[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

User avatar
Espablo
Posts: 792
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sun May 21, 2017 10:53 pm

Często na forum pojawiają się pytania na temat "co robić gdy nie mogę wgrać programu do mojego ESP"?
Oczywiście wszystko mamy podłączone dobrze ;), a on nie chce ze mną gadać.
Oto kilka podstawowych punktów, które trzeba przejść jeśli coś nie idzie po naszej myśli:
  1. - podłączamy nasz ESP8266 tak RX->TX i TX->RX (nie ma znaczenia symbol modułu np. ESP-12, ESP-01, ESP-07 itp),
    EDIT by @slawek:
    Nie dotyczy H801 - tam łączymy RX->RX, TX->TX
  2. - podłączamy zasilanie 3.3V,
  3. - użytkownicy windowsów i linuxów mają wspaniały program Putty, który pokaże nam czy mamy moduł dobrze podpięty i będzie się z nami komunikował zanim jeszcze cokolwiek do niego wgramy. Ustawiam w nim port na którym znajduje się nasza przejściówka UART-USB oraz predkość 74880. Przykład poniżej
    putty_cfg.jpg
    putty_cfg.jpg (56.34 KiB) Viewed 5146 times
  4. - Uruchamiamy Putty z tymi ustawieniami i resetujemy moduł.
    Jeśli układ jest poprawnie złożony na terminalu Putty powinny pokazać się napisy tego typu:

    Code: Select all

    ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,0)
    
     load 0x40100000, len 27452, room 16 
     tail 12
     chksum 0xaf
     ho 0 tail 12 room 4
     load 0x3ffe8000, len 920, room 12 
     tail 12
     chksum 0x30
     ho 0 tail 12 room 4
     load 0x3ffe83a0, len 3072, room 12 
     tail 4
     chksum 0x7b
     csum 0x7b
     system param error
     ff ff ff ff ff ff ...
    Podczas resetu układu miga niebieska dioda (ESP-12) - dobry znak, że układ działa.
    Jeśli pokazują się chińskie krzaczki to znaczy, że prędkość Speed jest źle ustawiona.
    Jeśli natomiast nic nie widać to UART jest źle podpięty. Częsty błąd to podłączanie RX->RX i TX->TX!!!

    Sukces!!! Udało nam się wyświetlić coś na terminalu i wiemy, że układ jest dobrze podpięty. Czas wgrać firmware SUPLA do naszego modułu.
  5. - podłączamy GPIO0 do GND (masy),
  6. - resetujemy układ - od tej chwili układ jest przygotowany do wgrania nowego firmware,
  7. - jeśli był załączony Putty to teraz go wyłączamy bo jego praca spowoduje zablokowanie portu na którym pracuje przejściówka UART-USB i nie będziemy mogli wgrać softu,
  8. - uruchamiamy program ESP Flash Download Tool. Celowo podaję ten program, bo z nim nie ma żadnych problemów. NodeMCU sprawia kłopoty i nie zawsze można nim wgrać soft - nie wiem dlaczego :roll:
  9. - zakładam, że masz już pobrany soft dla swojego modułu i wiesz jakie ustawienia powinny się tam znajdować - każdy soft może mieć inne ustawienia dlatego ich tu nie zamieszczam. Nie zapomnij wybrać odpowiedni port - taki sam jak w Putty.
  10. - Wgrywam! :mrgreen:
  11. - Teraz znowu możesz uruchomić Putty z poprzednimi ustawieniami,
  12. - GPIO0 już nie podłączamy do GND,
  13. - resetujemy układ,
  14. - jeśli firmware SUPLA wgrał się dobrze to na terminalu powinniśmy zobaczyć podobne komunikaty - tutaj przykład dla modułu inCan
    putty_inCan.jpg
    putty_inCan.jpg (39.48 KiB) Viewed 5146 times
  15. - Może się okazać, że po wgraniu softu i zresetowaniu układu, moduł nie "wstaje" - co robić. :?: Uruchamiamy Putty i sprawdzamy co się tam wyświetla. Czasami moduł zawiesza się na komunikacie podobnym do tego:

