Zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem garażu.

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1398
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn kwie 19, 2021 7:47 pm

Duch__ pisze:
pn kwie 19, 2021 6:41 pm
Ja bym widział drugi przekaźnik który na stałe odcina styk modułu otwierającego. Wysterowanie z telefonu dwóch modułów dopiero otwiera lub zamyka bramę.
No ale to dodatkowe koszty, których autor pytania chce uniknąć.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 849
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt kwie 20, 2021 9:35 am

Moduł YUNSHAN + zasilacz to nie są jakieś wielkie koszta chyba?
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
tom5151
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 18, 2021 8:43 pm

wt kwie 20, 2021 10:56 pm

Duch__ pisze:
pn kwie 19, 2021 6:41 pm
Ja bym widział drugi przekaźnik który na stałe odcina styk modułu otwierającego. Wysterowanie z telefonu dwóch modułów dopiero otwiera lub zamyka bramę.
Hmm, prosty, taki trochę „łopatologiczny” sposób ale kurcze, całkiem sensowny ;)
Koszty 50-100zl są ok.

U mnie w bramie garażowej jest czujnik który nie pozwoli zamknąć bramy coś duzego stoi w świetle bramy ale tak jak ktoś wspomniał, może stać coś co nie przerwie wiązki czujnika i lipa. Druga kwestia jest taka że bramę mam nie zwijaną, tylko zwykła, monolityczna. Jej minus jest taki ze jakby postawić coś blisko bramy to przy otwieraniu zahaczy. Dlatego tez najlepiej byłoby gdyby można było otwierać garaż wyłącznie z bliska np. 50m.
Brama ma chyba tez czujnik przeciążenia bo czasami jak zatrzymam ją w połowie i ruszę to się po chwili wyłącza bo nie ma siły wciągnąć bramy, muszę wtedy zmienić jej kierunek na zamykanie i otworzyć jeszcze raz lub pomoc ręką.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 849
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

śr kwie 21, 2021 4:36 am

Główny moduł ustawisz na czas wysterowania 1s. Naciśnięcie tylko jego nie otworzy bramy.
Moduł zabezpieczający ustawisz na czas wysterowania 5s. Naciśnięcie tylko jego nie otworzy bramy.

Jak naciśniesz najpierw zabezpieczający i w przeciągu t < 5 sek. wysterujesz moduł główny to pójdzie impuls do bramy.

Sądzę że naprawdę prościej się nie da. Takie IFFFT w realu ;)
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Albert
Posty: 195
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

śr kwie 21, 2021 11:01 am

Można też dorzucić dodatkowy przekaźnik beznapięciowy i w styki COM i NO wpiąć przewód, który podaje impuls na automat. Przekaźnik zrobić jako automat schodowy, wtedy żeby otworzyć bramę, trzeba najpierw załączyć przekaźnik zamykający obwód (powiedzmy na 10s) i w tym czasie kliknąć otwieranie bramy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1398
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 28, 2021 8:24 am

Już poza konkursem, takie rozwiązanie oferuje nam SBW-02 :) Drugi kanał może służyć właśnie jako dodatkowe zabezpieczenie przed otworzeniem bramy pierwszym kanałem ;)
Drugi kanał ustawiamy jako otwieranie furtki lub drzwi, ustawiamy mu czas na tyle ile potrzebujemy, żeby uruchomić kanał 1, 4s-10s, zmieniamy ikonę na symbolizującą zabezpieczenie bramy, a OUT1 i OUT2 łączymy szeregowo.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 849
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

śr kwie 28, 2021 11:19 am

Prawda, tak też można.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”