Page 2 of 5

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Sun Mar 26, 2017 7:52 pm
by MILLER
Dzięki bardzo za ten rezystor zostaje tam na stałe ?

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Sun Mar 26, 2017 7:56 pm
by besix
Tak ten rezystor musi być cały czas a zwierasz wejście do masy swoim sygnałem z alarmu

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Sun Mar 26, 2017 9:11 pm
by maffiu
myślę ze taki wątek można by przenieść do FAQ jako gotowe rozwiązanie co by innym było łatwiej

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Mon Mar 27, 2017 12:29 pm
by MILLER
Też tak sądzę bo nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnej informacji jak to zrobić, teraz jeszcze tylko czekam na możliwość powiadomienia z supli o aktywacji wejscia, podobno ma być taka opcja :D

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 8:22 pm
by MILLER
Wrzuciłem te dwa pliki wszystko ładnie się połączyło ale w aplikacji mam tylko włącz wyłącz nie mam żadnego wejscia, i miewa co to znaczy zrobi pullup

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 9:07 pm
by slawek
MILLER wrote:
Tue Mar 28, 2017 8:22 pm
... i miewa co to znaczy zrobi pullup
Możesz przetłumaczyć na nasza języka ;) ?
Może chodzi ci o to? https://pl.wikipedia.org/wiki/Pull-up

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 9:15 pm
by MILLER
Już tłumaczę :) miało być ze nie wiem co to znaczy zrobić pullup, i rozumiem że mam wgrać tylko te dwa pliki czy coś jeszcze ?

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 9:19 pm
by MILLER
Podłączyłem ten rezystor, ze zdjęcia wynika że jest to 10k , wrzuciłem program ale nie reaguje na zwarcie do masy mam tylko ikonke włącz wylacz

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 9:21 pm
by Zybi
A w cloudzie aktywowałeś kanał czujnika ?

Re: Sonoff monitorowanie wejscia

Posted: Tue Mar 28, 2017 9:22 pm
by slawek
Pullup to ten rezystor... nie wiem jakie wejście masz zaprogramowane - ale jeśli nie masz w cloud dodatkowego kanału - to myślę, że zmiana stanu wejścia powoduje zmianę stanu tego włącznika w aplikacji... ale nie jestem autorem softu...