    Code: Select all

    ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,0)
    Można wypiąć zasilanie na kilka sekund i spróbować uruchomić moduł po chwili. Jeśli to nie pomaga, to mogą być złe ustawienia w programie flashującym - proponuję sprawdzić i wgrać jeszcze raz lub spróbować na innym sofcie.
  16. - Jeśli i to nie pomaga to nadszedł czas na uruchomienie przeglądarki internetowej i wpisanie https://forum.supla.org/. Pytania się powtarzają i możliwe, że już ktoś miał podobny problem do Twojego. Jeśli nie znalazłeś rozwiązania to zaloguj się i w dziale Pomoc ZAŁÓŻ NOWY TEMAT!!! i zadaj pytanie. Tytuł powinien jasno określać o czym będziesz pisał.
    Nie zaśmiecaj forum doklejając pytanie do wątku, który jest na inny temat. To utrudnia szukanie początkującym osobom.
    Napisz:
    • jaki firmware wgrywasz i skąd go pobrałeś
    • jakim programem wgrywasz firmware,
    • jakie parametry ustawiasz (CreystalFreq, SPI SPEED, SPI MODE, BAUDRATE, FLASH SIZE),
    • najlepiej jak dodasz print screen z ustawieniami,
    • załącz to co wyświetla się w Putty - to bardzo pomaga.
Myślę, że ten poradnik pomoże Ci to zlokalizować przyczynę niegadającego modułu, a ostatniego pkt nie będziesz musiał wykonywać :D
Last edited by slawek on Mon Aug 07, 2017 9:04 pm, edited 1 time in total.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
pzygmunt
Posts: 3433
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 22, 2017 8:52 am

Apropos pkt 15. Moduł nie wstaje bardzo często jak załączamy zasilanie "iskrzącym" stykiem. Wtedy przy podłączaniu zasilania są na tyle duże zakłócenia, że moduł właśnie się tak zachowuje.
Rozwiązanie. Podłącz wszystko i dopiero wtedy podłącz zasilacz do gniazdka.
User avatar
Espablo
Posts: 792
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Mon May 22, 2017 12:49 pm

pzygmunt wrote:
Mon May 22, 2017 8:52 am
Apropos pkt 15. Moduł nie wstaje bardzo często jak załączamy zasilanie "iskrzącym" stykiem. Wtedy przy podłączaniu zasilania są na tyle duże zakłócenia, że moduł właśnie się tak zachowuje.
Rozwiązanie. Podłącz wszystko i dopiero wtedy podłącz zasilacz do gniazdka.
Założyłem, że układ jest cały czas zasilony i tylko go resetujemy. Zmieniłem trochę ten pkt.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
mmo@alfanet24.pl
Posts: 4
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:00 am

Wed Dec 13, 2017 11:48 am

po odpaleniu putty, mam take info
Attachments
pętla supla.jpg
pętla supla.jpg (99.85 KiB) Viewed 3381 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 3433
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Dec 13, 2017 2:58 pm

mmo@alfanet24.pl wrote:
Wed Dec 13, 2017 11:48 am
po odpaleniu putty, mam take info
wgraj esp_init_defaults
koziolek90
Posts: 1
Joined: Mon Feb 19, 2018 8:16 pm

Wed Feb 21, 2018 9:39 am

Co może być źle jeśli putty nie wyświetla absolutnie nic? Zamieniałem już rx z tx, zasilanie jest 3,3 wpięte do pinu przy przycisku, prędkości próbowałem różne...
Przy pierwszym podłączeniu (bez trybu wgrywania) mrugała dioda, potem próbowałem wgrać suplę i od tamtej pory nie reaguje. Wgrywanie na początku mi nie szło ale potem już przechodziło bez problemów. Wgrywałem poprzez flash download. Wgrywałem nawet easyESP ale nadal na putty cisza przy restartowaniu.

Za pierwszym razem pomyliłem się i podpiąłem do 5V. Czy mogło to uszkodzić układ?
scoobi
Posts: 3
Joined: Sun Dec 17, 2017 9:38 am

Thu Mar 01, 2018 9:54 am

Mam problem :)
Pacjent Sonoff basic od "majfreindów" podłączony programator + dth11
wrzucony soft od Zibiego "sonoff th10"- nie dzieła odczyt temperatury i wilgotności.
podmiana dth na ds18b20 - działa jest odczyt
ponowna podmiana na dth nie działa ,
wgrany inny soft ( nie pamiętam już który) chyba starsza wersja od zibiego-wszystko ok
restart modułu - nie wstaje
wgranie blanka , zero błedów-moduł nie wstaje
w akcji desperacji próba wgrania alternatywnego oprogramowania espbasic brak błedów - moduł nie wstaje
sprawdzone:
zasilanie esp jest,
dołożone zewnetrzne zasilanie 3,6V ,
przejściówka usb rs-232 sprawdzona ( zwarte RDX i TDX ) jest echo
po wgraniu softu i restarcie putty zwraca pare "krzaków" i cisza
Jakieś pomysły?
czy sonoff do kosza ?
User avatar
Espablo
Posts: 792
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Thu Mar 01, 2018 12:12 pm

Wyczyść pamięć modułu przed wgraniem nowego softu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
scoobi
Posts: 3
Joined: Sun Dec 17, 2017 9:38 am

Thu Mar 01, 2018 12:52 pm

czyszcze za każdym razem tzn wgrywam blank 1mb
miloszix
Posts: 24
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Sun Mar 04, 2018 5:12 pm

Świetny opis. Jak dla mnie "nowego"😆 dużo pomógł.

Dzięki
Post Reply