NodeMCU v3. Licznik energii z czujnikami temperatury - tutorial

Lukasz_K
Posty: 9
Rejestracja: czw cze 06, 2019 1:02 pm

ndz cze 23, 2019 10:07 pm

No właśnie nie kumam. Próbowałem trochę z VM i Ubuntu/linuxem... Ale to dla mnie za ciężki temat. Jak by gdzieś był dostępny kod licznika Supla pod Arduino IDE to by było super. Janie mogę nigdzie namierzyć nic takiego. Jak ktoś ma lub wie gdzie szukać to pls.. Link.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1104
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz cze 23, 2019 10:22 pm

Pod Arduino IDE biblioteka jest w wersji, jak to @pzygmunt kiedyś nazwał, takim 'Hello World' i nadaje się do gruntownej modyfikacji.
Na pewno nie ma tam licznika impulsów. Nie wiem, czy w ogóle ktoś tego próbował, może po cichu bo na forum nie widziałem.
Jest to do zrobienia, ale trzeba by było nieco dopisać do wspomnianej biblioteki, by funkcjonalnością dogoniła obecną pod gcc.
lkrawiec
Posty: 1
Rejestracja: śr gru 11, 2019 9:53 am

śr gru 11, 2019 9:57 am

Witam, czy udało się wykonać licznik energii z czujnikami temperatury? Obecnie zaczynam swoją przygodę z projektem supla.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 862
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 11, 2019 1:01 pm

lkrawiec pisze:
śr gru 11, 2019 9:57 am
Witam, czy udało się wykonać licznik energii z czujnikami temperatury? Obecnie zaczynam swoją przygodę z projektem supla.
Tak, udało się ;)
Pytanie: co i jak chcesz zrobić? Czego szukasz? Na jakiej płytce? Jakie termometry? Jaki licznik? Chcesz sam programować? Czy szukasz gotowca?
kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

pn lut 03, 2020 10:35 am

klew pisze:
śr gru 11, 2019 1:01 pm
lkrawiec pisze:
śr gru 11, 2019 9:57 am
Witam, czy udało się wykonać licznik energii z czujnikami temperatury? Obecnie zaczynam swoją przygodę z projektem supla.
Tak, udało się ;)
Pytanie: co i jak chcesz zrobić? Czego szukasz? Na jakiej płytce? Jakie termometry? Jaki licznik? Chcesz sam programować? Czy szukasz gotowca?
Cześć,
można prosić o wiecej informacji jak udało Ci się to zrobić ?
Szukam gotowca który będzie miał zarówno funkcje zliczania energii jak tu: https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ oraz dodatkowo czujniki temp. DS18B20, wszystko na płytce NodeMCU v3
Awatar użytkownika
klew
Posty: 862
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 03, 2020 6:01 pm

kamilsob pisze:
pn lut 03, 2020 10:35 am
Cześć,
można prosić o wiecej informacji jak udało Ci się to zrobić ?
Szukam gotowca który będzie miał zarówno funkcje zliczania energii jak tu: https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ oraz dodatkowo czujniki temp. DS18B20, wszystko na płytce NodeMCU v3
Na Arduino ide to kilka linijek kodu. Także gotowiec w postaci kodu do skompilowania mogę pomóc zrobić :)
kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

wt lut 04, 2020 8:20 am

klew pisze:
pn lut 03, 2020 6:01 pm
Na Arduino ide to kilka linijek kodu. Także gotowiec w postaci kodu do skompilowania mogę pomóc zrobić :)
Tylko pytanie czy program do licznika z podanej strony wcześniej był napisany na arduino ide ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 862
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 04, 2020 9:01 am

kamilsob pisze:
wt lut 04, 2020 8:20 am
klew pisze:
pn lut 03, 2020 6:01 pm
Na Arduino ide to kilka linijek kodu. Także gotowiec w postaci kodu do skompilowania mogę pomóc zrobić :)
Tylko pytanie czy program do licznika z podanej strony wcześniej był napisany na arduino ide ?
Nie, tamten przykład nie był robiony pod Arduino. Ale finalnie nie widać różnicy.
W tamtym kodzie nie pomogę, bo jeszcze tego nigdy nie uruchamiałem.
adamsdg2831
Posty: 1
Rejestracja: śr mar 25, 2020 11:59 pm

czw mar 26, 2020 12:09 am

Witam wszystkich serdecznie nie chcę śmiecić i zakładać nowego tematu ale mam problem.. :oops:
wgrałem 3 pliki bin według instrukcji z majsterkowo tak jak autor posta na Nodemcu v3 i dioda zielona nie świeci :shock:
Nie jestem w stanie prawidłowo ustawić zliczania impulsów. Autor projektu na majsterkowo dał rezystory przy led ale na GND ?? czy to jest poprawne .... i czy mając płytkę w wersji v3 nie ma to różnicy względem projektu w którym jest wykorzystywana płytka v2 pozdrawiam i życzę miłego dnia :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”