Problem sterownik bramowy

Sterowniki bramowe i osłonowe
zeteska@interia.pl
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2019 3:06 pm

Wed Oct 09, 2019 7:41 pm

Witam.
Mam od jakiegoś czasu problem ze sterownikiem bramowym nagle traci się w aplikacji świeci na czerwono na www pisze ze nie jest podłączony w tedy dioda na nim mruga powoli jak by próbował się połączyć na początku myślałem że może to wina zasięgu więc dałem ruter bliżej zasięg był już idealny ale dalej problem występował nawet wymieniłem ruter i nadal jest problem i to tylko z tym sterownikiem inne działają bez zarzutu. Działa jak chce rerset prądowy nie pomaga też się od razu nie łączy tylko np. sam po jakiś paru godzinach może ma ktoś jakiś pomysł ??
cino111
Posts: 628
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Oct 09, 2019 8:12 pm

Napisz jaki moduł i jaki soft.
jack78
Posts: 30
Joined: Sat Sep 21, 2019 8:50 pm

Wed Oct 09, 2019 9:21 pm

Napisz jeszcze jaka brama.
Czy mierzyłeś napięcia na wyjściu z bramy? U mnie było podobnie, ale Sonoff SV który powinien mieć 5-24V dostawał z bramy 27,2V co powodowało właśnie takie zachowanie.
User avatar
maffiu
Posts: 482
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Oct 09, 2019 10:27 pm

Ja taki problem miałem jak łapało zakłócenia od transformatora który zasilał centralkę po wyciągnięciu na zewnątrz problem się rozwiązał
zeteska@interia.pl
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2019 3:06 pm

Thu Oct 10, 2019 5:24 am

Napęd mam Nice robo 500 sterownik oryginalny sulpa a wersja oprogramowania to 2.7.0.
Problem pojawił się nagle około roku działało bez zarzutu. Zmierzę napięcie bo tego nie robiłem a napęd mam na zewnątrz wiec musiał bym jakąś puszkę hermetyczną dać. Dzięki za pomysły będę próbował
User avatar
pzygmunt
Posts: 6613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 10, 2019 8:13 am

Może w sieci pojawić się jakiś konflikt z adresami IP?
zeteska@interia.pl
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2019 3:06 pm

Thu Oct 10, 2019 2:49 pm

zmierzyłem miernikiem i jest tak jak kolega pisał skacze napięcie między 18v a nawet 30v
czy to znaczy że coś się uszkodziło w napędzie ? czy jest na to jakieś rozwiązanie ?
zeteska@interia.pl
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2019 3:06 pm

Thu Oct 10, 2019 2:59 pm

a co do adresów ip to raczej nie bo już wymieniłem ruter i sterownik i tylko z tym sterownikiem mam problem
zeteska@interia.pl
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2019 3:06 pm

Thu Oct 10, 2019 4:10 pm

sorki za błąd miernik pokazuje 0,18 i skacze do 0,30
User avatar
pzygmunt
Posts: 6613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 10, 2019 4:49 pm

Zasil moduł z osobnego zasilacza. Szybko zobaczysz czy to problem zasilania czy nie.
Generalnie zasilane powinno być stabilne. Nie powinno "tańczyć" tak jak opisałeś.
Post Reply