Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

Maciek0
Posty: 3
Rejestracja: pt maja 07, 2021 6:59 pm

pt maja 07, 2021 7:02 pm

Mój pierwszy post. Nie orientuję się w temacie. Jestem nowym suploniarzem.
Mam sonoff z suplą.
Dodałem suplą org do asystenta
Mam google home
W nazwie supla.org mam brama wjazdowa, a w google nazwa wjazd i asystent mówi że już otwiera a brama ani rusz. Link bezpośredni działa. Jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2021 7:04 pm przez Maciek0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11390
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 07, 2021 7:04 pm

Przeczytaj pierwszy post w tym wątku. Tam masz odpowiedź na Twoje pytanie.
Maciek0
Posty: 3
Rejestracja: pt maja 07, 2021 6:59 pm

pt maja 07, 2021 7:05 pm

Jak nie posiadam czujnika otwarcia w sonoff to nie zadziała?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11390
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 07, 2021 7:08 pm

Nie zadziała. Supla bez czujnika nie wie co się dzieje jak wysyła impuls do automatyki bramy.
Zamontuj czujnik i będziesz zadowolony.
Maciek0
Posty: 3
Rejestracja: pt maja 07, 2021 6:59 pm

pt maja 07, 2021 7:13 pm

Dziękuję za odpowiedź, naradzie mam na gwarancji sprzęt sonoff więc muszę czekać 😒
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2508
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt maja 07, 2021 7:26 pm

Maciek0 pisze:
pt maja 07, 2021 7:13 pm
Dziękuję za odpowiedź, naradzie mam na gwarancji sprzęt sonoff więc muszę czekać 😒
Na gwarancji? Ze zmienionym softem?
Jaka wersja sonoffa?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11390
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 07, 2021 7:32 pm

Maciek0 pisze:
pt maja 07, 2021 7:13 pm
Dziękuję za odpowiedź, naradzie mam na gwarancji sprzęt sonoff więc muszę czekać 😒
Nie masz
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2508
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt maja 07, 2021 7:35 pm

pzygmunt pisze:
pt maja 07, 2021 7:32 pm
Maciek0 pisze:
pt maja 07, 2021 7:13 pm
Dziękuję za odpowiedź, naradzie mam na gwarancji sprzęt sonoff więc muszę czekać 😒
Nie masz
Może sprzedawca udzielił gwarancji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”