19 pm

W końcu miałem chwilę żeby powalczyć znowu z sonoff. Niestety putty nie odpowiada w żaden sposób po ustawieniu i włączeniu go wyświetla się takie coś jak poniżej. Następnie przy próbie resetu gdy zwieram rst z gnd nic się nie dzieje, a jak odłączę go od kompa to putty znika.
Attachments
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (5.16 KiB) Viewed 72 times
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed May 16, 2018 7:53 pm

Nie ma komunikacji pomiędzy sonoffem a konwerterem UART-USB.
Spróbuj zamienić miejscami piny RX i TX na sonoff-ie. No i jeszcze GND czy też masz podłączone.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Post Reply